Ουκρανία: Πάνω από 13 εκατ. οι πρόσφυγες λόγω του πολέμου
Δώδεκα μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει σχεδόν οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται σε χώρες σε όλη την Ευρώπη και περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας.
Οι προοπτικές επιστροφής τους στο εγγύς μέλλον, ωστόσο, επηρεάζονται αρνητικά από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, την
Για να κατανοήσει τη δεινή κατάσταση των εκτοπισμένων και να διοχετεύσει καλύτερα τη βοήθεια, η Ύπατη Αρμοστεία πραγματοποίησε τον τρίτο κύκλο ερευνών, μέσω συνεντεύξεων με χιλιάδες ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον πόλεμο. Με τίτλο «Lives on Hold» («Ζωές σε αναμονή») οι δύο εκθέσεις επικεντρώνονται στους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους και παρέχουν πληροφορίες για τις εμπειρίες των εκτοπισμένων Ουκρανών ένα χρόνο μετά.
Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων Ουκρανών (περίπου το 77% και το 79% αντίστοιχα) επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μια μέρα, ωστόσο μόνο το 12% των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων σχεδιάζουν να το κάνουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Οι κυριότεροι λόγοι που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν είναι οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία στις περιοχές καταγωγής τους. ‘Αλλες ανησυχίες που αναφέρθηκαν αφορούν στην πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα βασικών υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένων του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και της υγειονομικής περίθαλψης, των ευκαιριών εργασίας και της επαρκούς στέγασης – οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά από τον πόλεμο. Μεταξύ των εσωτερικά εκτοπισμένων, η πρόσβαση σε επαρκή στέγαση αποτελεί το δεύτερο κύριο εμπόδιο για βιώσιμη και αξιοπρεπή επιστροφή, μετά τις ανησυχίες περί ασφάλειας και προστασίας εξαιτίας του πολέμου.
Οι πρόσφυγες που εξέφρασαν την πρόθεση να επιστρέψουν τους επόμενους τρεις μήνες ήταν κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, όσοι είχαν αποχωριστεί την οικογένειά τους που βρισκόταν ακόμη στην Ουκρανία ή όσοι αντιμετώπιζαν προκλήσεις στην ένταξή τους στις χώρες υποδοχής. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι για όσους έχουν ιδιαίτερες ανάγκες ή αυξημένη ευαλωτότητα, οι προοπτικές κοινωνικοοικονομικής ένταξης μπορεί να είναι πιο δυσχερείς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την πρόθεση ορισμένων να επιστρέψουν.
Παρά τις προκλήσεις που βιώνουν οι πρόσφυγες, διαπιστώνονται ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις. Μεταξύ μιας ομάδας προσφύγων που συμμετείχαν τόσο στη δεύτερη όσο και στην τελευταία έρευνα, το 45% διέμενε σε ενοικιαζόμενη κατοικία, έναντι 27% στην προηγούμενη έρευνα. Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν εισόδημα από εργασία αυξήθηκε επίσης σε 46% από 37%. Ωστόσο, μεταξύ της ίδιας ομάδας, ενώ το ποσοστό που βασιζόταν σε κοινωνική προστασία ή χρηματική βοήθεια είχε μειωθεί από 57% σε 50%, ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει χωρίς δουλειά. Πολλοί άλλοι έχουν βρει θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, ωστόσο για την πλειοψηφία το εισόδημα δεν επαρκεί για να καλύψει τις πιο βασικές τους ανάγκες.
Με βάση τα παραπάνω ευρήματα, η Ύπατη Αρμοστεία διατυπώνει στην έκθεση ορισμένες συστάσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να δέχονται βοήθεια, ώστε να λαμβάνουν ελεύθερα ενημερωμένες αποφάσεις για το μέλλον τους και ότι οι χώρες υποδοχής και οι τοπικές κοινότητες υποστηρίζονται ώστε οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματά τους, σε υπηρεσίες και σε αξιοπρεπή εργασία.
Η υποστήριξη των εκτοπισμένων πληθυσμών εντός της Ουκρανίας αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα, μέσω ενός συνδυασμού προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάκαμψης, ανάπτυξης και ιδιωτικού τομέα, ανοίγοντας τον δρόμο για οικονομική αναζωογόνηση, ανάκαμψη και ανοικοδόμηση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ομόφωνα ένοχοι Παππάς - Καλογρίτσας για τις τηλεοπτικές άδειες – Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου
- Market Pass: 1.800.000 αιτήσεις – Έρχονται διορθωτικές κινήσεις – Ποιους αφορούν
- Μεταβιβάσεις ακινήτων: Καταργούνται πιστοποιητικά – Αλλαγές στο Ε9
- Ένοχος ο Νίκος Παππάς για παράβαση καθήκοντος – Ποινή 1 έτους πρότεινε ο εισαγγελέας
- Société Générale: Γιατί κλείνει τις long θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα
- Spiegel: Η Κίνα σχεδιάζει να παράγει "UAVs καμικάζι" για τη Ρωσία
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Καστοριά είναι μόνο σκηνές από το μέλλον
- Ενισχύονται οι σχέσεις Ελλάδας- Ιαπωνίας
- Έτος ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς το 2022
- Μήνυμα Ζελένσκι για την 1η επέτειο από τη ρωσική εισβολή: Είμαστε δυνατοί. Θα νικήσουμε τους πάντες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Ουκρανία: Πάνω από 13 εκατ. οι πρόσφυγες λόγω του πολέμου
- Χ. Μεγάλου: «Έτος ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς το 2022»
- Κόμβος για μεταφορά υδρογόνου η Δυτική Μακεδονία
- Ενισχύονται οι σχέσεις Ελλάδας- Ιαπωνίας
- Ζελένσκι: «Θα νικήσουμε τους πάντες»!
- AEGEAN: Νέα ψηφιακή υπηρεσία δια χειρός… gov.gr!
- Space Hellas: Ολοκληρώθηκε η απονομή των υποτροφιών «Δημήτρης Μανωλόπουλος»
- ΗΠΑ: Νέα ενίσχυση 2 δισ. στην Ουκρανία
- Ν. Κοκλώνης: Ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος – Δεσμεύτηκε η περιουσία του – Τι απαντά ο παρουσιαστής
- Πέντε τρόποι με τους οποίους άλλαξε τη ζωή μας ο πόλεμος στην Ουκρανία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τράπεζα Πειραιώς: Ανώτερα του στόχου αποτελέσματα – 577 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
- Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Οπου φύγει-φύγει οι Αθηναίοι - Ποιους προορισμούς επιλέγουν
- Έτος ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς το 2022
- Μεγάλου: Το 2022 ήταν ένα ακόμη έτος ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς
- Μάχες τίτλων θολώνουν το Χρηματιστήριο
- Κατ. Σακελλαροπούλου: Η στήριξη στην Ουκρανία είναι καθήκον όλων μας
- Οι BMW X5 M και X6 M Competition έγιναν υβριδικές
- Βραζιλία: Ανεστάλησαν οι εξαγωγές βοδινού προς την Κίνα-Εντοπίστηκε ένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών
- Κλείνει τη long θέση της στα ελληνικά ομόλογα η Société Générale
- Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Αυξημένη η κίνηση σε λιμάνια, ΚΤΕΛ και τρένα