Περισσότεροι από 6.400 σεισμοί μεταξυ Σαντορίνης-Αμοργού από τις 26/1 μέχρι και τις 3/2
Τα δεδομένα αναφορικά με τη σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού κατά το τελευταίο δίμηνο κατέγραψε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνολικά, η ανάλυση σεισμολογικών δεδομένων έως και την 3η Φεβρουαρίου, η οποία επικαιροποιήθηκε με τη χρήση μηχανικής μάθησης, απέδωσε ένα πλήθος άνω των 1.300 σεισμών την 2η Φεβρουαρίου και άνω των 1.400 σεισμών
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο αριθμός σεισμών με μέγεθος Μ³2.5 αυξάνεται σταδιακά ανά ημέρα, με πλήθος 0, 1, 2, 6, 9, 25, 45, 340, και 437 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν 5 σεισμοί με Μ³4.5, στις 3 Φεβρουαρίου 7 σεισμοί και στις 4 Φεβρουαρίου 9 σεισμοί. Το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού ήταν 4.6 στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 και 4 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν τρεις σεισμοί με μεγέθη 4.9-5.0 και άλλοι τέσσερις με μέγεθος 4.8. Κατά τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται πλησίον της Ανύδρου. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 σεισμοί, με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού να φτάνει το 4.4.
Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 2 Φεβρουαρίου ξεκίνησε συγκεντρωμένη περίπου στο μέσο της απόστασης Ανύδρου-Σαντορίνης, και στη συνέχεια μετανάστευσε στα ΒΑ προς την ‘Ανυδρο. Στις 3 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα παρέμεινε συσσωρευμένη κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ μικρές συστάδες σεισμών εκδηλώθηκαν και σε περιοχές δυτικά και βόρεια της Ανύδρου, σε αποστάσεις γενικά μικρότερες των 10 km από αυτήν. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 4 Φεβρουαρίου παρέμεινε στην περιοχή κυρίως δυτικά της Ανύδρου, αλλά εξαπλώθηκε και λίγο ανατολικότερα. Κατά την περίοδο από 1 Φεβρουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου, το άκρο της σεισμικά ενεργοποιημένης ζώνης φαίνεται να μετανάστευσε προς τα βορειοανατολικά με ταχύτητα ~4-5 χλμ/ημέρα (km/day) σε κατεύθυνση ~Β40°Α. Από την ανάλυση με μέθοδο μηχανικής μάθησης, φαίνεται κατά τη διάρκεια διαφόρων εξάρσεων, η μετανάστευση να γίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα κατά περιοχές, καλύπτοντας μικρότερες αποστάσεις.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού «πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός».
Επιπλέον, ο ρυθμός σεισμικότητας αναφέρεται ότι βαίνει αυξανόμενος, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών, με το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού συνήθως να είναι μικρότερο από ~0.5 συγκριτικά με τον κύριο σεισμό.
«Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού, θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, «δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου».
Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εντατικής παρακολούθησης της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, μέλη των δύο Εργαστηρίων (Σεισμολογίας και Γεωφυσικής) του τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας καθώς και της διεπιστημονικής επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, θα μεταβούν στην Ίο και τη Σαντορίνη για εγκατάσταση και συντήρηση σεισμογράφων καθώς και για μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μικρή υποχώρηση σε τιμές μετοχών και συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο - Στις 1517,35 μονάδες (-0,23%) ο Γ.Δ.
- ΓΕΚ Τέρνα: Σε συζητήσεις με τη Motor Oil για πώληση της «Ήρων»
- Το business casual άλλαξε: Πώς να ντυθείς και να συμπεριφερθείς στο νέο εργασιακό τοπίο
- Υπεράκτια αιολικά πάρκα: «Κάντο όπως με το πετρέλαιο»
- Φωκίων Καραβίας: Εθνική προτεραιότητα οι επενδύσεις
- Χατζηδάκης: Να διαφυλάξουμε την πολιτική σταθερότητα
- Βορίδης: «Ναι στην προανακριτική για Τριαντόπουλο» αλλά υπό έναν όρο
- Πόσο πληρώνεται ο Έλον Μασκ για τη θέση του στο DOGE; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκαλύπτει
- COSTA NAVARINO: Ξεκινά δυναμικά τη νέα χρονιά
- ΓΕΚ Τέρνα: Συζητάμε και με τη Motor Oil για την Ήρων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Υπεράκτια αιολικά πάρκα: «Κάντο όπως με το πετρέλαιο»
- COSTA NAVARINO: Ξεκινά δυναμικά τη νέα χρονιά
- Πώς θα χρηματοδοτηθεί η πράσινη μετάβαση
- Η Ελλάδα κρίκος σε έναν ευρύτερο ενεργειακό διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
- Περισσότεροι από 6.400 σεισμοί μεταξυ Σαντορίνης-Αμοργού από τις 26/1 μέχρι και τις 3/2
- Διονύσης Θεοδωράτος: Επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΕΕΝ
- Χατζηδάκης: Πέντε παρεμβάσεις για την ανταγωνιστικότητα
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Περισσότεροι από 6.400 σεισμοί μεταξυ Σαντορίνης-Αμοργού από τις 26/1 μέχρι και τις 3/2
- Χατζηδάκης: Πέντε παρεμβάσεις για την ανταγωνιστικότητα
- Υπεράκτια αιολικά πάρκα: «Κάντο όπως με το πετρέλαιο»
- Η Ελλάδα κρίκος σε έναν ευρύτερο ενεργειακό διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
- Διονύσης Θεοδωράτος: Επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΕΕΝ
- Πώς θα χρηματοδοτηθεί η πράσινη μετάβαση
- COSTA NAVARINO: Ξεκινά δυναμικά τη νέα χρονιά
- Tesla: «Βούλιαξαν» 59% οι πωλήσεις στη Γερμανία λόγω…Μασκ
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Χαμηλός τζίρος με ρευστοποιήσεις
- Μητσοτάκης για στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ: Εθνικός στόχος η μόνιμη αύξηση των μισθών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλοκάρει το διάταγμα Τραμπ που στερεί την υπηκοότητα σε νεογέννητα
- Σε ποια χώρα παίρνουν πιο εύκολα βίζα οι ψηφιακοί νομάδες
- Ακίνητα: Αξιοπιστία και διαφάνεια στην αγορά φέρνει ο ψηφιακός «χάρτης τιμών»
- Χατζηδάκης: Πέντε παρεμβάσεις για την ανταγωνιστικότητα
- Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις για την ΗΡΩΝ
- Google: Βάζει την τεχνητή νοημοσύνη και στην υπηρεσία των όπλων
- Γαλλία: Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού (tweet)
- Ελληνικές startups άντλησαν 28 εκατ. δολάρια σε ένα μήνα
- Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού
- Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διερευνούν την πιθανότητα περαιτέρω συνεργασίας