Ο Ανδρουλάκης, το «ευρωπαϊκό υπόδειγμα» και το «παραμύθι» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συνεργασίας

06:46 30/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Για ακόμη μια φορά σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην Ευρώπη και στις κυβερνήσεις συνεργασίας που υφίστανται σε ανεπτυγμένα κράτη.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε το “ευρωπαϊκό υπόδειγμα”», επανέλαβε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη.

Αυτό που ακούγεται όμως έντονα, ακόμη και από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι η πολύχρονη παραμονή του Νίκου Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες,

μάλλον του έχουν «θολώσει» την κρίση.

Και αυτό διότι, αν κάποιος παρακολουθήσει την πορεία των κυβερνήσεων συνεργασίας σε ευρωπαϊκά κράτη, θα διαπιστώσει ότι κάθε άλλο παρά αρμονικά συνεργάζονται.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγήθηκαν σε σύγκρουση και διάλυση της συγκυβέρνησης.

Στην Ιταλία έγινε μια προσπάθεια τον προηγούμενο χρόνο και η χώρα βρέθηκε σε κρίση, καθώς ο συνασπισμός κομμάτων «διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη» σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Αγγλία, όπου μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να στεριώσει μια κυβέρνηση.

Στην γειτονικής Βουλγαρίας το ίδιο. Κυριαρχούν πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα, με ότι συνεπάγεται αυτό, για την οικονομία της χώρας και τους πολίτες.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας, όπου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν μπορεί να περάσει από την Γερμανική Βουλή, ούτε ένα απλό νομοσχέδιο.

Μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ ακόμη η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων στην Γερμανία, καθώς οι διαφωνίες σε σοβαρά ζητήματα είναι σημαντικές.

Επομένως, για ποιο «ευρωπαϊκό υπόδειγμα» μιλάμε!

Όπου επιχειρήθηκε συγκυβέρνηση, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ήταν πολλά και σημαντικά.

Αναφορικά με τα όσα λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης για σχηματισμό κυβέρνησης, που δεν θα συμμετέχουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσοίωνα.

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και συνήθως, εις βάρος των πολιτών σχηματίζονται κυβερνήσεις συνεργασίας, στις οποίες ηγείται ένα πρόσωπο, που δεν είναι επικεφαλής ενός εκ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Θυμόμαστε όλοι την κυβέρνηση που σχηματίσθηκε στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, για να περάσει η τρόικα πολύ σκληρά μνημόνια στη χώρα μας.

Να σημειωθεί, ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε με νόημα, ότι σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες πρωθυπουργός υπήρξε ο αρχηγός του τρίτου κόμματος μιας συγκυβέρνησης!

Μήπως, ο Νίκος αυτοπροτείνεται για πρωθυπουργός; 

Keywords
Τυχαία Θέματα