Ουκρανία: Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ζελένσκι;

09:22 21/2/2025 - Πηγή: Emea.gr

Η Ουκρανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η προεδρία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία ξεκίνησε το 2019, πλησιάζει σε μια αβέβαιη μετάβαση. Με τον στρατιωτικό νόμο να έχει αναβάλει τις εκλογές και την εισβολή της Ρωσίας να συνεχίζεται, το ερώτημα του ποιος θα διαδεχθεί τον Ζελένσκι αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Η σκληρή κριτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον αποκάλεσε «δικτάτορα» μπορεί να φέρει εξελίξεις στην Ουκρανία. Ποιοι είναι,

λοιπόν, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την ηγεσία της χώρας, αν ο Ζελένσκι προχωρήσει σε εκλογές ή παραιτηθεί και πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο;

Ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών. Παρά το γεγονός ότι η θητεία του Ζελένσκι τυπικά έληξε τον Μάιο του 2024, παραμένει στην εξουσία μέχρι να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος και να προκηρυχθούν εκλογές.

Η αντιπολίτευση και διάφοροι πολιτικοί παράγοντες ασκούν πιέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών το 2025, με πιθανή ημερομηνία τον Μάιο. Ωστόσο, η αστάθεια στο πεδίο της μάχης και η εξάρτηση της Ουκρανίας από τη διεθνή υποστήριξη περιπλέκουν την κατάσταση.

Οι Πιθανοί Διάδοχοι

1. Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο Στρατηγός με τη Λαϊκή Υποστήριξη

Ο πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στη χώρα. Ο Ζαλούζνι απέκτησε φήμη ως αποτελεσματικός στρατιωτικός ηγέτης, με στρατηγική σκέψη και ισχυρή υποστήριξη από τους στρατιώτες και τον λαό.

Παρά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του στρατού τον Φεβρουάριο του 2024, διατηρεί υψηλά ποσοστά αποδοχής. Αν αποφασίσει να κατέβει στις εκλογές, θα μπορούσε να προσελκύσει τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς υποστηρικτές, αλλά μένει να φανεί εάν θα επιδιώξει πολιτικό ρόλο.

2. Πέτρο Ποροσένκο: Ο Έμπειρος Πολιτικός και Ολιγάρχης

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας (2014-2019) και ηγέτης του κόμματος “Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη” παραμένει ενεργός στην πολιτική σκηνή. Ο Ποροσένκο είχε συγκρουστεί έντονα με τον Ζελένσκι και υποστηρίζει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία.

Ωστόσο, η θητεία του σημαδεύτηκε από κατηγορίες για διαφθορά και αποτυχημένες πολιτικές, γεγονός που τον καθιστά αμφιλεγόμενο υποψήφιο. Παρόλα αυτά, η εμπειρία του μπορεί να τον βοηθήσει να προσελκύσει ψήφους από συντηρητικούς και φιλοδυτικούς κύκλους.

3. Βιτάλι Κλίτσκο: Ο Δήμαρχος του Κιέβου με τη Διεθνή Απήχηση

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας και νυν δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είναι ένας ακόμα πιθανός υποψήφιος. Η ηγεσία του κατά τη διάρκεια του πολέμου και η ανθεκτικότητα που επέδειξε του έχουν χαρίσει θετική εικόνα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Παρότι δεν έχει ανακοινώσει πολιτικές φιλοδοξίες σε εθνικό επίπεδο, είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν υποστήριξη από τη Δύση, χάρη στις στενές σχέσεις του με ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυβερνήσεις.

4. Αντρίι Γέρμακ: Ο Σύμβουλος του Ζελένσκι

Ως επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, ο Αντρίι Γέρμακ είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ζελένσκι. Έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στη διπλωματία και στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Δύση.

Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο άλλοι υποψήφιοι, ενδέχεται να παρουσιαστεί ως η επιλογή της συνέχειας και της σταθερότητας, κάτι που θα μπορούσε να τον βοηθήσει αν το καθεστώς Ζελένσκι επιδιώξει να διατηρήσει τον έλεγχο της εξουσίας.

Ο Ρόλος της Δύσης και της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική διαδοχή της Ουκρανίας. Η Δύση έχει δείξει στήριξη στον Ζελένσκι, αλλά υπάρχουν φήμες ότι εξετάζει εναλλακτικές επιλογές, όπως ο Ζαλούζνι ή ο Κλίτσκο, για να εξασφαλίσει μια πιο στρατιωτικά προσανατολισμένη ηγεσία.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία πιθανότατα θα προτιμούσε έναν ηγέτη πιο ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις, αν και δεν διαθέτει ισχυρούς συμμάχους εντός του ουκρανικού πολιτικού φάσματος.

Πιθανά Σενάρια Διαδοχής

Εκλογές το 2025: Εάν ο πόλεμος σταθεροποιηθεί, η Ουκρανία μπορεί να προχωρήσει σε εκλογές, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους υποψήφιους να αναδειχθούν.

Παραμονή του Ζελένσκι: Αν ο στρατιωτικός νόμος παραταθεί, ο Ζελένσκι θα συνεχίσει να ηγείται, αν και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολιτικές εντάσεις.

Αλλαγή μέσω μεταβατικής κυβέρνησης: Σε περίπτωση που υπάρξει εσωτερική ή εξωτερική πίεση για αλλαγή, η χώρα μπορεί να δει μια ελεγχόμενη μετάβαση εξουσίας.

Το μέλλον της ουκρανικής ηγεσίας παραμένει αβέβαιο, καθώς οι πολιτικές, στρατιωτικές και διεθνείς εξελίξεις θα καθορίσουν το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της χώρας. Είτε μέσω εκλογών είτε μέσω πολιτικών ανακατατάξεων, η Ουκρανία βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής καμπής, η οποία θα επηρεάσει τη συνέχεια του πολέμου και τις σχέσεις της με τη Δύση και τη Ρωσία.

Πηγή: Govnews.gr

Keywords
Αναζητήσεις
oukrania-poios-tha-einai-o-diadochos-tou-zelenski.htm
Τυχαία Θέματα