Ο τρόπος για να καταγγείλουν οι πολίτες την παραβίαση δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες» ή «Digital Services Act»(DSA), το οποίο υπερψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2024, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν περιπτώσεις όπου παραβιάζονται τα προσωπικά τους δικαιώματα στο Διαδίκτυο.
Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους μέσω ηλεκτρονικής φόρμας που έχει ήδη ανοίξει και λειτουργεί στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνει ότι πλέον η ΕΕ έχει δημιουργήσει
«Οι ψηφιακές υπηρεσίες ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας σε διάφορους τομείς, από το on line shopping μέχρι την αναζήτηση πληροφοριών, μας διευκολύνουν σημαντικά, ενώ συγχρόνως “κρύβουν” και σοβαρούς κινδύνους. Η Ευρώπη με το νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές δημιουργεί ασφαλιστικές δικλείδες τόσο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών, όσο και για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.
Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης εντοπίσει παράνομο περιεχόμενο, μπορεί πλέον άμεσα να το αναφέρει στον πάροχο, μέσω ενός εύχρηστου “μηχανισμού ειδοποίησης και δράσης” που οφείλει εκείνος να διαθέτει. Στην Ελλάδα οι πολίτες μπορούν για μια σειρά περιπτώσεων που αφορούν σε ενδιάμεσους παρόχους, όπως για παράδειγμα όταν μια υπηρεσία παρουσιάζεται με παραπλανητικό τρόπο ή ακόμα αν παραβιάζονται οι υποχρεώσεις σχετικά με την προστασία ανηλίκων, να υποβάλλουν καταγγελία μέσω της ΕΕΤΤ με τρόπο εύκολο και φιλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Παράλληλα, τόνισε ότι «ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε ότι η χώρα μας συμμετέχει και διαμορφώνει το πλαίσιο που θα διέπει το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια, προάγοντας εμπράκτως τη συνεργασία μεταξύ (συν)αρμόδιων φορέων σε εθνικό επίπεδο».
Τα όσα ρυθμίζει η ΠράξηΗ Πράξη ρυθμίζει τις ενδιάμεσες ψηφιακές υπηρεσίες, δηλαδή υπηρεσίες όπως διαδικτυακές πλατφόρμες πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών (marketplaces), καταστήματα εφαρμογών (app stores), μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Ουσιαστικά, πρόκειται για υπηρεσίες που διασυνδέουν τους χρήστες του Διαδικτύου με αγαθά, υπηρεσίες και περιεχόμενο.
Η Πράξη θεσπίζει κανόνες για τις ενδιάμεσες ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται σε χρήστες που διαμένουν στην ΕΕ, ανεξαρτήτως εάν η χώρα εγκατάστασης/έδρα του παρόχου βρίσκεται εντός ή εκτός ΕΕ. Επισημαίνεται ότι δεν επιβάλλει στους παρόχους γενική υποχρέωση για τον έλεγχο του περιεχομένου που διακινείται μέσω ενδιάμεσων ψηφιακών υπηρεσιών. Επίσης, ανάλογα με το μέγεθος των παρόχων και το είδος των υπηρεσιών που παρέχουν προβλέπονται διαφορετικές υποχρεώσεις.
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτεςΟι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να απευθύνονται και στην ΕΕΤΤ αλλά και στους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών. Στην πρώτη περίπτωση, μέσω του Συστήματος Υποβολής καταγγελιών, οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν στην ΕΕΤΤ καταγγελίες κατά παρόχου ενδιάμεσης υπηρεσίας που θεωρούν ότι παραβιάζει την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, επειδή για παράδειγμα:
Δεν παρέχει δυνατότητα υποβολής αναφορών για παράνομο περιεχόμενο, μέσω εύχρηστου «μηχανισμού ειδοποίησης και δράσης» επιβάλει περιορισμούς στον λογαριασμό ενός χρήστη ή σε περιεχόμενο που είχε αναρτήσει, χωρίς επαρκή αιτιολόγησηΔεν διαθέτει κατάλληλο σύστημα διαχείρισης καταγγελιώνΔεν διαθέτει σημείο επικοινωνίας με τους χρήστες της υπηρεσίας, ή θέτει περιορισμούς στην επικοινωνία αυτήδυσχεραίνει τον εντοπισμό ή την εύρεση των όρων χρήσης της υπηρεσίαςΔεν παρέχει επαρκείς πληροφορίες για τη δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών ή συνεργασία κατά τη διαδικασία επίλυσης, ανηλίκων
παρουσιάζει την υπηρεσία του με παραπλανητικό τρόποΠαραβιάζει τις υποχρεώσεις του σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης εξατομικευμένων συστάσεων για περιεχόμενο και αγορά προϊόντωνΠαραβιάζει τις υποχρεώσεις του σχετικά με τον τρόπο εμφάνισης και στόχευσης διαφημίσεωνΠεριορίζει τη δυνατότητα εντοπισμού πληροφοριών για εταιρείες/προμηθευτές ή προϊόντα/ υπηρεσίες που πωλούνται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας
Η ΕΕΤΤ αξιολογεί την καταγγελία. Εάν κριθεί ότι το θέμα αφορά σε παράβαση της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, εξετάζει εάν η καταγγελία πρέπει να διεκπεραιωθεί από την ίδια ή πρέπει να διαβιβαστεί σε άλλον φορέα, όπως για παράδειγμα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και στον Συντονιστή Ψηφιακών Υπηρεσιών του κράτους εγκατάστασης του παρόχου.
Πότε απευθύνονται στους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιώνΣε περίπτωση που κάποιος χρήστης εντοπίσει παράνομο περιεχόμενο, πρέπει να το αναφέρει άμεσα στον πάροχο της ενδιάμεσης ψηφιακής υπηρεσίας. Το τι συνιστά παράνομο περιεχόμενο ορίζεται στο ενωσιακό/εθνικό νομικό πλαίσιο και όχι στην Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες. Παράνομο περιεχόμενο σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να είναι πχ υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ρητορική μίσους, μη ασφαλή προϊόντα ή προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, χρήση προσωπικών φωτογραφιών/βίντεο χωρίς συναίνεση, χρήση υλικού που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς έγκριση.
Ο πάροχος οφείλει να παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να αναφέρει παράνομο περιεχόμενο μέσω εύχρηστου «μηχανισμού ειδοποίησης και δράσης». Πρέπει να αναφέρονται
Οι λόγοι για τους οποίους ο χρήστης θεωρεί το περιεχόμενο παράνομο.Η τοποθεσία (π.χ. URL) όπου εντοπίζει το συγκεκριμένο περιεχόμενο.Τα στοιχεία του χρήστη (όνομά και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), εκτός εάν το περιεχόμενο περιλαμβάνει υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.Δήλωση του χρήστη ότι το περιεχόμενο της αναφοράς είναι ακριβές και πλήρες.Αφού ο χρήστης αναφέρει το παράνομο περιεχόμενο, ο πάροχος οφείλει να αποστείλει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, επιβεβαίωση παραλαβής. Με βάση τις παρεχόμενες πληροφορίες, οφείλει να αποφασίσει, εγκαίρως, επιμελώς και αντικειμενικά σχετικά με το περιεχόμενο που εικάζεται ότι είναι παράνομο. Επίσης, οφείλει να ενημερώσει τον χρήστη χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την απόφαση που έλαβε και τις δυνατότητες προσφυγής κατά αυτής. Εάν ο χρήστης αναφέρει παράνομο περιεχόμενο σε πάροχο ψηφιακής υπηρεσίας και διαφωνεί με την απόφαση που έλαβε ο πάροχος, μπορεί να υποβάλει καταγγελία στον ίδιο.
Παράλληλα, κάθε χρήστης του Διαδικτύου μπορεί να υποβάλει καταγγελία σε πάροχο, εάν αυτός επέβαλε κάποιον από τους παρακάτω περιορισμούς, με την αιτιολογία ότι ο χρήστης έχει αναρτήσει περιεχόμενο που είναι παράνομο ή αντίκειται στους όρους/προϋποθέσεις της υπηρεσίας. Όταν ο πάροχος δηλαδή
Καταργήσει/Περιορίσει την ορατότητα σε περιεχόμενο που είχε αναρτήσει ο χρήστης ή απενεργοποίησε την πρόσβαση σε αυτό.Αναστείλει πλήρως/μερικώς ή τερματίσει την παροχή της υπηρεσίας που παρείχε.Αναστείλει/Διαγράψει τον λογαριασμό του χρήστη.Αναστείλει/Τερματίσει/Περιορίσει τη δυνατότητά του να λαμβάνει πληρωμή για περιεχόμενο.Ο χρήστης έχει το δικαίωμα να υποβάλει καταγγελία στον πάροχο ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση μέσα σε 6 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης. Ο πάροχος οφείλει να εξετάσει την καταγγελία και να ενημερώσει τον χρήστη για την απόφαση που έλαβε, αιτιολογημένα και χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Επίσης, πρέπει να τον ενημερώσει για τη δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, καθώς και για τυχόν άλλες διαθέσιμες δυνατότητες προσφυγής κατά της απόφασης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ανδρουλάκης: «Εμείς δεν πρόκειται για λίγα ψηφαλάκια να στήσουμε ούτε διχασμούς στα εθνικά θέματα»
- Αυξημένη η εφετινή παραγωγή ελαιολάδου – Υποχωρεί σταδιακά η τιμή
- Υπερδιπλασιάστηκαν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο τρίμηνο του έτους
- Ποια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα παίρνεις στην Ελλάδα με 4.000 ευρώ
- Επιθεώρηση Εργασίας: Δράση ενημέρωσης για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία
- Αυξημένη η εφετινή παραγωγή ελαιολάδου – Υποχωρεί σταδιακά η τιμή
- «Σπάσε όλα τα μπουκάλια με αλκοόλ στο σπίτι»: Όταν ο Χένρι Φορντ έμαθε ότι ο γιος του πεθαίνει
- Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 19,1 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό
- Κ. Μητσοτάκης: «Απόλυτη συμμόρφωση της Β. Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος – Δε θέλω να σηκώσει ξανά κεφάλι ο τοξικός λαϊκισμός»
- «Ήρθε για να μείνει» η αφρικανική σκόνη – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Ο τρόπος για να καταγγείλουν οι πολίτες την παραβίαση δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο
- Η ΕΕ θέτει σε ισχύ νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα – Τι περιλαμβάνει
- Η κατανάλωση του ελαιόλαδου μειώθηκε κατά 40% λόγω ακρίβειας
- Οι Εργατικοί της Βρετανίας «ρίχνουν γέφυρες» προς την ΕΕ
- Σταθερή άνοδος για τις τιμές των ακινήτων και το 2023
- Κοντά στα 19 δισ. ευρώ το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων
- Ο Μητσοτάκης απαιτεί να μπει τέλος στα «παιχνιδάκια» των πολυεθνικών
- Εκστρατεία ενημέρωσης εργαζομένων και εργοδοτών για βία και παρενόχληση σε εργασιακό χώρο
- «Οδηγός» για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης των επιχειρήσεων
- Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Μαΐου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ενώπιον του δικαστηρίου ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Φίτσο
- Γάζα: Τουλάχιστον 35.386 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης
- Κ. Μητσοτάκης: Απέστειλα επιστολή στην Φον Ντερ Λάιεν. Ζητώ παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές
- Puff Daddy: Το σοκαριστικό βίντεο στο οποίο χτυπάει τη σύντροφό του και όλο το χρονικό των καταγγελιών
- Αμοιβαία Κεφάλαια: Σε υψηλά 15 και πλέον ετών το ενεργητικό τους
- Β. Κικίλιας: Όλοι μαζί στην προσπάθεια να βοηθήσουμε τους πυροσβέστες μας
- Έρευνα: O Απρίλιος 2024 έφερε αποκλιμάκωση στις τιμές των σούπερ μάρκετ
- Μητσοτάκης στα Βριλήσσια: Θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές της 9ης Ιουνίου (vid)
- Ρωσικό δικαστήριο «πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία των Deutsche Bank και UniCredit
- Ανδρουλάκης: «Εμείς δεν πρόκειται για λίγα ψηφαλάκια να στήσουμε ούτε διχασμούς στα εθνικά θέματα»