Οι μάχες στο δείκτη FTSE, η ΔΕΗ και οι πράσινοι επενδυτές, το δικαίωμα της Attica, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, Metlen και Παπουτσάνης

Πόσο μπορεί να έχασαν οι πτωτικοί παίκτες του μεγάλου δείκτη FTSE στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις; Αν δηλαδή δεν είχαν κλείσει τα συμβόλαιά τους από την προηγούμενη Παρασκευή ή έστω τη Δευτέρα; Ακριβώς 100 μονάδες ή μάλλον 99,64 μονάδες. Αυτό ήταν το κέρδος του δείκτη στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις.

Πριν ξεκινήσει αυτό το μικρό σερί ο δείκτης με άνοδο 2,91% σε τέσσερις συνεδριάσεις, έγραφε στις προηγούμενες 12 συνεδριάσεις, δύο ανοδικά και δέκα πτωτικά κλεισίματα.

Ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επανήλθε πάνω από τους κινητούς μέσους

των 50 ημερών στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις και επίσης πάνω από τον από κινητό μέσο όρο τιμών των 200 συνεδριάσεων, επί του οποίου δόθηκε μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα. Αν εξαιρεθούν οι 3 τελευταίες συνεδριάσεις, αγοραστές και πωλητές έδιναν μάχη για τον 200άρη στις προηγούμενες 9 συνεδριάσεις. Τελικά λειτούργησε σαν στήριξη.

Για τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών δεν ετέθη θέμα. Είναι τώρα στις 3.414 μονάδες και άντεξε, καθώς ήταν λίγο χαμηλότερα όταν ο δείκτης FTSE πλησίασε με χαμηλό κλείσιμο στις 3.413. Αλλά δεν ακούμπησε…

Ξεκινά ξανά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Attica Bank μετά το reverse split και ταυτόχρονα ξεκινά και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου. Το δικαίωμα είναι ουσιαστικά το εισιτήριο όχι μόνο για την αύξηση κεφαλαίου αλλά και για την εξάσκηση των warrants τα οποία θα συνοδεύουν τις νέες μετοχές από την ΑΜΚ.

Οπότε είναι φανερό ότι το δικαίωμα θα ήταν αυτό που θα ήθελαν οι επενδυτές. Αλλά η είδηση- και η έκπληξη δεν είναι εδώ, ούτε καν στο ότι το δικαίωμα εύλογα είναι ακριβότερο από τη μετοχή, δημιουργώντας μία πρωτιά στο ΧΑ. Η έκπληξη είναι στην τιμή εκκίνησης του δικαιώματος, καθώς ξεκινά από τα 210 ευρώ!

Το γεγονός ότι το δικαίωμα είναι ακριβότερο, εξηγεί εμπράκτως γιατί η αύξηση κεφαλαίου είναι ευνοϊκή για τους ιδιώτες επενδυτές, όπως άλλωστε το ίδιο πράγμα δείχνει σαφώς και η είσοδος του Fiera Capital, που θα βρεθεί με ποσοστό ανάλογο του ΤΜΕΔΕ αν καταφέρει να πάρει όλες τις μετοχές που θέλει.

Μεγάλες μάχες στη μετοχή της Metlen έγιναν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ 32,50 και 33 ευρώ. Παρά τις διαθέσεις που έδειχνε η μετοχή στη λήξη της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες έβγαιναν μετοχές προς πώληση και χαλούσαν συστηματικά το κλείσιμο, ψαλιδίζοντας κέρδη. Τελικά οι αγοραστές τράβηξαν τον άσο πράγμα που ήταν δεδομένο μεν, λόγω του ημερολογίου της εταιρίας, αλλά ουδόλως ενδιέφερε βραχυχρόνιους πωλητές αν έπαιρναν αυτό που ήθελαν εγκαίρως.

Η εταιρία αναμένεται να ανακοινώσει εννεάμηνο και στη συνέχεια θα καρφώσει το γκάζι στο πάτωμα γιατί έρχεται η εισαγωγή στο Λονδίνο και είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί απροετοίμαστη και χωρίς να έχει στις αποσκευές της και κάποια θετική είδηση.

Πάντως τα αποτελέσματα εννεάμηνου ξεκινούν με την Παπουτσάνης από αύριο. Τα έχει ήδη πάει εξαιρετικά η εταιρία και για να είναι πρώτη-πρώτη στη σειρά, μάλλον δεν βιάζεται επειδή έχει κακά νέα για να μας πει. Αυτό επιτάσσει η λογική τουλάχιστον. Παρεμπιπτόντως, η Παπουτσάνης κάνει αγορές ιδίων μετοχών κι έχει αγοράσει 228.498 μετοχές που σημαίνει το 0,843% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας.

Ακριβώς η ίδια λογική ισχύει και για τη Metlen, αλλά ισχύει και για την εταιρία ΣΑΡΑΝΤΗΣ. Η μετοχή της ΣΑΡΑΝΤΗΣ, έχει κρατηθεί κοντά στα υψηλά της, με μία καλή συμπεριφορά. Οι αγορές από βασικούς μετόχους και οι αγορές ιδίων μετοχών έχουν συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση γιατί ως γνωστόν, σε μία αγορά όπως το ΧΑ, τα καλά αποτελέσματα ενίοτε δεν αρκούν. Η εταιρία, κατέχει συνολικά 2.699.206 ίδιες μετοχές, δηλαδή ποσοστό 4,04% του συνόλου των μετοχών της. Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 11,06 ευρώ και τα υψηλά 52 εβδομάδων σημειώθηκαν στα 11,94 ευρώ.

Η αίτηση του σουηδικού ομίλου Intrum στο chapter 11 για προστασία από πιστωτές στις ΗΠΑ δεν έχει καμία επίπτωση στη σχέση της εν Ελλάδι θυγατρικής, Intrum Hellas με την Πειραιώς η οποία έχει μειοψηφικό μερίδιο 19,99%. Επίσης η ελληνική Intrum είναι από τις εταιρίες που φέρνουν καλά έσοδα στη σουηδική μητρική. Αν θυμόμαστε καλά , η μητρική Intrum είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι συμφωνία με πιστωτές για αναδιάρθρωση…

Η θυγατρική του ΟΤΕ, έμπλεξε με την εφορία της Ρουμανίας. Η φορολογική αρχή της χώρας καταλόγισε 33,5 εκατ. ευρώ ως αρχικό ποσό για πρόσθετες επιβαρύνσεις, το οποίο η Telekom Romania θα πληρώσει για να απαλλαγεί από πρόσθετες επιβαρύνσεις, με πρόστιμα, τόκους, προσαυξήσεις κλπ όπως προλέπουν οι νόμοι εκεί. Ταυτόχρονα όμως θα καταθέσει αίτηση για την ακύρωση των πορισμάτων του φορολογικού ελέγχου στα δικαστήρια.

«Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μας ενσωματώνοντας στην στρατηγική μας τη δημιουργία διαμοιραζόμενης αξίας για το περιβάλλον, την κοινωνία, τους επενδυτές και τους πελάτες μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μετά την επικύρωση των στόχων της ΔΕΗ για μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η επικύρωση ήρθε από το SBTi που πιστοποίησε την εγκυρότητα των στόχων του Ομίλου ΔΕΗ, που είναι ο πρώτος ελληνικός ενεργειακός όμιλος σε τροχιά επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας, πριν από το 2050.

Ο Όμιλος ΔΕΗ ανήκει πλέον σε μία ομάδα περίπου 3.600 εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διεθνούς βεληνεκούς που βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας, ενώ παράλληλα αποτελεί τον πρώτο ενεργειακό όμιλο, στην Ελλάδα, που επιτυγχάνει την συγκεκριμένη αξιολόγηση.

Και κάπως έτσι η ΔΕΗ μπήκε στο στόχαστρο επενδυτών με αυξημένες οικολογικές απαιτήσεις όπως η Norges. Αλλά οι Νορβηγοί, δεν είναι οι μοναδικοί που έχουν αυτές τις απαιτήσεις. Η μετοχή για δεύτερη συνεδρίαση την Παρασκευή έκλεισε πάνω από τα 12 ευρώ και το υψηλό 52 εβδομάδων είναι στα 12,52 ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-maches-sto-deikti-ftse-i-dei-kai-oi-prasinoi-ependytes-to-dikaioma-tis-attica-sarantis-metlen-kai-papoutsanis.htm
Τυχαία Θέματα