Ο Κασσελάκης, η Attica Bank, ο ναύαρχος-βαστάζος και η λεβεντογέννα…

07:56 24/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον καταγράφουμε τις τελευταίες ημέρες τις αντιδράσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τους κυβερνητικούς, μα και εν γένει επιχειρηματικούς χειρισμούς στο ζήτημα της Attica Bank.

Σε πολλούς έχει προκαλέσει εντύπωση η επιμονή-εμμονή του Στέφανου Κασσελάκη να αντιτίθεται απέναντι στην συμφωνία για την ορθοπόδηση -ουσιαστικά- και ανάδειξη του 5ου τραπεζικού πόλου στη χώρα μας.

Όσες ενστάσεις ή αντιρρήσεις κι εάν τυχόν έχει κάποιος, δεν μπορεί

παρά να παραδεχτεί πως αποτελεί μονόδρομο αποφυγής να περιπέσει η τράπεζα στο χάος, «κουρεύοντας» δισεκατομμύρια ευρώ, κίνηση που θα αναγόταν σε ταφόπλακα για την επόμενη ημέρα της.   

Πραγματικά κινείται στην σφαίρα του ανεξήγητου τα ερωτήματα που αναδύονται σχετικά με τις δεσμεύσεις ή τα ελατήρια πίσω από τις συνεχείς αντιδράσεις του κ. Κασσελάκη απέναντι στην Attica Bank. Κι αυτό, καθώς δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ, σε βάθος ή μακριά. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στον πανταχού παρόντα ναύαρχο-βαστάζο που βρίσκεται στο πλάϊ του και αυτομάτως έχει τη λύση του μυστηρίου.

Μάλιστα, ανατρέχοντας έναν χρόνο πρωτύτερα, και καταγράφοντας τα Μέσα που «τοποθέτησαν» -ουσιαστικά- τον τότε νεοσσό της εγχώριας πολιτικής, με ρεπορτάζ επί ρεπορτάζ, σε ένα άκρατο (όσο και ανέξοδο) promotion, θα διαπιστώσουν την σχέση του Προέδρου του Σύριζα και της λεβεντογέννας, με τον ναύαρχο-βαστάζο σε ρόλο επόπτη-νταντάς.

Βλέπετε, στην λεβεντογέννα εδρεύουν ορισμένες ονομαστές οικογένειες, με πολλαπλά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία όποτε νιώθουν πως κινδυνεύουν από τον ανταγωνισμό, αυτομάτως αντιδρούν με την τοποθέτηση προσώπων σε καίριες κυβερνητικές ή έστω κομματικές θέσεις, αλλά και πολλαπλά ρεπορτάζ σε φίλια (ιδιοκτησίας τους;) Μέσα.

Τα παραδείγματα αρκετά. Από την βορειοδυτική οροσειρά της Αττικής μέχρι την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Attica Bank ενδέχεται να επηρεάσει μελλοντικά την πορεία κάποιας δικής τους επένδυσης. Ενδεχομένως και στον τραπεζικό τομέα. Δεν είναι δύσκολη η σύνδεση για όποιον επιθυμεί να σκεφτεί και να δει ξεκάθαρα την κατάσταση. Κρίμα, ωστόσο, καθώς το αντίστοιχο εγχείρημά τους πάει… σφαίρα, ενώ καθώς δεν διαθέτει την παραμικρή σύνδεση ή δέσμευση με παρελθούσα λειτουργία και κατ’ επέκταση ξεπερασμένης λογικής management, είναι βέβαιο πως οι πορείες των δυο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θεωρείται ως αδύνατο να… συναντηθούν, πόσο μάλλον να κονταροχτυπηθούν.

Πόσο θα επηρεαστεί η efood;

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει επίσημη έρευνα εναντίων των συμπράξεων προκειμένου να αξιολογήσει εάν η Delivery Hero και η Glovo παραβίασαν τους Κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού συμμετέχοντας σε ένα καρτέλ στον τομέα των ηλεκτρονικών παραγγελιών και παράδοσης τροφίμων, παντοπωλείων και άλλων καθημερινών καταναλωτικών αγαθών στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει ανησυχία και στην Ελληνική αγορά.

Βλέπετε, το efood ανήκει από χρόνια στην Delivery Hero, οπότε η σχετική έρευνα ενδέχεται είτε να συμπεριλάβει και την ελληνική θυγατρική ή και να επηρεάσει την ανέφελη λειτουργία του.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η Delivery Hero και η Glovo συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών διανομής τροφίμων στην Ευρώπη, ενώ από τον Ιούλιο του 2018, η Delivery Hero κατείχε μειοψηφικό μερίδιο στο Glovo και τον Ιούλιο του 2022 απέκτησε τον αποκλειστικό της έλεγχο.

Η Delivery Hero, με έδρα τη Γερμανία, είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγγελιών και παράδοσης τροφίμων. Αυτή τη στιγμή είναι παρούσα σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως και συνεργάζεται με περισσότερα από 500.000 εστιατόρια. Η Delivery Hero είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Η Glovo, με έδρα την Ισπανία, είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγγελιών και παράδοσης τροφίμων. Αυτή τη στιγμή είναι παρούσα σε περισσότερες από 1.300 πόλεις σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εικάζει πως πριν από την προαναφερθείσα εξαγορά, οι δυο πλευρές ίσως να έχουν προβεί στην κατάτμιση γεωγραφικών αγορών και να έχουν μοιραστεί εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες, που άπτονται λ.χ. σε εμπορικές στρατηγικές, τιμές, χωρητικότητα, κόστος, χαρακτηριστικά προϊόντος κ.ο.κ. Επιπροσθέτως, υπάρχει ανησυχία και για το γεγονός ότι οι εταιρείες μπορεί να έχουν συμφωνήσει να μην «κανιβαλίζει» η μια το προσωπικό της άλλης.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί κάτι από τα ανωτέρω, τότε η συμπεριφορά των εταιρειών ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ που απαγορεύουν τα καρτέλ και τις περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρθρο 53 της συμφωνίας ΕΟΧ).

Επενδύσεις σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για τον ΟΛΠ

Επενδύσεις για την εκτέλεση καίριας σημασίας έργων που θα ενδυναμώσουν έτι περαιτέρω τα δεδομένα και το εν γένει αποτύπωμα του στον τομέα των επισκευών σκαφών και συναφών εργασιών που λαμβάνουν χώρα στο Πέραμα, εκτελεί κατά τον τρέχοντα χρόνο ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός αποσκοπεί στην πλήρη αναβάθμιση και αναγέννηση -ουσιαστικά- της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος, γεγονός για το οποίο και υλοποιεί συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 55 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλάνο του ΟΛΠ περιλαμβάνονται εργασίες που αφορούν στην ανακατασκευή των δαπέδων της αποβάθρας, στην κατασκευή νέων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών δικτύων για την τροφοδοσία των πλοίων και τα εργαλεία των επισκευαστών, κατασκευή δικτύου ύδρευσης πλοίων, κατασκευή πυροσβεστικού δικτύου, αλλαγή και προσθήκη καινούριων γερανών κ.ο.κ.

Σήμερα, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς διαχειρίζεται 5 αποβάθρες, συμπεριλαμβανομένων τριών πλωτών δεξαμενών και δύο δεξαμενών αποβάθρας, όλες πλήρως εξοπλισμένες με γερανούς. Η πλωτή αποβάθρα Piraeus II έχει ανυψωτική ικανότητα 4.000 τόνων, συνολικό μήκος 113 μέτρων και εσωτερικό πλάτος 18 μέτρων. Από την πλευρά της, η πλωτή αποβάθρα Piraeus I -που εδρεύει στην Ακτή Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα- διαθέτει ανυψωτική ικανότητα 15.000 τόνων, συνολικό μήκος 202 μέτρων και εσωτερικό πλάτος 31 μέτρων. Στην ίδια τοποθεσία υφίσταται μεγάλη αποβάθρα συνολικού μήκους 140 μέτρων, εσωτερικού πλάτους 18,5 μέτρων, καθώς επίσης και μια μικρή αποβάθρα ολικού μήκους 85 μέτρων, με εσωτερικό πλάτος 12,5 μέτρα.

Τι απέφερε στα ταμεία του Οργανισμού ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας πέρυσι; Τα έσοδα που αφορούσαν αποκλειστικά τις επισκευές πλοίων διαμορφώθηκαν σε 15,8 εκατ. ευρώ, μέγεθος ενισχυμένο κατά 5,4% σε ετήσια βάση, με τα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε 5,9 εκατ. ευρώ  αυξημένα κατά 6,3% σε ετήσια βάση.

Γιατί τρέχουν οι τράπεζες, η Morgan Stanley, η Alpha Bank και η Motor Oil, τι βλέπει ο Φωκίων Καραβίας για τα επιτόκια της ΕΚΤ, τα 2 blue chips που ευνοούνται

Ήταν στις 1482 μονάδες και πήγε στις 1.480 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Δεν μοιάζει με πτώση. Και με τις περισσότερες μετοχές ανοδικές, καθότι η μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση κάνουν έναν καλό μήνα. Ο Ιούλιος μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχει πάει εξαιρετικά. Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, τα κέρδη είναι 5,41% μέχρι στιγμής. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κερδίζει 3,78%.

Κι ο τραπεζικός δείκτης; Είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής φυσικά. Κερδίζει 10,81%. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι ο κλάδος που έχει την τιμητική του, και τα περισσότερα κέρδη από την αρχή του μήνα. Μεμονωμένα οι τράπεζες έχουν δώσει εξαιρετικές αποδόσεις.

Η Alpha Bank από την αρχή του Ιουλίου κερδίζει 13,26%. Η Πειραιώς κερδίζει 12,91% από την 1η Ιουλίου και παρά την υποχώρηση χθες 1,73% στα 3,92 ευρώ, όταν βρήκαν ευκαιρία κάποιοι για να μειώσουν τη θέση τους, καθώς η μετοχή είχε ανέβει ξανά ψηλά. Κέρδη 8,56% σημειώνει η Εθνική Τράπεζα από την αρχή του μήνα.

Πιο συγκρατημένη η Eurobank με μικρά κέρδη από την 1η Ιουλίου 3,62%. Πολύ απλά γιατί δεν είχε διορθώσει σχεδόν καθόλου τον Ιούνιο. Και μεταξύ μας και τον Μάιο. Έτσι τον Ιούλιο, απλά άλλαξε επίπεδο κι έγραψε το νέο υψηλό 9 ετών. Παροιμιώδης η σταθερότητα της μετοχής. Λίγα μικρά βηματάκια, ένα κάθε φορά.

Θα έχουν πολλές τραπεζικές ειδήσεις οι επόμενες ημέρες. Σήμερα έχει Γενική Συνέλευση η Alpha Bank η οποία διανέμει επίσης μέρισμα 122 εκατ. ευρώ. Τα μισά σε μετρητά. Τα άλλα μισά θα αξιοποιηθούν σε αγορές ιδίων μετοχών. Στο μεταξύ, η  Morgan Stanley, έθεσε με πρόσφατο σημείωμα νέα τιμή στόχο για την τράπεζα, στα 2,50 ευρώ…

Θα ακολουθήσει η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας και από την ερχόμενη εβδομάδα πάμε σε ανακοινώσεις για το δεύτερο τρίμηνο, ξεκινώντας από την Τετάρτη 31 Ιουλίου με Πειραιώς και Eurobank την ίδια ημέρα. Και τις επόμενες ημέρες ανακοινώνουν η Εθνική και η Alpha Bank.

Θα έχουν καλό δεύτερο τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες. Η εικόνα τους στο ταμπλό, αυτό προεξοφλεί.

Γιατί έδωσε έμφαση ο Φωκίων Καραβίας στο θέμα του μερίσματος, ενώ θεωρεί πως είναι κάτι απλό και φυσιολογικό; Διότι σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, την επιστροφή στην κερδοφορία. Και οι τράπεζας θέλουν να περάσουν το μήνυμα στους μετόχους τους, ότι από εδώ και στο εξής… Τα μερίσματα θα είναι μεγαλύτερα.

Βεβαίως για τη Eurobank το σημαντικό είναι ότι έσπασε και τα ελληνικά σύνορα. Και είναι συστημική τράπεζα, όχι σε μία αλλά σε τρεις χώρες: Και σε Βουλγαρία και σε Κύπρο επίσης. Χώρες με ανάπτυξη στην οικονομία τους.

Η Eurobank διέγραψε και τις 52,08 εκατ. ίδιες μετοχές που απέκτησε από το ΤΧΣ. Με αυτό τον τρόπο, το μέρισμα των διαγραμμένων μετοχών, διαχύθηκε στις άλλες. Από τα 342 εκατ. ευρώ, αναλογούσαν 0,92 ευρώ σε κάθε μετοχή, αλλά το μέρισμα αυξήθηκε στα 0,93 ευρώ. Κόβει δικαίωμα στις 25 Ιουλίου. Το καθαρό ποσό μετά την αφαίρεση του φόρου, αντιστοιχεί σε 0,886 ευρώ ανά μετοχή.

Οι τράπεζες θέλουν να δώσουν κάτι παραπάνω στους μετόχους μετά τα πέτρινα χρόνια, που περιέγραψε ο CEO Φωκίων Καραβίας. Και ψάχνουν τρόπους. Το είχε κάνει και ο κ. Μεγάλου στην Πειραιώς. Το ποσό του μερίσματος είχε αυξηθεί με το μέρισμα που αντιστοιχούσε στις 2.608.759 ίδιες μετοχές που κατείχε η τράπεζα. Έτσι, το μικτό ποσό διαμορφώθηκε στα 0,0631 ευρώ ανά μετοχή που μετά την αφαίρεση του φόρου 5% επί των μερισμάτων διαμορφώθηκε τελικά στα 0,060 ευρώ ανά μετοχή.

Την τοποθέτηση του Λάζαρου Παπαγαρυφάλλου ως Deputy CEO του Ομίλου, ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank. Ο κ. Παπαγαρυφάλλου παραμένει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο Βασίλης Κοσμάς τοποθετείται στη θέση του Chief Financial Officer και θα είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας.

Στο μεταξύ η Morgan Stanley που έβαλε τιμή-στόχο για την Alpha Bank περίπου 45% υψηλότερα, φρόντισε να αναβαθμίσει τις τιμές-στόχους και για τις μετοχές των διυλιστηρίων, της Helleniq Energy και της Motor Oil.

Έδωσε σύσταση equal weight για την Helleniq Energy και τιμή-στόχο τα 8 ευρώ, ενώ για τη Motor Oil συστήνει overweight θέτοντας τιμή στόχο τα 29 ευρώ.

Τρεις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, συνολικά 0,75% περιμένει η Eurobank μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι μειώσεις επιτοκίων θα ευνοήσουν σημαντικά δύο μετοχές εταιριών. Τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ που τρέχουν μεγάλες επενδύσεις…

Keywords
attica bank, attica, attica, attica bank, alpha bank, εθνικη τραπεζα, τραπεζες, λύση, delivery, hero, θυγατρική, εταιρεία, εοχ, ολπ, piraeus, υφίσταται, ebitda, morgan, alpha, motor, ΕΚΤ, blue, eurobank, ειδήσεις, νέα, κυπρος, ceo, energy, equal, weight, δεη, οτε, κινηση στους δρομους, συριζα, χρηματιστηριο, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, equal, ξανα, χωρες, το θεμα, βουλγαρια, γερμανια, εδρα, εθνικη, εργαλεια, θεμα, ισπανια, οικονομια, ολπ, πειραιως, σφαιρα, φιλια, alpha, ceo, eurobank, αγορα, αρθρο, αναγεννηση, απλα, αφαιρεση, βρισκεται, γεγονος, δευτερο, δωσει, δραπετσωνα, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εμμονη, επενδυσεις, ερευνα, εστιατορια, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωνη, ιδια, υφίσταται, θυγατρική, εικονα, κινηση, λαζαρου, λειτουργια, λύση, μακρια, ματια, μεμονωμενα, μηκος, ουσιαστικα, παμε, ριβιερα, ρολο, τιμη, φυσικα, φορα, χαος, αδυνατο, αγορες, ανηκει, blue, delivery, δικαιωμα, ebitda, ελληνικα, εμφαση, energy, hero, χωρα, ιουλιος, μια ματια, μοιαζει, morgan, piraeus, πληροφοριες, τραπεζα, θεσεις, motor, weight
Αναζητήσεις
o-kasselakis-i-attica-bank-o-navarchos-vastazos-kai-i-leventogenna.htm
Τυχαία Θέματα