Οδηγίες για τις ρυθμίσεις στις φορολογικές δηλώσεις

14:13 23/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Για την καταβολή των φορολογικών τους δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα έχουν φέτος την δυνατότητα μέχρι τις 29 Απριλίου να επαναφέρουν τις ρυθμίσεις που είχαν στο παρελθόν και ενδεχομένως να τις έχουν χάσει.

Η οδηγία αυτή «πιάνει« όλες τις ρυθμίσεις, δηλαδή ισχύει για τις πάγιες ρυθμίσεις, για τις ρυθμίσεις της πανδημίας και του ΚΟΚ και της ενεργειακής κρίσης, τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων που έγιναν το 2014 και το 2015, καθώς και τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων του 2019 και 2020.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ,

η φοροτεχνικός, Αθανασία Στολάκη, οι φορολογούμενοι μπορούν να έχουν εκπτώσεις αλλά και απαλλαγές από το φόρο, αξιοποιώντας ορισμένους κωδικούς που βρίσκονται μέσα στη δήλωση.

Κατ’ αρχάς, όσοι κατά το προηγούμενο έτος, το 2023 συμπλήρωσαν τα 65 έτη, μπορούν να μειώσουν τα τεκμήρια τους κατά 30%.

Σημαντικό για αυτές τις ηλικίες, καθώς συνταξιοδοτούνται, οπότε το εισόδημα μικραίνει, τα τεκμήρια όμως παραμένουν.

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος ισχύει για όσους έκλεισαν αντίστοιχα πέρσι τα 62 έτη και ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Συνήθως άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται πριν τη σύνταξη και έχουν τη δραστηριότητά τους προκειμένου να συμπληρώσουν τα χρόνια. Επίσης, όσοι εξαγόρασαν χρόνο ασφάλισης, όπως για παράδειγμα στρατιωτική θητεία, μπορούν να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα κατά το αντίστοιχο ποσό. Οι νέοι επαγγελματίες επίσης, δηλαδή με έναρξη λιγότερο από τρία έτη, μπορούν να πληρώσουν τον φόρο με μειωμένο εισαγωγικό συντελεστή από το 9% ως το 4,5%.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, συμπληρώνοντας τους αντίστοιχους κωδικούς για τα ανείσπρακτα ενοίκια, μπορούν να μην φορολογηθούν για αυτά τα ποσά, ενώ όσοι έχουν αναπηρία ή έχουν εξαρτώμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67% δικαιούνται έκπτωση 200 ευρώ, ενώ όταν η αναπηρία ξεπερνά το 80% δικαιούνται πλήρη απαλλαγή.

Τα ποσά τα οποία έχουμε εισπράξει κατά το προηγούμενο έτος αλλά δεν θεωρούνται εισόδημα, όπως το εφάπαξ, τα κέρδη από λαχεία, τυχερά παιχνίδια, η πώληση ακινήτων αυτοκινήτων, κλπ, μπαίνουν σε ειδικό κωδικό, δεν φορολογούνται, ωστόσο τα χρειαζόμαστε γιατί μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη τεκμηρίων.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Εδώ μιλάμε για τις καταναλωτικές δαπάνες που έχουμε πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικά μέσα και πρέπει να καλύπτουν το 30% προκειμένου να μην πληρώσουμε έξτρα φόρο για δαπάνες που έχουμε κάνει είτε στην Ελλάδα είτε σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις οι οποίες μας δίνουν έξτρα έκπτωση είναι δραστηριότητες όπως τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα ταξί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κτλ. καθώς και δωρεές που έχουμε πραγματοποιήσει σε κοινωφελή ιδρύματα που μας δίνουν έκπτωση φόρου 10% επί των δωρεών.

Επαναφορά ρυθμίσεων

Εφόσον λοιπόν έχουμε χάσει τη ρύθμιση, διότι καθυστερήσαμε να πληρώσουμε κάποιες δόσεις, θα πρέπει για να επαναφέρουμε τη ρύθμιση μέχρι τις 29 Απριλίου να αποπληρώσουμε τις εκπρόθεσμες δόσεις.

Εύκολα μπορεί κανείς μέσα από το site της ΑΑΔΕ να εντοπίσει μέσα από την επιλογή Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις, το ακριβές ποσό που πρέπει να καταβάλει μέχρι τις 29 Απριλίου.

Μπορεί να δει επίσης και αν έχει δώσει κάποια χρήματα, αυτά τα χρήματα θα πιστωθούν από την ΑΑΔΕ, οπότε θα δει και το υπόλοιπο.

Πάρα πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι έχει χάσει τη ρύθμιση, εξακολουθεί να πληρώνει, οι ρυθμίσεις αυτές είναι μεγάλες, μπορεί να φτάσουν και τα δέκα χρόνια, εύκολα λοιπόν κανείς μπορεί να ξεχάσει μια δόση και η ρύθμιση να χαλάσει. Ωστόσο εκείνος εξακολουθεί να πληρώνει, θεωρώντας ότι η ρύθμιση είναι ενεργή.

Τα χρήματα πηγαίνουν κανονικά στο λογαριασμό του, όμως ΔΕΝ ενημερώνουν την ρύθμιση.

Οπότε εδώ υπάρχει η εξής παγίδα: Η ρύθμιση μας δίνει ένα ποσό μαζί με τους τόκους, το οποίο δεν αλλάζει. Δηλαδή για πέντε χρόνια πχ ξέρουμε θα πληρώσουμε αυτό το ποσό.

Όταν όμως η ρύθμιση δεν ενημερώνεται, άμα ο οφειλέτης στο τέλος της πενταετίας αναζητήσει την ρύθμιση για να δει ότι τελείωσε και ξεπλήρωσε (όπως νομίζει) το ποσό, δεν θα βρει το ποσό της αρχικής ρύθμισης, αλλά θα βρει ένα ποσό το οποίο έχει πάρει προσαυξήσεις και θα δει ότι πρέπει να πληρώσει επιπλέον χρήματα.

Για αυτό λέμε ότι όλοι πρέπει να βλέπουν τις ρυθμίσεις τους ακόμα και αν πληρώνουν τις δόσεις.

Αναφερόμενη στο δώρο Πάσχα θύμισε ότι η καταβολή του πρέπει να γίνει μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας για κάθε μορφή, είτε αορίστου ή ορισμένου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Θα πρέπει να υπάρχει απασχόληση για το διάστημα 1η Ιανουαρίου με 30 Απριλίου. Όσοι έχουν εργαστεί και τους τέσσερις μήνες θα πάρουν ολόκληρο το δώρο Πάσχα. Όσοι έχουν εργαστεί για ένα διάστημα θα πάρουν την αναλογία.

Το δώρο Πάσχα ισούται με το μισό του μηνιαίου μισθού, εφόσον κάποιος αμείβεται με μισθό ή με 15 ημερομίσθια, εφόσον κάποιος αμείβεται με ημερομίσθιο και θα υπολογιστεί με τον καινούργιο κατώτατο μισθό, ο οποίος ισχύει από 1η Απριλίου.

Keywords
Αναζητήσεις
odigies-gia-tis-rythmiseis-stis-forologikes-diloseis.htm
Τυχαία Θέματα