Οι αριθμοί… μιλούν; Ευημερούν;

10:41 12/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Αποτελεί μια παλιά, τουλάχιστον 60 ετών και βάλε, -εντελώς ξεπερασμένη και με έντονα λαϊκιστικό χαρακτήρα-  ρήση, που έλκει την καταγωγή της στον αείμνηστο Γέρο της Δημοκρατίας, Γεώργιο Παπανδρέου. «Όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι».

Στην πράξη, ολοένα και πιο έντονα – μάλιστα, έχει αποδειχτεί το αντίθετο, χώρια που τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας φαίνεται πως σταδιακά μπορούν να συμβαδίζουν, κιόλας, με ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία, όσο και αποτελεσματικότητα.

Αναμφίβολα,

ΔΙΧΩΣ την ευημερία των αριθμών είναι ΑΔΥΝΑΤΗ η ευημερία των ανθρώπων. Εννοείται πως και το αντίθετο δεν δύναται να συμβεί.

Τα παραπάνω μου ήρθαν στο νου διαβάζοντας τα στοιχεία της πλέον πρόσφατης έκθεσης που συνέταξε και δημοσιοποίησε η Capital Economics για την διεθνή οικονομία, σύμφωνα με την οποία αναμένει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% για το 2025 και 1,3% για το 2026 σε σχέση με την απόδοση των Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας. 

Παράλληλα, επισημαίνει πως η υπεραπόδοση για τις οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προηγμένες οικονομίες (λ.χ. Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες) που καταγράφεται ήδη από τις αρχές του 2022 είναι εξαιρετικά πιθανό να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, τις επιμέρους χρηματοδοτήσεις έργων που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την υψηλή μετανάστευση, η οποία… μεταφράζεται σε πρόσθετα -και ενδεχομένως φτηνά- εργατικά χέρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, παρατηρούνται αισθητές διαφορές στο επίπεδο των επιδόσεων εντός της συγκεκριμένης ομάδας χωρών. Για παράδειγμα, η ισχυρή ανάπτυξη της Ιταλίας μετά την πανδημία οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην οικοδομική άνθηση που ήταν απόρροια της πλαισίωσής της από ιδιαίτερα δελεαστικά φορολογικά κίνητρα. Και η υπεραπόδοση της περιφέρειας αντανακλά επίσης την υποαπόδοση του πυρήνα, ιδίως τη στασιμότητα στη Γερμανία που προκλήθηκε εν μέρει από τη διαρθρωτική παρακμή του μεταποιητικού της τομέα, η οποία επιταχύνθηκε από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Την ίδια στιγμή, αναδύονται και ορισμένοι κοινοί παράγοντες που στήριξαν τις οικονομίες της περιφέρειας, όπως λ.χ. η εκρηκτική άνοδος των τουριστικών μεγεθών, οι εξαιρετικά υψηλές χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, μέσω των οποίων στηρίχτηκαν  και οι επενδύσεις, καθώς επίσης και η υψηλότερη μετανάστευση. Το ακόμη πιο θετικό είναι πως και οι τρεις παράγοντες εκτιμάται πως θα συνεχίσουν την δυναμική τους τροχιά και κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών. 

Αποτέλεσμα; Μαζί με τους ειδικούς ανά χώρα παράγοντες, αναμένεται να συμβάλουν στη μέση σταθμισμένη αύξηση του ΑΕΠ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης κατά περίπου 1,5% το 2025 και 1,3% το 2026, πολύ ταχύτερα από το 0,8% και το 0,9% που προβλέπεται για τον πυρήνα. 

Αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα είναι -τουλάχιστον- αξιοπρεπής για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, ιδιαίτερα ισχυρή για την Ισπανία και σημαντικά ασθενέστερη για την Ιταλία. 

Τι απομένει; Η κάλυψη μεγαλύτερου δρόμου σε ότι αφορά το βοιωτικό επίπεδο Βορρά – Νότου, το οποίο παραμένει αισθητά καλύτερο στις προηγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά, έναντι των χωρών του νότου. 

Απαιτείται η στόχευση των ηγεσιών του νότου, να εστιάσουν στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, προς την κατεύθυνση που ήδη κινούνται οι προηγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά. 

Keywords
Αναζητήσεις
oi-arithmoi-miloun-evimeroun.htm
Τυχαία Θέματα