Νούμερο ένα προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές η ΕΕ
Για ένα ακόμη εξάμηνο oι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους με τους πελάτες τους στο εξωτερικό και να παραμείνουν αξιόπιστοι προμηθευτές παρά τα εμπόδια που υψώνουν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία (υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση κ.ά.).
Αυτό σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), με αφορμή ανάλυσή του επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι εξαγωγές, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου
Στο επίκεντρο βρέθηκαν και πάλι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες παραδοσιακά απορροφούν τον μεγαλύτερο όγκο των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών με την Ιταλία να εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη 2η θέση παραμένει η Γερμανία, όπως και το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ακολουθεί η Βουλγαρία, προς την οποία η αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά 85,5%) το εξάμηνο του 2022 οδήγησε στο να ανέλθει στην 3η από την 6η θέση και μετά η Κύπρος καταλαμβάνοντας την 4η από την 3η θέση που κατείχε. Ακολουθούν οι Η.Π.Α. η οποία βρίσκεται στην 5η από την 7η θέση που κατείχε το πρώτο εξάμηνο του 2021, προς την οποία καταγράφεται μεγάλη άνοδος των εξαγωγών (58,7%), η Τουρκία και η Ισπανία στις θέσεις 6 και 7, για τη μεν Τουρκία 1 θέση πιο χαμηλά, για τη δε Ισπανία 4 θέσεις πιο ψηλά από το αντίστοιχο περσινό διάστημα λόγω του διπλασιασμού των εξαγωγών προς την Ισπανία. Στην 8η θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο (από 10η) και έπεται η Γαλλία, προς την οποία σημειώθηκε μείωση των ελληνικών εξαγωγών (κατά -14,5%), με αποτέλεσμα να πέσει από την 4η στην 9η θέση κατάταξης για το α’ εξάμηνο του 2022. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών, συμπληρώνει η Ρουμανία, η οποία βρισκόταν στην 8η θέση κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Πλην της πρώτης δεκάδας των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για το α’ εξάμηνο 2022, αξίζει να σημειωθεί, η πτώση στην κατάταξη της Νότιας Κορέας (25η θέση από 14η) και της Κίνας (32η από 16η) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και η άνοδος της Μάλτας (19η από 31η) και της Λιβερίας (35η θέση από 46η).
Κυρίαρχη η ΕΕ
Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, σημειώνεται αύξηση κατά 39,7% προς την Ε.Ε.
Οι αποστολές προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 35,4%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς όλες σχεδόν τις οικονομικές ενώσεις με μόνες εξαιρέσεις τις εξαγωγές προς τις χώρες BRICS (-21,3%), την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (-22,8%) και τις χώρες MERCOSUR (-1,1%).
Αναλυτικότερα, προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 35,8% και προς τις χώρες του G7 κατά 34,7%. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας (ΟΣΕΠ) αυξάνονται κατά 46,1%, ενώ προς τις χώρες της Μ. Ανατολής & Β. Αφρικής κατά 42,8%. Ακολουθούν οι αποστολές ελληνικών προϊόντων προς τη Βόρεια Αφρική (38,3%), τις χώρες OPEC (44,2%), τη Βόρεια Αμερική (53%) και τις χώρες του Κόλπου (Συμβούλιο Συνεργασίας Κόλπου) (38,9%). Τέλος, οι μικρότερες σε αξία εξαγωγές προς τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής ενισχύθηκαν κατά 84,5%.
Η σύνθεση των εξαγωγών
Όσον αφορά στις κατηγορίες προϊόντων, καύσιμα, βιομηχανικά προϊόντα και τρόφιμα αποτελούν τους απόλυτους «πρωταγωνιστές» στον αγώνα της εξωστρέφειας.
Πιο αναλυτικά, ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η αύξηση κατά 40% προκύπτει κυρίως από τις ισχυρά ανοδικές τάσεις στις εξαγωγές καυσίμων που παρουσιάζουν άνοδο κατά 87,4% και βιομηχανικών προϊόντων που παρουσιάζουν άνοδο κατά 26,7%. Επίσης, ενισχυμένες καταγράφονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων κατά 15,3%. Οι εξαγωγές πρώτων υλών εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του 11,6%, ενώ και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα ενισχύονται κατά 49,6%.
Τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν και για το πρώτο εξάμηνο του 2022, το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, με αύξηση 78,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Στη 2η θέση ακολουθούν τα φάρμακα, τα οποία κατέγραψαν όμως μείωση της τάξεως του -17,1%, στην 3η θέση παραμένουν τα προϊόντα αλουμινίου με αύξηση 49,7%, ενώ στην 4η θέση «σκαρφάλωσαν» οι εξαγωγές φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, με εντυπωσιακή άνοδο 1.234% (4η θέση από 70η το α’ εξάμηνο του 2021). Στην 5η θέση παραμένουν οι σωλήνες κάθε είδους, ενώ στην 6η, με άνοδο τεσσάρων θέσεων από το α’ εξάμηνο του 2021, βρίσκονται οι εξαγωγές ράβδων από αργίλιο.
Στην 7η και 8η θέση βρίσκονται οι εξαγωγές άλλων τυριών και ιχθυηρών, πέφτοντας στη σειρά κατάταξης κατά τρεις και μία θέση, αντίστοιχα, ενώ στην 9η παρέμειναν οι εξαγωγές άλλων λαχανικών. Η πρώτη δεκάδα κλείνει με τις εξαγωγές βαμβακιού που κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ήταν στην 8η θέση της σχετικής λίστας.
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα παραπάνω έκανε την εξής δήλωση:
«Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Κύπρος και Η.Π.Α. συνθέτουν την κορυφαία πεντάδα των αγορών που κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Εξίσου ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από τις τρίτες χώρες, -με εξαίρεση κάποιες ομάδες κρατών όπως οι BRICS-, όπου φαίνεται να διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ για τους έλληνες εξαγωγείς.
Πρόκειται για ενθαρρυντικά μηνύματα που εξακολουθούν να εκπέμπουν οι ελληνικές εξαγωγές και τα οποία μόνο αισιοδοξία γεννούν.
Η δυναμική που έχουν αναπτύξει, επιβεβαιώνουν τις ισχυρές βάσεις που έχουν τεθεί και την συνεισφορά του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το οποίο αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Για ακόμη μια φορά οι ελληνικές εξαγωγές αποδεικνύουν στην πράξη ότι μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός αφού η τεράστια αβεβαιότητα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους.
Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία προκαλούν έντονη ανησυχία και επιβάλλουν εγρήγορση, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει την πορεία των πραγμάτων. Η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη του πληθωρισμού συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Κωτσόβολος έκανε την πρώτη της παράδοση με drone στην Ελλάδα
- Ήρθε το τέλος για την ενεργειακή υπερδύναμη; «Λύγισε» η ρωσική οικονομία
- Η Ελλάδα υποδέχθηκε Ρώσους της Telekom στη Θεσσαλονίκη- Το αντάλλαγμα
- Πλεύρης για ανασφάλιστους στον «Προσωπικό Ιατρό»: Ισχύει ότι προέβλεπε ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ
- Γερμανικός Τύπος: Ελλάδα - Toυρκία σε έναν επικίνδυνο χορό εντός του ΝΑΤΟ
- Ο κίνδυνος ύφεσης «ρίχνει» την τιμή του «μαύρου χρυσού»
- Eurobank: Μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% – Το μήνυμα Καραβία στους εργαζόμενους
- Στο μισό η ισπανική ελαιοπαραγωγή, στους 293.000 τόνους η Ελλάδα λέει η Copa Cogeca
- Καρτέλ κατασκευαστών μαρμάρινων μνημείων σε Κοιμητήρια της Μυτιλήνης
- e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές συντάξεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Η συχνή κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη
- Εθνική Ασφαλιστική: Χρυσός χορηγός στα 4α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής o Μιλήσιος»
- Φινλανδία: Οι πολίτες κινδυνεύουν με διακοπές ρεύματος τον χειμώνα
- Lavipharm: Εκτόξευση πωλήσεων 21,2 εκατ. το α’ εξάμηνο
- Νούμερο ένα προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές η ΕΕ
- Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ απέδειξε ότι δεν συνετίστηκε από τα τραγικά λάθη της πολιτικής του διαδρομής
- Συντάξεις Οκτωβρίου: Ξεκινούν την Τρίτη οι πληρωμές
- Olympia Forum ΙΙΙ: Συνέδριο με επίκεντρο τη περιφερειακή ανάπτυξη
- ΕΕ: Θωράκιση της ενιαίας αγοράς έναντι της κρίσης
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Νούμερο ένα προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές η ΕΕ
- ΕΕ: Θωράκιση της ενιαίας αγοράς έναντι της κρίσης
- Η συχνή κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη
- Φινλανδία: Οι πολίτες κινδυνεύουν με διακοπές ρεύματος τον χειμώνα
- Olympia Forum ΙΙΙ: Συνέδριο με επίκεντρο τη περιφερειακή ανάπτυξη
- Lavipharm: Εκτόξευση πωλήσεων 21,2 εκατ. το α’ εξάμηνο
- Συντάξεις Οκτωβρίου: Ξεκινούν την Τρίτη οι πληρωμές
- Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ απέδειξε ότι δεν συνετίστηκε από τα τραγικά λάθη της πολιτικής του διαδρομής
- Εθνική Ασφαλιστική: Χρυσός χορηγός στα 4α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής o Μιλήσιος»
- Κιλιάν Εμπαπέ: Επισήμως ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μ. Σάλλας: Θεσμικά ορθή η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
- Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Εμφανώς συγκινημένα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας
- Θήβα: Εντοπίστηκε πτώμα στη διάρκεια εργασιών - Έρευνα για εγκληματική ενέργεια
- Eurobank: Κατεβάζει το θερμοστάτη και σβήνει τα φώτα έως το 2023 - Επιστολή Καραβία στο προσωπικό
- e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές συντάξεις
- Eurobank: Ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας 10% τη διετία 2022-2023
- Ρωσία: Οι πτυχές της οικονομίας που «πληγώθηκαν» από τις κυρώσεις
- 28ο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών: Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί τα επιχειρηματικά πλάνα των νέων αγροτών