Ολοκληρώνεται το Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας στην Τσενγκντού της Κίνας

13:48 31/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σταδιακά παίρνει μορφή το Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας στην Τσενγκντού της Κίνας το οποίο έχει σχεδιάσει το γραφείο Zaha Hadid Architects (ZHA). Η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός της χρονιάς καθώς εκεί θα φιλοξενηθεί στις 18 με 22 Οκτωβρίου το 81ο ετήσιο World Science Fiction Convention (Worldcon) και, αργότερα, η φετινή τελετή των Hugo

Awards, των σπουδαιότερων παγκοσμίως βραβείων του δημοφιλούς λογοτεχνικού είδους. Η πόλη Τσενγκντού είναι κορυφαίο εκκολαπτήριο συγγραφής επιστημονικής φαντασίας στην Κίνα· ούσα πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, έχει εξελιχθεί σε πόλη με πάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκους και έχει γίνει σημαντικό διεθνές κέντρο επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας. Με το μουσείο, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την πόλη.

Το νέο μουσείο βρίσκεται πάνω στη λίμνη Jingrong εντός της Science & Innovation New City στη συνοικία Pidu της Τσενγκντού. Ο σχεδιασμός του προβλέπει σύνδεση κόμβων δραστηριοτήτων με πεζόδρομους, οι οποίοι εκτείνονται από την πόλη και τον κοντινό σταθμό μετρό μέσω του άλσους μέχρι την καρδιά του κτηρίου. Αυτό δημιουργεί ένα ταξίδι ανακάλυψης που ελίσσεται μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών πλατειών σε πολλαπλά επίπεδα για να συνδέσει τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, τα καφέ και άλλα.

Το συγκρότημα μοιάζει να αιωρείται πάνω από την επιφάνεια της λίμνης. Τα ρέoντα σχήματα της στέγης του διακτινίζονται από ένα κεντρικό σημείο, μιμούμενα ένα νεφέλωμα και μεταμορφώνοντας το μουσείο σε ένα «αστρικό νέφος», το οποίο διαχέει ενεργειακά πεδία στις πολλές διαφορετικές ζώνες του «οδηγώντας τους επισκέπτες μέσω μιας πύλης που συνδέει την εμπειρία της ζωής μας με τη φαντασία μας» όπως σημειώνουν από το ZHA.

Το με εμβαδόν 59.000 τετραγωνικά μέτρα μουσείο έχει την ευελιξία να φιλοξενεί την πλέον ευρεία ποικιλία, εκθέσεων, συνεδρίων, εκδηλώσεων και γκαλερί. Επιπλέον, θα φιλοξενεί ένα θέατρο, αίθουσα συνεδριάσεων και βοηθητικούς χώρους. Στο εσωτερικό του, ένα κεντρικό αίθριο με φεγγίτη στο οποίο ένα μεγάλο παράθυρο βλέπει στο εντυπωσιακό όρος Xiling.

Keywords
Αναζητήσεις
oloklironetai-to-mouseio-epistimonikis-fantasias-stin-tsengkntou-tis-kinas.htm
Τυχαία Θέματα