Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο: Η «χρυσή» εποχή» ξεκινά με ρήξεις, προκλήσεις και αντιδράσεις

10:44 26/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και η πρώτη του εκλογή ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016 αποτέλεσαν μια από τις πιο εντυπωσιακές πολιτικές μεταβολές στην ιστορία της σύγχρονης αμερικανικής πολιτικής. 

Η επιτυχία του Τραμπ ήταν το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού λαϊκιστικής ρητορικής, εκμετάλλευσης της δυσαρέσκειας μεγάλων τμημάτων της αμερικανικής κοινωνίας και μιας στρατηγικής που επικεντρώθηκε σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, το εμπόριο και η ασφάλεια.

Τον Νοέμβριο του 2024, στις εκλογές

για τον 47ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κέρδισε την Κάμαλα Χάρις, υποψήφιο των Δημοκρατικών, με 312 εκλεκτορικές ψήφους έναντι 226 και ποσοστό λαϊκής ψήφου 50% έναντι 48,4% της Χάρις.

Η νίκη αυτή σηματοδότησε την επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία, καθώς έγινε ο δεύτερος πρόεδρος που υπηρετεί δύο μη συνεχόμενες θητείες, μετά τον Γκρόβερ Κλίβελαντ. 

Ορκωμοσία 

Η ορκωμοσία του Τραμπ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. 

Ο Τραμπ ορκίστηκε χρησιμοποιώντας δύο Βίβλους: μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955 και μία που ανήκε στον Αβραάμ Λίνκολν. Μετά την ορκωμοσία, ο Τραμπ εκφώνησε την πρώτη του ομιλία, εστιάζοντας σε θέματα ενότητας και δύναμης.

Στην τελετή παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι δισεκατομμυριούχοι Ίλον Μασκ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Τζεφ Μπέζος, καθώς και οι απερχόμενοι πρόεδρος και Πρώτη Κυρία, Τζο και Τζιλ Μπάιντεν. Ωστόσο, δεν παραβρέθηκαν η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι.

Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες 

Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες, με το πλήθος να μην κάνει διακρίσεις στις επευφημίες του. Από έναν άνδρα που κρατούσε ένα πλακάτ με τη φράση «Τζο Μπάιντεν απολύεσαι», μέχρι ένα πλάνο του Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, ενέπνευσαν ενθουσιώδες χειροκρότημα από τους συγκεντρωμένους.

Δεν έγινε ωστόσο το ίδιο την ώρα που εισερχόταν στη Ροτόντα του Καπιτωλίου ο Μάικ Πένς, αφού οι αποδοκιμασίες ήταν έντονες με το γιουχάρισμα να φτάνει στους τηλεθεατές.

Το ίδιο συνέβη και όταν στον χώρο μπήκαν ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον και μάλιστα σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Αξιοσημείωτο στιγμιότυπο της ορκωμοσίας ήταν και το γεγονός πως ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα έφτασε στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς τη σύζυγό του Μισέλ Ομπάμα, πυροδοτώντας τα σενάρια που θέλουν την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ να μην δίνει το «παρών» λόγω ισχυρής αντιπάθειας προς το πρόσωπο του 47ου προέδρου των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, σχόλια έχει προκαλέσει και το «αεράτο» φιλί του Ντόναλντ στην Μελάνια Τραμπ, λίγο πριν πάρει τη θέση του για να ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγο πριν ανέβει στο βήμα για την ορκωμοσία του, θέλησε να δώσει ένα φιλί στη σύζυγό του, όμως το εντυπωσιακά μεγάλο καπέλο που φορούσε η Μελάνια τον εμπόδιζε, με αποτέλεσμα να φιλήσει το… τίποτα!

Απολύσεις με το «καλημέρα σας»

Και περνάμε στα «σημαντικά» που ελπίζουμε να μείνουν μόνο στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και να μην φτάσουν ποτέ, ή έστω να αργήσουν στην Ήπειρο μας! Σύμφωνα με το Reuters, ο Τραμπ θέλει να απομακρύνει άμεσα από τις θέσεις τους πάνω από 1.000 υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, μέσω ανάρτησής του στα social media ανακοίνωσε τέσσερα ονόματα εξ αυτών, μεταξύ των οποίων ο διάσημος σεφ Χοσέ Άντρες και ο πρώην κορυφαίος στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ. «Το Προεδρικό Γραφείο Προσωπικού μου βρίσκεται ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού και απομάκρυνσης πάνω από χιλίων διορισμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίοι δεν ευθυγραμμίζονται με το όραμά μας να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Απένειμε χάρη σε 1500 οπαδούς του

Οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, που πριν από τέσσερα χρόνια είχαν επιτεθεί στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών, άρχισαν την Τρίτη 21/1 να βγαίνουν από τη φυλακή, αφού ο νέος πρόεδρος τους χορήγησε χάρη, σηματοδοτώντας ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει επιθετικά την εκτελεστική εξουσία του.

Η χάρη που απένειμε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε 1.500 κατηγορουμένους προκάλεσε την οργή βουλευτών που είχαν κινδυνεύσει κατά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν χιλιάδες οπαδοί του Τραμπ εφόρμησαν στο Καπιτώλιο σε μια ανεπιτυχή απόπειρα να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει την ήττα του, το 2020, από τον Τζο Μπάιντεν. Ο Στιούαρτ Ρόουντς, ο πρώην επικεφαλής της πολιτοφυλακής Oath Keepers (Φύλακες του Όρκου), του οποίου η ποινή 18ετούς κάθειρξης μειώθηκε, αφέθηκε ελεύθερος στο Κάμπερλαντ του Μέριλαντ. Μεταξύ αυτών που πρόκειται να αποφυλακισθούν άμεσα είναι ηγέτες της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, περιλαμβανομένων μερικών που έχουν καταδικασθεί για ανατρεπτική συνωμοσία.

Τέλος η τηλεργασία – Όλοι στα γραφεία

Επίσης ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η τηλεργασία των υπαλλήλων του ομοσπονδιακού κράτους. Το διάταγμα αυτό «επιβάλλει στους ομοσπονδιακούς δημόσιους λειτουργούς να επιστρέψουν στη δουλειά για πλήρη απασχόληση με άμεση ισχύ», ανέφερε αξιωματούχος.

Ο Έλον Μασκ, στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εμπιστευτεί ρόλο συμβούλου της υπό σχηματισμό κυβέρνησής του, κρίνει πως η κατάργηση της τηλεργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ευπρόσδεκτο κύμα εθελουσίας εξόδου» στις τάξεις της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης, που θεωρεί υπερβολικά αργοκίνητη και δαπανηρή.

Εκτός ΠΟΥ και Συμφωνίας του Παρισιού 

«Βροχή» έπεσαν οι υπογραφές από τον Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, που τήρησε τον -προεκλογικό- λόγο του και απέσυρε τις ΗΠΑ τόσο από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, καθώς και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, αρνητής της κλιματικής αλλαγής, υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα και επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τον σκοπό αυτό, ενώ η απόφαση, με βαρύ συμβολισμό, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε έναν χρόνο. 

Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η χώρα του αποσύρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι «τους εξαπάτησε», τονίζοντας πως η αμερικανική συμβολή στον διεθνή οργανισμό ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Κίνας και προσάπτοντάς του κακοδιαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και άλλων διεθνών κρίσεων δημόσιας υγείας.

«Υπάρχουν μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό»

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε επίσης διάταγμα με το οποίο δίνει εντολή στην κυβέρνησή του να «αναγνωρίζει» την ύπαρξη μόνο «δύο φύλων».  Καμία έκπληξη, βέβαια, δεν προκαλεί η είδηση αυτή, αφού ακόμη και λίγη ώρα πριν από την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου -και σίγουρα μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του- υποσχόταν «να βάλει τέλος στο τρανσέξουαλ ντελίριο». Το εκτελεστικό διάταγμα έχει ως στόχο «να υπερασπιστεί τις γυναίκες απέναντι στον ιδεολογικό εξτρεμισμό του φύλου και να αποκαταστήσει τη βιολογική αλήθεια στους κόλπους του ομοσπονδιακού κράτους» ανέφερε στους δημοσιογράφους ένας συνεργάτης του Τραμπ λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ορκωμοσία. 

Φαντάροι στα σύνορα με το Μεξικό

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε επίσης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό και διέταξε τον αμερικανικό στρατό να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Ακόμη επιτέθηκε στο δικαίωμα του ασύλου και στο δικαίωμα του εδάφους (την αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας οποιουδήποτε παιδιού γεννιέται στη χώρα). Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ λογαριάζει επίσης να ξαναρχίσει την ανέγερση του περίφημου τείχους του στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Τραμπ και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

γωνία περιμένουν σε όλο τον κόσμο τις πολιτικές του Τραμπ στην οικονομία. Στην προηγούμενη θητεία του είχε φέρει νόμο για φορολογικές περικοπές φυσικών προσώπων, που προέβλεπε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από σχεδόν 40% σε 37% για εισοδήματα άνω των 500.000 δολαρίων ετησίως! 

Βεβαίως ο νέος πρόεδρος πρέπει να σκεφτεί να ενισχύσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις ώστε να είναι ανταγωνιστικές. Θέλει να μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 21% στο 15%, το οποίο αντικειμενικά είναι θετικό μέτρο και θα βοηθήσει τις αγορές μετοχών. 

Επίσης, σχεδιάζει να αναπληρώσει τα χαμένα εισοδήματα από φόρους, με φόρους κατά των εισαγωγών. Αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τον υπόλοιπο κόσμο, οι δασμοί. Μάλιστα, η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στην Ευρώπη, ενδέχεται να φέρει σημαντικές αναταράξεις στο εμπόριο και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε.

Οι στόχοι στον «εμπορικό πόλεμο 2.0»: Μεξικό, Καναδάς, Κίνα και Ευρώπη 

Επανερχόμαστε στο «καυτό» θέμα των δασμών, καθώς ο νέος πρόεδρος, άνοιξε τη Δευτέρα (21/01), το μέτωπο των εμπορικών πολέμων, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή του να προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών 25% στα προϊόντα που εισάγονται από δυο γειτονικές χώρες, τον Καναδά και το Μεξικό, από την 1η Φεβρουαρίου.

«Προβλέπουμε (σ.σ. την επιβολή επιπλέον δασμών) της τάξης του 25% στο Μεξικό και στον Καναδά επειδή αφήνουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων (…) να μπαίνουν (στις ΗΠΑ) και πολλή φαιντανύλη επίσης», είπε ο Ρεπουμπλικάνος μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του από τον Λευκό Οίκο.

Αντιδρώντας στην αναγγελία, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, η Μέλανι Ζολί, έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή για τον Καναδά», καλώντας τους συμπολίτες της να παραμείνουν «ενωμένοι».

Πριν από την εκλογική νίκη του, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανιζόταν αποφασισμένος να προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών ευρύτερα, σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, για να υπερασπίσει την αμερικανική παραγωγή. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να φθάνουν το 60% ή και το 100% για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων της Κίνας.

Ερωτηθείς από τον Τύπο αν συνεχίζουν να είναι αυτές οι προθέσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως δεν είναι «ακόμη έτοιμος» να ανακοινώσει τέτοια μέτρα και ότι θα συζητήσει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ως σύνολο -εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ από οποιονδήποτε- βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο του νέου προέδρου.

Οι Ευρωπαίοι «είναι σκληροί, πολύ σκληροί. Δεν αγοράζουν τα οχήματά μας, ούτε τα αγροτικά προϊόντα μας, δεν αγοράζουν σχεδόν τίποτα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Θα ρυθμίσουμε επομένως αυτό το πρόβλημα επιβάλλοντας δασμούς ή υποχρεώνοντας τους Ευρωπαίους να αγοράζουν το πετρέλαιό μας και το αέριό μας».

Επίσης, αναφορικά με το Μεξικό και συγκεκριμένα για τον κόλπο που έχει και το όνομα του, ο ίδιος ο Τραμπ είχε αναφέρει σε συζήτηση σε συνέντευξη τύπου την μετονομασία του Κόλπου χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «όμορφο και ιδιαίτερα κατάλληλο όνομα».

Μάλιστα δόθηκε εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών να θεσπίσει τα ονόματα εντός 30 ημερών και να ενημερώσει ανάλογα το ομοσπονδιακό σύστημα πληροφοριών γεωγραφικών ονομάτων (GNIS), πράγμα που σημαίνει ότι το όνομα «Κόλπος της Αμερικής» θα χρησιμοποιηθεί στις ομοσπονδιακές επικοινωνίες και στους κυβερνητικούς χάρτες, όπως αντίστοιχα και όρος «Όρος Μακίνλεϊ» που επίσης μετονομάστηκε από τον νέο πρόεδρο.

Εξωτερική πολιτική

Παναμάς

Η Διώρυγα του Παναμά, μια ζωτικής σημασίας αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο, έχει γίνει για ακόμη μια φορά επίκεντρο πολιτικής διαμάχης.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρμα του Truth Social στις 22 Δεκεμβρίου 2024, ο Τραμπ επέκρινε τα τέλη που επιβλήθηκαν από τον Παναμά ως «υπερβολικά» και ότι απομακρύνουν πλήρως τα αμερικανικά συμφέροντα. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του καναλιού, υπεύθυνες για περίπου το 75% της κυκλοφορίας του, και υποστήριξε ότι αυτά τα τέλη είναι άδικα δεδομένης της ιστορικής συνεισφοράς της Αμερικής στον Παναμά. «Τα τέλη που χρεώνει ο Παναμάς είναι γελοία, ειδικά αν γνωρίζουμε την εξαιρετική γενναιοδωρία που έχει δοθεί στον Παναμά από τις ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ. 

Απείλησε μάλιστα, ότι εάν δεν μειωθούν αυτά τα τέλη, θα απαιτούσε να επιστραφεί ο έλεγχος του καναλιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν προοριζόταν για τον Παναμά να χρεώνει τόσο υψηλούς ναύλους στα αμερικανικά πλοία. 

Η κυβέρνηση του Παναμά επέπληξε άμεσα τις απαιτήσεις του Τραμπ. Ο Πρόεδρος José Raúl Mulino τόνισε ότι «κάθε τετραγωνικό μέτρο» του καναλιού ανήκει στον Παναμά και ότι η κυριαρχία του είναι αδιαπραγμάτευτη.

Γροιλανδία

Την ίδια ημέρα και συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου του 2024 ο Τραμπ είπε ότι η κυριαρχία της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ είναι επιτακτική ανάγκη για λόγους εθνικής ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι ένας από τους γιους του, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζ. επισκέφθηκε το μεγαλύτερο νησί του κόσμου.

Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει τόσο έντονο ενδιαφέρον για την Γροιλανδία είναι οι εξής: 

Εθνική ασφάλεια: Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας θεωρούν την τοποθεσία της Γροιλανδίας σημαντική στρατηγικά, ενώ αυτή τη στιγμή φιλοξενεί το βορειότερο φυλάκιο του Πενταγώνου, τη Διαστημική Βάση Pituffik, γνωστή παλαιότερα και ως αεροπορική βάση Thule. 

Σπάνια στοιχεία της γης:  Η Γροιλανδία είναι πλούσια σε σπάνια γήινα στοιχεία, ζωτικής σημασίας για μεγάλο κομμάτι της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε σήμερα. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν και οι δύο συμφωνίες με τη Γροιλανδία για να εξασφαλίσουν μελλοντικές προμήθειες αυτών των στοιχείων. Η Κίνα υπήρξε ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γήινων στοιχείων στον κόσμο, με μεγάλη διαφορά, αλλά σύμφωνα με το MarketWatch,  αυτό βαίνει μειούμενο. 

Ουκρανία – Ρωσία

Ο Αμερικανός νέος πρόεδρος, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του, κάλεσε για πρώτη φορά τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να κλείσει «συμφωνία» ειρήνης με την Ουκρανία, προβλέποντας πως σε διαφορετική περίπτωση διακινδυνεύει να «καταστραφεί» η οικονομία της Ρωσίας. Νωρίτερα, σε συγχαρητήριο μήνυμά του στον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο ένοικος του Κρεμλίνου διαβεβαίωσε πως θα επιδιώξει «διαρκή ειρήνη» με το Κίεβο.

Στο Οβάλ Γραφείο, όπου υπέγραψε αληθινή ομοβροντία διαταγμάτων, ο Τραμπ επανέλαβε πως αναμένει να «μιλήσει στον πρόεδρο Πούτιν» που θα ήταν πολύ ικανοποιημένος αν έβαζε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο».

Ωστόσο, για πρώτη φορά τόσο ανοικτά, άσκησε πίεση στη Μόσχα, προειδοποιώντας πως η Ρωσία θα οδηγηθεί σε «καταστροφή» αν ο κ. Πούτιν αρνηθεί να διαπραγματευτεί και να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ή ειρήνης με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «θέλει να κλειστεί συμφωνία. Δεν ξέρω αν ο Πούτιν το θέλει, ίσως όχι. (Αλλά) πρέπει να το κάνει. Πιστεύω πως οδεύει να καταστρέψει τη Ρωσία αρνούμενος να καταλήξει σε συμφωνία», επέμεινε ο κ. Τραμπ.

Keywords
οικο, λευκο, εκλογες, ηπα, βουλη, reuters, media, σεφ, ισχύ, σημαίνει, ρωσία, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, πετρελαιο, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απολυσεις στο δημοσιο, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, Τελετή Λήξης, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, βγαινουν, χωρες, ρωσία, αβρααμ, βημα, δουλεια, ηγεσια, ηπα, ηττα, θεμα, θητεια, κινα, μητερα, νησι, οικονομια, ονοματα, ουκρανια, πιεση, σεφ, χαρτες, ωρα, reuters, αβρααμ λινκολν, αμερικη, ανοδος, αρσενικο, βρισκεται, γεγονος, γινει, γροιλανδια, δευτερα, διωρυγα, διωρυγα του παναμα, δοθει, δωσει, δοθηκε, εγινε, ειπε, ενεργα, επιτυχια, εσωτερικων, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, θετικο, ομιλια, καναδας, κυβερνηση, κυμα, κυρια, κιεβο, κογκρεσο, λογο, μεξικο, μειωση, μοσχα, νικη, οβαλ, ονομα, οραμα, ορκωμοσια, ορος, οχηματα, οχθη, πλοια, πουτιν, ροτοντα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συζυγο, σειρα, σχολια, τριτη, φυλακη, ισχύ, φιλι, φτανει, φυλα, φορα, ωρες, αντρες, αγορες, ανηκει, ασφαλεια, μπεζος, δικαιωμα, ηγετες, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, media, μια φορα, οργη, σημαίνει, θεματα, θεσεις, υγειας, χοσε
Αναζητήσεις
o-ntonalnt-trab-epestrepse-ston-lefko-oiko-i-chrysi-epochi-xekina-me-rixeis-prokliseis-kai-antidraseis.htm
Τυχαία Θέματα