Οι στηρίξεις, έκοψαν το βήχα στους σορτ, ο ΟΤΕ του Κώστα Νεμπή και το ταμπλό, ο Παύλος Μυλωνάς και το μήνυμα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, η Intralot και ΔΕΗ

09:42 26/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μερικά πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα έστειλε η αγορά χθες από συγκεκριμένες μετοχές ακόμα και το Γενικό Δείκτη. Δυστυχώς όμως μετά ήρθε η Wall Street και μας έστειλε πίσω με πτώση και αυτό δεν αρέσει, όσο βλέπουμε τους επαγγελματίες να κρύβονται πίσω από τις διεθνείς αγορές και να ρίχνουν εκεί το φταίξιμο για τη διόρθωση.

Διότι θα σου πουν: Δε βλέπεις ότι υπάρχουν ξένοι σε συγκεκριμένες τράπεζες και πουλάνε;

Κι εμείς θα πούμε: Αγόρια, βλέπουμε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένοι Έλληνες που πουλάνε πολύ συγκεκριμένες

τραπεζικές μετοχές (και άλλες όχι τραπεζικές) και τις πουλάνε στις δημοπρασίες μαζεμένες, λες και δεν μπορούν όλη τη μέρα, αλλά μπορούν στο κλείσιμο. Θέλετε τώρα, να πιάσουμε αυτές τις κουβέντες;  Με στοιχεία γράψαμε.

Η αγορά μπορεί να κάνει ότι θέλει, ελεύθερη αγορά είναι. Αν κάποιος πιστεύει ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν, μπορεί να πουλήσει και να πει και μία δικαιολογία του τύπου ότι φταίνε οι ξένες αγορές που έχουν ανέβει δέκα φορές περισσότερο και οι πολλαπλασιαστές κερδών είναι από διπλάσιοι έως πενταπλάσιοι.

Ο Γενικός Δείκτης χθες άνοιξε ένα ακόμα πτωτικό χάσμα. Άνοιξε κατευθείαν χαμηλά και το υψηλό της ημέρας ήταν στις 1463,81 μονάδες έναντι προχθεσινού χαμηλού στις 1466,72 μονάδες. Δεν αρέσουν αυτά τα χάσματα. Ωστόσο η αγορά βρήκε τις πρώτες βραχυχρόνιες στηρίξεις χθες, τη μία στα χαμηλά και την άλλη πάνω από την οποία έκλεισε. Άφησε μία πολύ ωραία μακριά σκιά στο καντηλέρι της ημέρας με τον κύριο όγκο τιμών και το κλείσιμο πάνω και από τη δεύτερη βραχυχρόνια στήριξη. Αυτό άρεσε. Ήταν σημάδι υγιούς αντίδρασης.

Καταπληκτικός ήταν ο ΟΤΕ χθες, ο οποίος είναι 100% επιτυχία της στήλης που τόλμησε να τον περιλάβει στις πλέον τακτικές μετοχές που παρακολουθεί σε μία περίοδο που η αγορά δεν ήθελε ούτε να ακούει γι αυτή τη μετοχή.

Δεν πιστεύουμε να σας διαφεύγει ότι σημείωσε χθες νέα υψηλό 52 εβδομάδων. Είναι στα υψηλά έτους ο ΟΤΕ, με το ωραίο κλείσιμό του στα 14,72 ευρώ. Με εμφατική άνοδο 3,44% που έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, με ένα φιλόδοξο και νέο CEO τον Κώστα Νεμπή που έχει πολλές ωραίες ιδέες τις οποίες και αναμένουμε. Και η μετοχή που έχει διαχρονικά εξαιρετική μερισματική απόδοση, είναι ακόμα υποτιμημένη.

Μία και πιάσαμε τις μερισματικές αποδόσεις, να θυμίσουμε την ατάκα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζα Παύλου Μυλωνά, ο οποίος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων για το μέρισμα, το διεμήνυσε προς ευήκοα ώτα,  ότι με τις τρέχουσες τιμές, η μερισματική απόδοση της Εθνικής Τράπεζας είναι 4,5%.

Και είπε πολλά ενδιαφέροντα ο κ. Μυλωνάς, αλλά κρατείστε τρία κυρίως ζητήματα. Πρώτον η Εθνική Τράπεζα δεν είναι πια και δεν θέλει να είναι «αργή». Έχει βάλει τα θεμέλια για να γίνεται όλο και πιο «γρήγορη» και σύγχρονη στην εξυπηρέτηση των πελατών.

Το δεύτερο που είπε ο κ. Μυλωνάς και επιμένει σε αυτό από το rebranding της τράπεζας και είναι απολύτως σχετικό με την ταχύτητα και τον εκσυγχρονισμό της τράπεζας, είναι ότι μετατρέπεται σε πλήρως ψηφιοποιημένη τράπεζα και μάλιστα στο core business. Είμαστε από τους καλύτερους στην Ευρώπη, είπε. Στην Ευρώπη.

Το τρίτο είναι ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής τρέχει με πάνω από 18%. Βλέπει νέες εκταμιεύσεις δανείων και στεγαστικά δάνεια, σε ένα καλό περιβάλλον στην Ελλάδα και φθηνότερα επιτόκια της ΕΚΤ. Σύντομα ελπίζουμε. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι απολύτως έτοιμες να πάρουν το rebound μόλις η ΕΚΤ κάνει την κίνηση. Να σημειώσουμε ακόμα, ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας απέχει 9 σεντς από τα υψηλά έτους.

Πολύ καλή η αντίδραση χθες της Metlen που έκοψε το βήχα στους πτωτικούς παίκτες, αν και η μετοχή παρά το φρενάρισμα στην πτώση, από καιρό τώρα, δεν έχει επανέλθει σε πορεία για υψηλότερα. Βεβαίως το timing για αυτό, μπορεί να είναι διαφορετικό και είναι πολύ ενδιαφέρον που η εταιρία θα μπει στην αγορά του Λονδίνου με μία νέα και πολύ ελπιδοφόρα κυβέρνηση με ένα νέο πρωθυπουργό που έχει πολύ σοβαρό προφίλ.

Ερχόταν η μετοχή, μετά τις γρήγορες ανακοινώσεις της εταιρίας και του Ευάγγελου Μυτιληναίου που έχουν καθιερώσει να βγάζουν νωρίς στοιχεία για το τρίμηνο, στα πρότυπα των μεγαλύτερων εταιριών του εξωτερικού. Έτσι πρέπει. Ο κ. Μυτιληναίος επέμεινε στο guidance για φέτος για λειτουργική κερδοφορία 1-1,2 δισ. ευρώ, και καθαρά κέρδη 600-700 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία καταρχήν για το πρώτο εξάμηνο, που παραδοσιακά είναι το πιο αδύναμο από τα δύο: Καθαρά κέρδη (μετά από δικαιώματα μειοψηφίας) 282 εκατ. ευρώ από 268 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,04 ευρώ, από 1,94 ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη EBITDA είναι στα 474 εκατ. από 437 εκατ. ευρώ πέρυσι, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα λειτουργικά EBITDA είναι 8% πάνω, τα καθαρά κέρδη εξαμήνου είναι 5% πάνω όπως και τα EPS είναι επίσης 5% πάνω. Πολύ ενδιαφέρουσα η αύξηση των λειτουργικών περιθωρίων. Φαίνεται ότι η εταιρία έχει κάποιες εφεδρείες για τη συνέχεια και δεν θέλησε να επεκταθεί στο θέμα. Αυτό πιστεύουμε.

Η Alpha έδειξε διάθεση αντίδρασης χθες και ίσως έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Στις ενδιαφέρουσες μετοχές θα πρέπει να περιλάβουμε δύο. Ας υποχώρησε δηλαδή η ΔΕΗ. Δεν έχει ξεδιπλώσει τη δυναμική της αλλά κι εδώ η Επιχείρηση έχει δώσει ένα guidance για συγκεκριμένα μεγέθη τα οποία δεν αποτυπώνονται στο ταμπλό.

Η άλλη ενδιαφέρουσα μετοχή είναι η INTRALOT. Μοιάζει σαν να την αποθερμαίνουν πολύ βραχυχρόνια, ενόψει νέας ανοδικής κλιμάκωσης, αλλά θα φανεί πολύ σύντομα αν συμβαίνει έτσι όντως.

Το παλεύει ο ΟΠΑΠ με τα 16 ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-stirixeis-ekopsan-to-vicha-stous-sort-o-ote-tou-kosta-nebi-kai-to-tablo-o-pavlos-mylonas-kai-to-minyma-o-evangelos-mytilinaios-i-intralot-kai-dei.htm
Τυχαία Θέματα