Οι μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα – Που κυμαίνονται οι τιμές τον Φεβρουάριο
Η ενέργεια αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κάθε σύγχρονης κοινωνίας, αφού τροφοδοτεί κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική ανάπτυξη, την τεχνολογική πρόοδο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Από τις παραδοσιακές πηγές, όπως ο λιγνίτης και το πετρέλαιο, μέχρι τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, το ενεργειακό τοπίο μεταμορφώνεται συνεχώς.
Στην Ελλάδα, η ενεργειακή αγορά αλλάζει ραγδαία τα τελευταία χρόνια,
Στην εποχή μας το ηλεκτρικό ρεύμα το θεωρούμε καθημερινό αγαθό. Η ηλεκτρική ενέργεια φαίνεται μία εύκολη υπόθεση, είναι, όμως, έτσι; Οι μέθοδοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται στενά με την διαθεσιμότητα των αναγκαίων πρωτογενών μορφών ενέργειας.
Οι λεγόμενες «συμβατικές μέθοδοι» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζονται στα ορυκτά στερεά καύσιμα, όπως οι γαιάνθρακες (λιθάνθρακας, λιγνίτης), στα υγρά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο ή στα αέρια καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο ή την πυρηνική ενέργεια.
Από τις λεγόμενες «συμβατικές μεθόδους» παραγωγής αντιδιαστέλλονται οι μέθοδοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που χρησιμοποιούν ανεξάντλητες πηγές, όπως ο άνεμος, ο ήλιος ή το νερό ή ανανεώσιμα καύσιμα υλικά (π.χ. βιομάζα).
Η ενεργειακή κρίση στην ΕυρώπηΟι πολεμικές συγκρούσεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στον ενεργειακό τομέα, οδηγώντας σε αυξήσεις του ενεργειακού κόστους.
Οι επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές έχουν μειώσει την παραγωγική ικανότητα της χώρας, καθιστώντας την από εξαγωγέα σε εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, οι διακοπές λειτουργίας μονάδων παραγωγής και η ξηρασία που επηρεάζει τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, έχει οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποστείλει δύο επιστολές στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας.
Στην επιστολή του τον Ιανουάριο του 2025, τόνισε την ανάγκη για νέες στρατηγικές που θα μειώσουν τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και απαιτούν ταχύτερες και διαφορετικές δράσεις.
Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει σχέδιο δράσης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στα τέλη Φεβρουαρίου 2025. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μέτρα όπως η αποσύνδεση των τιμών λιανικής ενέργειας από τις τιμές των ορυκτών καυσίμων, η αντιμετώπιση του κόστους που σχετίζεται με διάφορα τέλη και φόρους στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς και η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου για τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τους καταναλωτές.
Επιπλέον, το σχέδιο στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω της περαιτέρω ενοποίησης της αγοράς, στην ενίσχυση των μηχανισμών εγγυήσεων και μείωσης κινδύνου για τη διευκόλυνση μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην παροχή κινήτρων στη βιομηχανία για ευέλικτη ζήτηση ενέργειας, καθώς και στη διασφάλιση δίκαιης κατανομής του κόστους του ενεργειακού συστήματος μέσω καλύτερα σχεδιασμένων τιμολογίων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του επέκρινε την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, χαρακτηρίζοντας την πράσινη μετάβαση ως «παράλογη» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πιο ρεαλιστική και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ύπαρξη πολλαπλών στόχων στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης δεν εξυπηρετεί τις κλιματικές της στοχεύσεις, ούτε την ανταγωνιστικότητά της.
Ο υπουργός τόνισε αρχικά ότι η Ευρώπη κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να επικοινωνήσει διεθνώς την ανάγκη οριοθέτησης των εκπομπών CO2, όμως δεν μπόρεσε να αναδειχθεί σε κεντρικό βιομηχανικό πυλώνα των νέων ενεργειακών τεχνολογιών.
Βασικό πρόβλημα, όπως άλλωστε τόνισε στην επιστολή του προς την Κομισιόν και ο πρωθυπουργός, είναι η ύπαρξη ξεχωριστών στόχων για τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση και άλλους τομείς, αντί να υπάρχει ένας κεντρικός στόχος που να αφορά τις εκπομπές CO2. Αυτό στερεί από τις κυβερνήσεις στοιχειώδη ευελιξία και αγνοεί τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.
Οι σημαντικότεροι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕλλάδαΔΕΗΗ Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) ιδρύθηκε το 1950 και σήμερα είναι ανώνυμη εταιρεία και μέλος του Ομίλου ΔΕΗ. Στον Όμιλο ΔΕΗ ανήκουν τρεις εταιρείες: η ΔΕΗ Α.Ε., ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.
Ο Όμιλος ΔΕΗ είναι ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με 4,7 GW παραγωγικού δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές και έργα 2,8GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή με συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων περίπου 20GW.
Είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,8 εκατ. πελάτες συνολικά, παρέχοντας περίπου 33 TWh ενέργειας.
Στη Ρουμανία κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου, που είναι μακράν η σημαντικότερη περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια σε πάνω από 3,1 εκατομμύρια πελάτες, στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 134.000 χλμ. δικτύου.
Στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ανήκουν όλες οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών του Ομίλου: 36 αιολικά πάρκα, 19 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, 32 φωτοβολταϊκοί σταθμοί και 1 υβριδικό σύστημα.
Κατέχει ποσοστό 51% στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε., ο οποίος είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης και διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με πάνω από 249.000 χιλιόμετρα δικτύου.
Protergia (Μetlen)Η Protergia, αναπόσπαστο κομμάτι της METLEN Energy & Metals, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προσφέροντας σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες.
Διαχειρίζεται όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Metlen Energy & Metals, στις οποίες περιλαμβάνονται μονάδες παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα).
Διαθέτει ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 1.200 MW θερμικών μονάδων και 205 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το 2021 κάλυψε περί το 11% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Protergia προσφέρει συνδυαστικά προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και εξυπηρετεί περισσότερες από 550.000 παροχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο εξελιγμένος τρόπος που η Protergia προσφέρει τα προϊόντα της, η καινοτομία στις υπηρεσίες της και ο πράσινος προσανατολισμός στο σχεδιασμό τους μαζί με τη φιλική εξυπηρέτηση, ανοίγουν έναν καινούργιο δρόμο στην ενέργεια για χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.
ΗΡΩΝΟ Ήρων έχει δραστηριότητα σε όλα τα στάδια του τομέα της ενέργειας, από την παραγωγή, την εμπορία και την προμήθεια. Δημιουργήθηκε από την συνεργασία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του Ομίλου ENGIE, ενώ από το 2021 εξαγοράστηκε ολοκληρωτικά από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Δραστηριοποιείται δυναμικά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το 2001. Είναι ο πρώτος Όμιλος που προχώρησε σε μία τέτοια επένδυση στην Ελλάδα, προσβλέποντας στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ήδη από το 2000. Σήμερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με μόνο καύσιμο το φυσικό αέριο, που βρίσκονται έξω από τη Θήβα, ανέρχεται σε 582 MW.
Οι μονάδες παραγωγής διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά συγκριτικά με τις υπόλοιπες εγχώριες μονάδες και σημαντικό πλεονέκτημα ως προς τη ταχύτητα εκκίνησης τις σύγχρονες και τεχνολογικά άρτιες εγκαταστάσεις.
Με απόδοση 58%, όταν ο μέσος όρος της απόδοσης των εγκατεστημένων στην Ελλάδα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, δεν ξεπερνά το 54%, κατατάσσεται στην κορυφή της τεχνολογίας.
Η υψηλή απόδοση της μονάδας μεταφράζεται σε μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και, επομένως, σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που καθιστούν τη συγκεκριμένη μονάδα την πλέον φιλική προς το περιβάλλον μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, μετά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
NRGΗ NRG, μέλος του Ομίλου MOTOR OIL, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2012 και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα.
Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην αγορά της ενέργειας το 2012 και σήμερα, αποτελεί ήδη μία από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου της ενέργειας στην χώρα μας. Έχοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς και ένα δυναμικό και διαρκώς αυξανόμενο πελατολόγιο, που αποτελείται από οικιακούς καταναλωτές, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η NRG τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εντυπωσιακή και ραγδαία ανοδική πορεία.
Μέσα από πρωτοποριακά προγράμματα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, οι πελάτες της NRG αποκτούν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου προϊόντα και υπηρεσίες, σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα, ώστε να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες όλων των κατηγοριών καταναλωτών.
ΕΛΙΝΟΙΛΗ ΕΛΙΝΟΙΛ ιδρύθηκε το 1954 και αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον δυναμικούς ενεργειακούς ομίλους στην Ελλάδα, με ένα πανελλαδικό δίκτυο 580 πρατηρίων. Με 65 χρόνια εμπειρίας, ευθύνης και επιτυχούς παρουσίας της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι πλέον ένας ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας, καθώς προχώρησε δυναμικά στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Συγχρόνως εδώ και δεκαετίες κατέχει ηγετικό ρόλο στον χώρο του εφοδιασμού των βιομηχανικών μονάδων με καύσιμα και λιπαντικά.
Παράλληλα, δραστηριοποιείται με σημαντικές επενδύσεις σε όλες τις μαρίνες της Ελλάδος στον εφοδιασμό σκαφών αναψυχής, αλλά και στην εξυπηρέτηση της ποντοπόρου ναυτιλίας με λιπαντικά.
Τα τελευταία χρόνια, η ΕΛΙΝΟΙΛ έχει αναπτύξει μια πολύ έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, πουλώντας πετρελαιοειδή προϊόντα σε τέσσερις Ηπείρους και σήμερα συγκαταλέγεται σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας.
Η ΕΛΙΝΟΙΛ διαθέτει τρεις θυγατρικές την ελίν Ναυτική, ελίν Σταθμοί, ελίν Τεχνική.
ZeniΘΗ ZeniΘ, είναι ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα σε αριθμό συνδέσεων, μετά τη ΔΕΗ, στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.
Η ιστορία της ξεκινά κάπου στο 2000, όταν με την ίδρυση της E.Π.Α Θεσσαλονίκης Α.Ε. και της E.Π.Α Θεσσαλίας, ξεκινά η χρήση φυσικού αερίου στις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και ολόκληρης της περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το 2000 συνάπτεται μια σημαντική συνεργασία ανάμεσα στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και τον ιταλικό κολοσσό ενέργειας ENI S.P.A. Από το 2018 η ENI γίνεται αποκλειστικός µέτοχος της ZeniΘ.
Η ZeniΘ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς του φυσικού αερίου, καθώς εκπροσωπεί περισσότερα από τα 2/3 του συνολικού πανελλαδικού αριθμού συνδέσεων.
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία ΕνέργειαςΔιανύει τον δεύτερο αιώνα της ιστορίας της και την εμπιστεύονται περισσότεροι από 530.000 καταναλωτές. Η εταιρεία με τη σύγχρονη μορφή της ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2017, μετά την απόσχιση και τον διαχωρισμό του κλάδου εμπορίας από τον κλάδο διανομής σύμφωνα με τον Ν.4336/2015.
Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας προσφέρει προϊόντα φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύµατος και συνδυαστικά πακέτα σε όλη την Ελλάδα, ενώ η συνεχής γεωγραφική επέκταση της επιχειρηµατικής της δραστηριότητας είναι βασικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασµού της εταιρείας.
Παράλληλα, µέσα από τις συνεργασίες της µε κορυφαίες εταιρείες όπως η Vodafone και η Alpha Bank, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει σηµαντικά δωρεάν προνόµια για τους πελάτες της, δηµιουργώντας ακόµα µεγαλύτερο όφελος και προστιθέµενη αξία για τους ίδιους.
Η εταιρεία, µέσα από νέα συστήµατα υποδοµής, διευρύνει σταθερά την online εξυπηρέτηση των πελατών της και δηµιουργεί καινοτόµες και εξατοµικευµένες υπηρεσίες απαντώντας ακόµα πιο στοχευµένα και αποτελεσµατικά στις σύγχρονες ανάγκες.
ElpedisonΈχοντας κληρονομήσει την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την τεχνολογία από τις μητρικές της εταιρείες, HELLENiQ ENERGY και Edison, η ELPEDISON είναι η εταιρεία ενέργειας που καταλαβαίνει την αγορά σε βάθος και προσδιορίζει όλους τους κρίσιμους παράγοντες που την επηρεάζουν.
Με τις δύο ιδιόκτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, η ELPEDISON δεσμεύεται σε μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες παραγωγής ενέργειας.
Παράλληλα, η προηγμένη τεχνολογία παραγωγής συνδυασμένου κύκλου, που χρησιμοποιείται και στις δύο μονάδες διασφαλίζει την πλέον αποτελεσματική χρήση των ορυκτών καυσίμων, επιτυγχάνοντας απόδοση της τάξης του 56%.
Σήμερα, η ELPEDISON αποτελεί κορυφαία εταιρεία ενέργειας, τόσο στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στην προμήθεια φυσικού αερίου.
VoltonΗ Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε., είναι μία Ελληνική Εταιρεία η οποία εισέρχεται δυναμικά στο χώρο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά.
Προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες που εκπληρώνουν τις ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, φιλοδοξεί να γίνει μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου.
Η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα των πάρκων που ήδη λειτουργούν, αλλά και αυτών που είναι στη διαδικασία εγκατάστασης, φτάνει στα 22MW. Σύντομα δε, ξεκινά η εγκατάσταση ενός νέου πάρκου ισχύος 10MW με την λειτουργία του οποίου η συνολική ισχύς θα ανέβει στα 32MW.
Volterra Α.Ε.Η Volterra δραστηριοποιείται στους τομείς της εμπορίας και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην αγορά της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 2010 ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των Ομίλων Sorgenia SpA και AVAX Α.Ε. με στόχο την επέκταση στην αγορά ενέργειας της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς παραγωγής ενέργειας, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Μέτοχος της εταιρείας είναι η διεθνής βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία METLEN Energy & Metals. Από το 2011 η ομάδα της Volterra έχει αποκτήσει εμπειρία και βαθιά γνώση των τοπικών αγορών στον τομέα του Διασυνοριακού Εμπορίου, συμβάλλοντας έτσι στη βελτιστοποίηση των ροών ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και έχει συνάψει συμφωνίες με διακεκριμένες εταιρείες του κλάδου. Η εμπορία ενέργειας περιλαμβάνει εισαγωγές, εξαγωγές και διαμετακόμιση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών.
Το 2018, με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η εταιρεία ενέταξε στις δραστηριότητες της και την προμήθεια φυσικού αερίου, καλύπτοντας τις ανάγκες υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών πελατών σε φυσικό αέριο.
Το 2022 μέσω της ίδρυσης της 100% θυγατρικής iXion, η Volterra μπήκε και πάλι στον τομέα της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας και ταυτόχρονα επέκτεινε τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς της ενεργειακής οικονομίας, όπως η ηλεκτροκίνηση, τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων net metering σε οικιακά και επαγγελματικά ακίνητα.
Η Volterra παραμένει καθαρά πλέον στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με στόχο τη μετά κρίση εποχή, ούσα μία εκ των παλαιότερων εταιρειών του κλάδου.
Τα χρωματιστά τιμολόγιαΤον Ιανουάριο του 2024 έκαναν την εμφάνισή τους τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.
Τα μπλε τιμολόγια είναι τα σταθερά. Έχουν σταθερή τιμή χρέωσης κιλοβατώρας και έχουν αυστηρά καθορισμένη διάρκεια ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνουν και ρήτρα αποχώρησης.Τα πράσινα είναι τα ειδικά. Έχουν κοινό τύπο υπολογισμού για όλους τους παρόχους, ώστε οι καταναλωτές να διευκολύνονται στη σύγκριση των προσφορών. Κάθε 1η του μήνα, οι πάροχοι ρεύματος οφείλουν να δημοσιεύουν τις τιμές των πράσινων τιμολογίων τους για τον υπόλοιπο μήνα.Τα κίτρινα τιμολόγια είναι τα κυμαινόμενα. Δεν έχουν σταθερή τιμή χρέωσης, ούτε κοινό τύπο υπολογισμού για όλους τους παρόχους. Η τιμή τους καθορίζεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ανακοινώνεται είτε στο τέλος του μήνα που αφορούν, είτε στην αρχή του.Τα πορτοκαλί τιμολόγια είναι τα δυναμικά. Αφορούν ελάχιστους καταναλωτές, διότι προϋποθέτουν την εγκατάσταση έξυπνου μετρητή, ο οποίος δεν είναι το ίδιο με τον ηλεκτρονικό μετρητή. Η τιμή χρέωσής τους διαφέρει καθημερινά.Η μέση τιμή χονδρικής πανευρωπαϊκάΗ μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος πανευρωπαϊκά τους τελευταίους τέσσερις μήνες βαίνει αυξανόμενη.
Τον Οκτώβριο του 2024 διαμορφώθηκε η μέση τιμή χονδρικής στην ΕΕ σε: 82,74 ευρώ/MWh, τον Νοέμβριο του 2024 σε: 112,18 ευρώ/MWh, τον Δεκέμβριο του 2024 σε: 107,61 ευρώ/MWh και τον Ιανουάριο του 2025 σε: 112,03 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά στον τρέχοντα μήνα, η μέση τιμή χονδρικής στην ΕΕ διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, σε 127,17 ευρώ/MWh. Συνεπώς, παρά, τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, οι εγχώριες τιμές λιανικής διατηρούνται, σε σταθερό επίπεδο, για τους καταναλωτές.
Που κυμαίνονται τα τιμολόγια ρεύματος τον ΦεβρουάριοΜε βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν από τους κυριότερους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και από την ρυθμιστική αρχή ΡΑΑΕΥ, τα πράσινα τιμολόγια για τον μήνα Φεβρουάριο κινούνται από τα 15,5 έως τα 23,1 λεπτά η κιλοβατώρα πριν από την επιδότηση, όταν η μέση τιμή του Ιανουαρίου ήταν στα 18 λεπτά.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότεροι πάροχοι απορρόφησαν για έναν ακόμη μήνα τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής. Υπάρχουν, βέβαια και εταιρείες που προχώρησαν σε αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγιά τους ή έδωσαν έμφαση στα κυμαινόμενα κίτρινα αλλά και στα σταθερά μπλε τιμολόγια.
Πάντως, οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές της αγοράς, η ΔΕΗ και η Protergia, διατήρησαν τις ίδιες τιμές με τον Ιανουάριο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Ιανουάριος συγκριτικά με το Δεκέμβριο έκλεισε με αύξηση της τάξης του 4% από τα 129,81 στα 135,13 ευρώ η μεγαβατώρα).
Οι επιδοτήσεις Φεβρουαρίου για τους οικιακούς καταναλωτές και τους δικαιούχους ΚΟΤΤο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσε την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2025, το ύψος της έκτακτης στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορά σε καταναλώσεις του Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:
Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 15 ευρώ/MWh ή 1,5 λεπτό/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 35 ευρώ/MWh ή 3,5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 19,6 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η μεσοσταθμική τιμή του «πράσινου τιμολογίου» για τους τρεις μεγαλύτερους προμηθευτές σε μερίδιο αγοράς στη Χαμηλή Τάση (άνω του 80% της οικιακής κατανάλωσης), συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης Φεβρουαρίου, ανέρχεται σε 140,6 ευρώ/MWh ή 14,06 λεπτά/kWh και διατηρείται στο επίπεδο των δύο προηγούμενων μηνών.
Οι τιμές στα τιμολόγια Φεβρουαρίου μετά την επιδότησηΎστερα από την επιδότηση ύψους 1,5 λεπτού ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, οι τελικές τιμές του Φεβρουαρίου για τα πράσινα τιμολόγια κυμαίνονται μεταξύ 13,98 και 21,6 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 17,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 16,5 λεπτά τον Ιανουάριο, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 4%.
Η μικρή αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξαν προμηθευτές οι οποίοι ενίσχυσαν τις χρεώσεις τους, μετακυλίοντας την άνοδο που υπήρξε στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, στο κόστος με το οποίο εξασφαλίζουν τις απαραίτητες ποσότητες για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Συγκεκριμένα:
ΔΕΗ: Ανακοίνωσε «πάγωμα» των τιμολογίων ρεύματος για τον Φεβρουάριο και έκπτωση 15,5% κατά τις νέες ώρες χαμηλής χρέωσης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο πράσινο τιμολόγιο, προχώρησε σε έκπτωση 40% που είναι μια μία από τις μεγαλύτερες εκπτώσεις που έχουν εφαρμοστεί από καταβολής των χρωματιστών τιμολογίων, απορροφώντας πλήρως την περαιτέρω αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών.
Έτσι, η τιμή για το πράσινο τιμολόγιο παραμένει ίδια με τον Ιανουάριο (0,1548 ευρώ/κιλοβατώρα). Επιπλέον, η ΔΕΗ υιοθετεί τις νέες ζώνες χαμηλής χρέωσης που θεσπίστηκαν από 1 Φεβρουαρίου και διαμορφώνει τη τιμή του Γ1Ν πράσινου τιμολογίου της σε 0,1309 ευρώ/κιλοβατώρα για τις ζώνες αυτές. Έτσι, οι πελάτες της, που έχουν διζωνικούς μετρητές, θα έχουν χαμηλότερες τιμές κατά 15,5% τις ώρες χαμηλότερης χρέωσης.
Μετά την επιδότηση, η τελική τιμή της ΔΕΗ στο πράσινο τιμολόγιο (Γ1) για τον δεύτερο μήνα του νέου έτους διατηρείται πρακτικά αμετάβλητη και διαμορφώνεται στα 13,98 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Τον Ιανουάριο, η τελική τιμή ήταν 13,975 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Στα μπλε τιμολόγια παραμένει επίσης σταθερή η τιμή στα 0,145 ευρώ/κιλοβατώρα για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter και 0,142 ευρώ/κιλοβατώρα για το myHomeOnline.
Οι νέες ζώνες χαμηλής χρέωσης θα ισχύουν και για myHomeOnline μπλε τιμολόγιο με την τιμή για τις ώρες χαμηλής χρέωσης να κατεβαίνει στο 0,132 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Protergia (Metlen): Σταθερή παραμένει η τιμή και της Protergia με συνέπεια το Protergia Home Value Special να διαμορφώνεται στα 14,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα με την έκπτωση συνέπειας, όπως και τον προηγούμενο μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρέωση παραμένει αμετάβλητη από τον Ιούλιο.
ΗΡΩΝ: Μικρή αύξηση της τάξεως του 4% καταγράφεται στο «πράσινο» ΗΡΩΝ Basic Home, το οποίο για τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται στα 14,497 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τον Ιανουάριο, η τελική τιμή ήταν 13,922 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
NRG: Αύξηση κατά 18% προκύπτει για το ειδικό τιμολόγιο της NRG, το οποίο διαμορφώνεται στα 18,2 λεπτά/κιλοβατώρα. Τον προηγούμενο μήνα η τιμολόγησή του ήταν στα 15,45 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Eλίν: Στα 18,035 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι η τελική τιμή στο ειδικό τιμολόγιο της Ελίν, Power On! Home Green. Η αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο είναι της τάξεως του 7% (16,808 λεπτά ανά κιλοβατώρα).
ZeniΘ: Αύξηση 17% προκύπτει για το ειδικό τιμολόγιο της ZeniΘ, το οποίο για τον Φεβρουάριο είναι στα 18,444 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τον Ιανουάριο η τελική τιμή ήταν 18,444 λεπτά.
«Φυσικό Αέριο»: Στα 17,903 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η χρέωση στο «Ρεύμα Οικιακό», το ειδικό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο». Καταγράφεται αύξηση 13% σε σχέση με τη χρέωση Ιανουαρίου (17,4 λεπτά).
Elpedison: Στα 14,35 λεπτά ανά κιλοβατώρα τιμολογούνται οι πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης στο Ειδικό Τιμολόγιο Οικιακό της Elpedison, όπως και τον προηγούμενο μήνα. Από την 101η κιλοβατώρα, η τελική τιμή τον Φεβρουάριο είναι 20,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, παραμένοντας κι αυτή σταθερή.
Volton: Η τελική τιμή της Volton είναι 18,356 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με μείωση 6% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας ήταν τον προηγούμενο μήνα στα 19,602 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά την επιδότηση.
Σε ισχύ το νέο διζωνικό σύστημα τιμολόγησηςΑπό το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου είναι σε ισχύ το νέο ωράριο για τις χαμηλότερες χρεώσεις ρεύματος. Το διζωνικό τιμολόγιο είναι μια σημαντική αλλαγή που επιστρατεύθηκε ως εργαλείο για τη μείωση των τιμολογίων στον οικιακό τομέα που αποτελεί και το ζητούμενο για την κυβέρνηση αλλά τους καταναλωτές.
Από το σύστημα αυτό εξαιρούνται 150.000 καταναλωτές, οι οποίοι έχουν παλιούς μετρητές και ενημερώθηκαν από τους παρόχους τους, πως θα μείνουν στο προηγούμενο ωράριο χαμηλής χρέωσης, δηλαδή από τις 3 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.
Η ρύθμιση αυτή αφορά σε καταναλωτές με νυχτερινό μετρητή και τις μεσημβρινές ώρες, όταν η παραγωγή λόγω φωτοβολταϊκών πλεονάζει και οι τιμές στη χονδρική αγορά είναι χαμηλές. Έτσι, συνολικά θα υπάρχουν έξι ώρες μειωμένης χρέωσης το 24ωρο.
Στο νέο σύστημα θα υπάρχουν η μεσημβρινή ζώνη και η νυχτερινή ζώνη και το ωράριο αυτών θα διαφέρει τον χειμώνα από το καλοκαίρι.
Ειδικότερα, τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή, τα οποία θα ισχύουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, διαμορφώνονται ως εξής:
Χειμερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο:Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.Θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο:Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.Ο απόλυτος οδηγός για την επιλογή του φθηνότερου παρόχουΣύμφωνα με το εργαλείο σύγκρισης τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής (energycost.gr), που παρέχει πλέον τη δυνατότητα σύγκρισης με βάση όχι μόνο την τιμή της κιλοβατώρας αλλά και το ύψος της μηνιαίας κατανάλωσης, το ύψος του παγίου και το μέγεθος της κατανάλωσης είναι δύο από τους καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή του φθηνότερου τιμολογίου ρεύματος από τους καταναλωτές.
Οι τιμές για τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια, με στοιχεία Ιανουαρίου ξεκινούν λίγο κάτω από τα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ από το ίδιο επίπεδο ξεκινούν και τα «κίτρινα» (κυμαινόμενο) τιμολόγια στα οποία ο καταναλωτής είναι εκτεθειμένος στις διακυμάνσεις της αγοράς.
Τα «πράσινα» τιμολόγια που επίσης αλλάζουν κάθε μήνα αλλά το κόστος τους ανακοινώνεται εκ των προτέρων, στην αρχή του μήνα, έχουν κατά κανόνα υψηλότερες χρεώσεις.
Σύμφωνα με το εργαλείο της ΡΑΕΕΥ, οι πιο συμφέρουσες προσφορές αλλάζουν κατάταξη ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης και της πάγιας χρέωσης η οποία ξεκινά από 0 και κλιμακώνεται έως 15 ευρώ.
Λογαριάζοντας με την χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας (0,09 ευρώ), τα 15 ευρώ του παγίου αντιστοιχούν σε 166 κιλοβατώρες, πάνω από τη μισή μηνιαία κατανάλωση για την πλειονότητα των νοικοκυριών.
Συνεπώς οι καταναλωτές πριν καταλήξουν στην επιλογή παρόχου δεν πρέπει να εξετάζουν μόνο την τιμή της κιλοβατώρας αλλά και το ύψος του παγίου.
Η τάση της αγοράς τους τελευταίους μήνες έχει στραφεί προς τα σταθερά («μπλε») τιμολόγια, τα περισσότερα από τα οποία είναι φθηνότερα από τα πράσινα και επιπλέον απαλλάσσουν τους καταναλωτές αφενός από το ρίσκο ενδεχόμενης ανόδου των τιμών λόγω απρόβλεπτων εξελίξεων και αφετέρου από την έγνοια της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και αντίστοιχης προσαρμογής στις εξελίξεις.
Μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει το συνολικό κόστος είναι η ύπαρξη ή όχι νυχτερινού μετρητή.
Συγκατάθεση μέσω gov.gr για τη σύναψη συμβολαίου και την αλλαγή παρόχουΤη δυνατότητα παροχής συγκατάθεσης (consent) μέσω του gov.gr για τη διάθεση στοιχείων με σκοπό τη σύναψη συμβολαίου και την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχουν πλέον οι πολίτες.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία επιταχύνει μια σειρά από διαδικασίες, διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, περιορίζει ακόμα και την ψηφιακή γραφειοκρατία και ευνοεί τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας.
Η νέα ψηφιακή υπηρεσία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, καθώς και των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά και Χρίστου Δήμα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου.
Δεν πρόκειται για ξεχωριστή εφαρμογή, αλλά για υπηρεσία που διατίθεται μέσω του gov.gr. Είναι η δεύτερη δυνατότητα παροχής συγκατάθεσης (consent) που δίνεται μέσω του gov.gr, την οποία υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την εύκολη και φιλική εξυπηρέτηση των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν ήδη να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για την ψηφιακή άντληση και διάθεση των δεδομένων τους για τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αυτοκινήτου. Το επόμενο διάστημα η επισκόπηση των στοιχείων και η συγκατάθεση θα δίνεται και μέσω ειδοποίησης (push notification) στο Gov.gr Wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες για τους πολίτες.
Συγκεκριμένα, για τη σύναψη νέου συμβολαίου ή την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας ή/και φυσικού αερίου οι πολίτες ακολουθούν τα εξής βήματα:
Eπισκέπτονται το φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα, επιλέγουν το προϊόν που επιθυμούν και αιτούνται την εκκίνηση της διαδικασίας σύναψης συμβολαίου ή αλλαγής παρόχου.Στη συνέχεια, είτε με ανακατεύθυνση από το ψηφιακό περιβάλλον του παρόχου, είτε με εξατομικευμένο σύνδεσμο που παρέχει ο πάροχος, εισέρχονται στη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του gov.gr με τη χρήση κωδικών TaxisNet και κωδικού μιας χρήσης που τους αποστέλλεται στο πιστοποιημένο κινητό, το οποίο έχουν καταχωρήσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).Τα απαραίτητα στοιχεία των πολιτών αντλούνται από τα μητρώα, που τηρούνται. Μετά την επισκόπησή τους, οι πολίτες δίνουν τη συναίνεσή τους (consent) για τη διαβίβαση των στοιχείων προς τον πάροχο.Η διαδικασία ολοκληρώνεται στο περιβάλλον του παρόχου με την υπογραφή της σύμβασης, την οποία οι πολίτες μπορούν να λάβουν και ηλεκτρονικά, καθώς και να την υπογράψουν με τη χρήση ψηφιακής υπογραφής.Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της υπηρεσίας (consent) αντλούνται και διαβιβάζονται στοιχεία ταυτοποίησης, στοιχεία επικοινωνίας όπως έχουν καταχωριστεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, στοιχεία ΑΦΜ και ΔΟΥ, διεύθυνση ακινήτου, καθώς και στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη σχέση (ιδιόκτητο, μισθωμένο ή παραχωρημένο προς χρήση) του φυσικού προσώπου με το ακίνητο, μέσω του αριθμού παροχής για την περίπτωση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύντομα αυτό θα αποδεικνύεται και από τον Ηλεκτρονικό Κωδικό Αναγνώρισης Σημείου Παράδοσης (ΗΚΑΣΠ) για την περίπτωση προμήθειας φυσικού αέριου.
Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ο πρώτος πάροχος που θα προσφέρει τη νέα υπηρεσία για τη σύναψη συμβολαίων μέσω gov.grΤο Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, είναι ο πρώτος πάροχος που έχει αναπτύξει τις υποδομές του για την εφαρμογή αυτής της καινοτόμου υπηρεσίας, αποδεικνύοντας ότι «ακούει ενεργά» τις ανάγκες των καταναλωτών και ανταποκρίνεται με αμεσότητα στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.
Ο γενικός διευθυντής στο Φυσικό Αέριο, Ι. Μητρόπουλος ανέφερε σχετικά: «Στο Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας εργαζόμαστε καθημερινά για να διαμορφώσουμε το μέλλον της ψηφιακής εξυπηρέτησης. Η επένδυσή μας σε σύγχρονες λύσεις δεν είναι απλώς επιλογή, αλλά δέσμευση. Η νέα υπηρεσία είναι μία ακόμα δυνατότητα που συμβάλλει στη διαμόρφωση της συνολικής εμπειρίας του καταναλωτή».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Οι μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα – Που κυμαίνονται οι τιμές τον Φεβρουάριο
- Η Golden Visa στρέφει τους επενδυτές σε Χαλκίδα, Πάτρα, Κόρινθο και Ναύπλιο
- "Ζωηρό" το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις κατασκευαστικές εταιρείες
- Πώς θα φορολογηθούν φέτος τα "μπλοκάκια" - Ποιοι κερδίζουν το αφορολόγητο όριο
- Εορτολόγιο: Κυριακή του Ασώτου σήμερα – Ποιοι γιορτάζουν 16 Φεβρουαρίου
- Άρθρο Ντράγκι: Ξεχάστε τις ΗΠΑ – Η Ευρώπη έχει επιβάλλει δασμούς στον εαυτόν της, 45% στη μεταποίηση, 110% στις υπηρεσίες
- Νεκρός 51χρονος από τροχαίο στον Ασπρόπυργο
- Ο Μίτσκοσκι δεν εκπλήσσεται από τη νέα αμερικανική πολιτική στον κόσμο-Αποκαλεί τη χώρα του “Βόρεια Μακεδονία”
- Το νέο γεωπολιτικό στοίχημα: Πώς αλλάζει η στρατηγική της Δύσης για την Ουκρανία
- Τέλος στα «παραθυράκια»: Οι νέοι κανόνες της ΑΑΔΕ για φορολογική συμμόρφωση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Οι μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα – Που κυμαίνονται οι τιμές τον Φεβρουάριο
- Γερμανός υπουργός Οικονομικών προς Τζέι Ντι Βανς: «Να κοιτάς τη δουλειά σου»
- Πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας στις ναυπηγήσεις οικολογικών πλοίων
- Μαρινάκης: 5 σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία
- Στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ
- Ισραήλ: Σχεδιάζει νέες επιθέσεις ενώ συνεχίζονται οι απελευθερώσεις ομήρων στη Γάζα
- Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ 2025 – Κλείνει η πλατφόρμα δήλωσης Ε9
- Μηνύματα του 112 σε Ιόνιο, Δυτική και Νότια Πελοπόννησο για την κακοκαιρία
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς σχολιάζει τα δημοσιεύματα για απάτες με τις αγροτικές επιδοτήσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το νέο γεωπολιτικό στοίχημα: Πώς αλλάζει η στρατηγική της Δύσης για την Ουκρανία
- Τέλος στα «παραθυράκια»: Οι νέοι κανόνες της ΑΑΔΕ για φορολογική συμμόρφωση
- Στάρμερ: Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν μαζί απερίσπαστες
- Σαντορίνη: Συνεδριάζουν οι επιτροπές εκτίμησης σεισμικού κινδύνου
- Η Golden Visa στρέφει τους επενδυτές σε Χαλκίδα, Πάτρα, Κόρινθο και Ναύπλιο
- Νέες αυξήσεις για φυσικό αέριο και ρεύμα στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
- Πληρωμές IRIS και μέσω των POS
- Οι πολιτικές εφημερίδες 16/2/2025