Ο Όμιλος VOYATZOGLOU μπροστά από τις εξελίξεις με νέα σειρά εργαλείων

Ο Όμιλος VOYATZOGLOU δραστηριοποιείται σε δύο διακριτούς κλάδους, παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες της αγοράς. 

Ο ένας κλάδος αφορά στην εμπορία τεχνικών προϊόντων, προμηθεύοντας περισσότερα από 2.000 καταστήματα με προϊόντα που περιλαμβάνουν υλικά επιπλοποιίας, είδη DIY, προϊόντα κήπου, χρώματα (Benjamin Moore) και, πρόσφατα, μια πλήρη σειρά ηλεκτρικών εργαλείων & εργαλείων χειρός, με το brand HOJITA.

O άλλος κλάδος αφορά στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στην επίπλωση καταστημάτων

λιανικής και τον εξοπλισμό αποθηκών και κέντρων διανομής, προσφέροντας από απλές μέχρι αυτοματοποιημένες και ρομποτικές λύσεις (Industry 4.0) για intralogistics. Με παρουσία σε Ελλάδα και Ρουμανία, ο Όμιλος κατέχει ηγετική θέση στον τομέα.

Ο Εμπορικός Διευθυντής του Ομίλου, Σωτήρης Μερεντίτης μιλάει στο BusinessVoice Week για όλα τα παραπάνω, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου VOYATZOGLOU.

Πρόσφατα ο Όμιλος εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του με την πλήρη σειρά ηλεκτρικών εργαλείων και εργαλείων χειρός HOJITA. Αναλύστε μας την απόφαση αυτή και την απόδοση που περιμένετε να έχει αυτή η κίνηση.

Είναι μία απόφαση που πάρθηκε αρκετό καιρό πριν. Χρειάστηκε χρόνος για να μελετηθούν όλες οι παράμετροι του project: από το R&D και το design των προϊόντων, μέχρι την ολοκληρωμένη υποστήριξη κατά και μετά την πώλησή τους στον τελικό καταναλωτή. Καθώς το εργαλείο αποτελεί μία σημαντική προϊοντική κατηγορία για το τεχνικό κατάστημα, η εταιρεία VOYATZOGLOU, ως στρατηγικός προμηθευτής του, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει απλά έναν ακόμη «παίκτη» σε αυτή την αγορά. Φιλοδοξούμε να ηγηθούμε στην κατηγορία και είναι ένα εγχείρημα που μας γεμίζει ενθουσιασμό.

Είστε χρόνια στον τομέα -ειδικά της λιανικής- εξοπλισμού καταστημάτων. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει στον χώρο και γιατί μια επιχείρηση να επιλέξει τον Όμιλο Βογιατζόγλου; 

Είναι αλήθεια πως φέτος συμπληρώνουμε 54 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην αγορά! Οι χιλιάδες πελάτες, και τα αντίστοιχα έργα μας, θα μπορούσαν να πουν πολλά για τους λόγους που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, κάνει τον Όμιλο VOYATZOGLOU να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος προσέγγισης: όταν καθόμαστε στο τραπέζι με κάποιον πελάτη, η θέση μας δεν είναι απέναντι του, αλλά δίπλα του! Μπαίνουμε στη θέση του και διαχειριζόμαστε κάθε του ανάγκη σαν να είναι δική μας – με την πεποίθηση πως η επιτυχία μας περνάει μέσα από τη δική του. 

Η καινοτομία που αναφέρετε ότι έχετε που έγκειται; 

Η καινοτομία των εργαλείων HOJITA βρίσκεται στον συνδυασμό της εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και απόδοσης με την προσιτή τιμή, γεγονός που προσφέρει πραγματική αξία στον καταναλωτή. Στην εποχή όμως της παγκοσμιοποίησης και της πληροφορίας, κάθε καινοτομία που σχετίζεται με το προϊόν περιμένει τον ανταγωνισμό να την αντιγράψει ή και να την ξεπεράσει. Μιλώντας για το εμπόριο στη χώρα μας, η σημαντικότερη καινοτομία, που αντέχει και στον χρόνο, είναι η κουλτούρα που οδηγεί σε μια διαφορετική προσέγγιση προς τον πελάτη. Μια κουλτούρα που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι απλώς τον καταναλωτή, την εμπειρία και όχι απλώς την εξυπηρέτηση. Αυτή την καινοτόμα – οπτική πρεσβεύουμε σαν Όμιλος VOYATZOGLOU και μέσα από τους ανθρώπους μας, την επικοινωνία και τη διαρκή εκπαίδευση, τη μεταφέρουμε στους συνεργάτες μας. 

Ποιες είναι οι ολοκληρωμένες λύσεις που δίνετε σε μια επιχείρηση; 

Η μακρά και πολυεπίπεδη εμπειρία του Ομίλου στον τομέα της λιανικής, μας δίνει την τεχνογνωσία να αντιμετωπίζουμε κάθε επιχείρηση σαν μία μοναδική, ξεχωριστή περίπτωση με τις δικές της «προσωποποιημένες» ανάγκες. Αφού, λοιπόν, μελετήσουμε όλες τις παραμέτρους λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης, δημιουργούμε μία ολιστική πρόταση για τη διαμόρφωση του χώρου και την προβολή των προϊόντων με τον πιο ιδανικό τρόπο. Μία πρόταση που λαμβάνει υπόψη τη διαδρομή του καταναλωτή, εξυπηρετεί την στρατηγική της επιχείρησης, μεγιστοποιεί την απόδοση κάθε τετραγωνικού και δημιουργεί το κατάστημα του μέλλοντος, με έμφαση στην εμπειρία του πελάτη. Και όλα τα παραπάνω με σεβασμό στις επιλογές και τις συνεργασίες της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο των logistics ποιες είναι οι τελευταίες επενδύσεις που κάνατε;

Αρχικά, τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος αναπτύσσεται δυναμικά στην παροχή αυτοματοποιημένων και ρομποτικών λύσεων (Industry 4.0) για τους πελάτες. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύουμε συνεχώς σε ανθρώπινο δυναμικό με εξειδικευμένη τεχνογνωσία, καθώς και σε νέες συνεργασίες με κορυφαίους οίκους του εξωτερικού που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των Logistics & Intralogistics του μέλλοντος. Αναφορικά με τις δικές μας εγκαταστάσεις, βρισκόμαστε σε φάση επανασχεδιασμού του κέντρου Διανομής για τη δραστηριότητα Εμπορίας Τεχνικών Προϊόντων. Στόχος μας είναι να ενσωματώσουμε καινοτόμες λύσεις που θα αναδείξουν την τεχνογνωσία μας και θα ενισχύσουν την προστιθέμενη αξία που παρέχουμε στους συνεργάτες μας.

Πώς πήγαν οι πωλήσεις φέτος και τι προβλέψεις έχετε για το 2025;

Παρά τις πιέσεις που δέχεται το λιανεμπόριο από την περασμένη άνοιξη και παρά τη διεθνή αναστάτωση που προκαλούν ο πληθωρισμός και οι διεθνείς μεταφορές, τα αποτελέσματα του Ομίλου διαμορφώνονται θετικά και σε επίπεδο πωλήσεων και σε αποτελέσματα EBITDA. Παράλληλα, οι συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπους, καθώς και η διαρκής ανάπτυξη του προϊοντικού μας καταλόγου, εξασφαλίζουν μια ακόμη δυναμικότερη ανάπτυξη για το 2025. 

Υπάρχουν σχέδια για επενδύσεις στο μέλλον;

Ναι, ο Όμιλος VOYATZOGLOU έχει πάντα στο επίκεντρο τη συνεχή ανάπτυξη και την προσαρμογή στις εξελίξεις της αγοράς. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ανθρώπους, υποδομές, συστήματα και νέα προϊόντα, καθώς στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη θέση μας στην Ελληνική αγορά, να στραφούμε πιο δυναμικά στις εξαγωγές και να προσφέρουμε ακόμα πιο αποδοτικές και σύγχρονες λύσεις στους συνεργάτες και πελάτες μας σε όλες τις δραστηριότητές μας.

 Το ανθρώπινο δυναμικό είναι κινητήρια δύναμη για μια επιτυχημένη εταιρεία. Εσείς πώς έχετε επιλέξει τους ανθρώπους που πλαισιώνουν τα τμήματα σας; 

Καθημερινή, πλέον, συζήτηση στα τμήματα HR των εταιρειών αποτελεί η δυσκολία εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού. Συχνά όμως αγνοούμε πως αντίστοιχη δυσκολία αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να βρουν καλές εταιρείες ως εργοδότες τους. Τα τελευταία χρόνια στην εταιρεία VOYATZOGLOU δουλεύουμε συστηματικά στην εμπέδωση μιας κουλτούρας με αξίες, τις οποίες διαμορφώσαμε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, μέσα από μια μακρόχρονη διεργασία. Αυτή η κουλτούρα κάνει κάθε έναν από εμάς να αισθάνεται μέλος της ίδιας οικογένειας, να αναδεικνύει το καλύτερο κομμάτι της προσωπικότητάς του και, τελικά, να γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής της εταιρείας στους υποψήφιους συναδέλφους.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα ο Όμιλος;

Ανάμεσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις, που βιώνουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια, για εμάς η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί μας βρήκε σε μία ιδιαίτερα αναπτυξιακή πορεία με σημαντικές επενδύσεις στην οργανωτική μας δομή, που ήταν σχεδιασμένη να υποστηρίζει έναν διπλάσιο κύκλο εργασιών από αυτόν που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Παρόλα αυτά προσαρμοστήκαμε γρήγορα στο νέο περιβάλλον εστιάζοντας στις περισσότερο αποδοτικές δραστηριότητες  της επιχείρησης.

Παράλληλα, περιορίζοντας το λειτουργικό μας κόστος και αποκτώντας ρευστότητα από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που δεν κρίθηκαν αναγκαία για τη λειτουργία της, καταφέραμε να διατηρήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού μας και ιδιαίτερα όσους συνέβαλαν σημαντικά, με την πολύχρονη προϋπηρεσία τους, στην ανάπτυξη του Ομίλου μας .

Όλα τα παραπάνω, συνέβαλαν αποτελεσματικά στο να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης και να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές συνεργασίες που υποστηρίζουν ακόμη περισσότερο τις ανάγκες των πελατών μας.

 Ποιες είναι οι δράσεις σας στο κομμάτι του ESG;

Ο  Όμιλος VOYATZOGLOU δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στους 3 πυλώνες του ESG με ενέργειες που έχουν ως γνώμονα το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση. Μειώνουμε σταθερά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καθημερινής μας λειτουργίας με ενέργειες όπως την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στη στέγη των κεντρικών γραφείων μας, την αλλαγή της πρόσοψης του κτιρίου για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τις πρακτικές ανακύκλωσης κ.α.. 

Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με την τοπική κοινωνία για την αρωγή ευπαθών ομάδων μέσω της ενίσχυσης ειδικών φορέων ή τον εξοπλισμό σχολικών μονάδων με έπιπλα για την καλύτερη λειτουργία τους. 

Τέλος, η εταιρεία στην εσωτερική της λειτουργία έχει υιοθετήσει πρακτικές που διασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνική ή κοινωνική προέλευση, τη θρησκεία, την ηλικία ή τον γενετήσιο προσανατολισμό. Φυσικά έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη σε αυτό το επίπεδο, καθώς όλα τα κριτήρια του ESG, πέρα από υποχρέωση, marketing ή «μόδα», καθορίζουν το μέλλον των παιδιών μας και είναι ανάγκη να γίνουν συνειδητή καθημερινότητα για καθέναν από εμάς!

Keywords
Αναζητήσεις
o-omilos-voyatzoglou-brosta-apo-tis-exelixeis.htm
Τυχαία Θέματα