Ποια είναι η «Τσαρίνα» Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους που θέλει να «μπει» στον ΟΛΘ
Tο πρώτο όνομα που ξεχωρίζει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Leonidsport BV που υπέβαλε δημόσια πρόταση για το 21% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης είναι η Ρωσίδα Μαργκαρίτα Ολέγκοβνα Λουί – Ντρέιφους, η οποία είναι χήρα του Ρομπέρ Λουί -Ντρέιφους και επικεφαλής του γαλλικού κολοσσού Louis-Dreyfus, ενός από τους ισχυρότερους ομίλους του πλανήτη.
Μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στην Ευρώπη
Είναι η τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα της
Η μόρφωση και η εξέλιξή της
Οι γονείς της Μαργκαρίτα σκοτώθηκαν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα το 1969 όταν ήταν μόλις 7 ετών. Τότε, ο παππούς της, Λεονίντ Μπογκντάνοφ, ήταν αυτός που ανέλαβε να τη μεγαλώσει. Ο Μπογκντάνοφ θεωρούσε ότι ο μεγαλύτερος πλούτος που μπορεί να χαρίσει στη Μαργκαρίτα είναι η μόρφωση και έκανε ό,τι μπορούσε για να της τη δώσει. Έτσι, αφού αποφοίτησε από το σχολείο, άφησε το Λένινγκραντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη) και σπούδασε νομική στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Αμέσως μετά, έκανε μεταπτυχιακό στο Ινστιτούτο Σοβιετικού Εμπορίου του Λένινγκραντ, απ’ όπου πήρε πτυχία στα οικονομικά.
Με το τέλος των σπουδών της, η Μαργκαρίτα έφυγε από τη Σοβιετική Ένωση καθώς έπιασε δουλειά ως πωλήτρια στη γερμανική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, Laytron AG.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 παντρεύτηκε έναν Ελβετό φοιτητή, με τον οποίο χώρισαν όμως έναν χρόνο αργότερα και αυτός έφυγε από τη ζωή το 1985.
Η γνωριμία με Ρομπέρ Λουί-Ντρέιφους
Το 1988 η Μαργκαρίτα επέβαινε σε πτήση από τη Ζυρίχη προς το Λονδίνο. Η μοίρα την έφερε να κάθεται δίπλα στον Ρομπέρ Λουί-Ντρέιφους, τον Γάλλο επιχειρηματία με Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Χάρβαρντ, ο οποίος βρισκόταν συνεχώς “στον αέρα”, αφού διοικούσε τις εταιρείες του εμπορευματικού κολοσσού που είχε ιδρύσει ο προπάππους του το 1851. Η Μαργκαρίτα δεν το ήξερε αυτό όταν τον ρώτησε τι ώρα είναι. Ούτε όταν “κόλλησε”, αφού αυτός, εκτός από την ώρα, της έδειξε μια φωτογραφία του φουντωτού βρετανικού ποιμενικού του σκύλου (Bobtail) για να τραβήξει την προσοχή της εντυπωσιακής ξανθιάς που καθόταν δίπλα του. Κάτι που κατάφερε, όπως και να πάρει το τηλέφωνό της.
Μερικές μέρες αργότερα, ο Ρομπέρ κάλεσε τη Μαργκαρίτα, ζητώντας της να του μεταφράσει ένα έγγραφο στα ρωσικά. “Ξέρεις, θα μπορούσες να μου ζητήσεις να βγούμε για δείπνο και χωρίς καμια μετάφραση”, του απάντησε αυτή. “Εντάξει”, μονολόγησε αυτός και η ιστορία αγάπης τους θα έφτανε, μοιραία, στο γάμο τους το 1992.
Μετά το γάμο, η Μαργκαρίτα πήρε ελβετική υπηκοότητα και έγινε full time μητέρα, καθώς ασχολούταν με τα τρία παιδιά που απέκτησε με τον Ρομπέρ. Τον Έρικ και τα δίδυμα Κυρίλ και Μορίς. Στο μεταξύ, ο Ντρέιφους είχε δημιουργήσει έναν νέο επιχειρηματικό κολοσσό χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει ούτε ένα σεντ από τον κολοσσό που επρόκειτο να κληρονομήσει-στον οποίο άλλωστε δεν συμμετείχε. Είχε βγάλει μια περιουσία από το πόκερ (!) και θα δημιουργούσε μια ακόμα μεγαλύτερη περιουσία από τη διάσωση επιχειρήσεων που κατέρρεαν, όπως ο γίγαντας των αθλητικών ειδών Adidas και η διαφημιστική Saatchi & Saatchi.
Ανάμεσα στις δεκάδες εταιρείες που διοικούσε στην Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ασία και την αμερικανική ήπειρο, άρχισε να εμπλέκεται όλο πιο έντονα και με τον αθλητισμό. Έτσι, το 1996, μπήκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, αφού αγόρασε τον γαλλικό ιστορικό ποδοσφαιρικό σύλλογο Μαρσέιγ (Olympique de Marseille).
Η χαρά του από την εμπλοκή του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Ευρώπης, δεν θα κράταγε πολύ. Έναν χρόνο αργότερα, διαγνώστηκε με λευχαιμία. Η ασθένεια ήταν πολύ επιθετική και, καθώς η μάχη του με αυτή γινόταν όλο και πιο έντονη, έδινε σταδιακά στη Μαργκαρίτα όλο και περισσότερα καθήκοντα. Το 2000 επέστρεψε στον οικογενειακό κολοσσό των αγροτικών προϊόντων, τη Louis-Dreyfus Group που είχε ιδρύσει ο προπάππους του το 1851.
Το 2008, ίδρυσε την Akira Holding για να της μεταφέρει το 61% της Louis Dreyfus που θα συγκέντρωνε. Ο Ντρέιφους έβλεπε το τέλος να έρχεται και είχε διαγνώσει ότι θα ήταν πολύ πιθανό να συνέβαινε ό,τι και σε άλλους κολοσσούς: Το διοικητικό συμβούλιο να “εκπαραθύρωνε” τη σύζυγό του για να αναλάβει τον έλεγχο και να μεταβιβαστεί η εταιρεία σε κάποιον άλλον κολοσσό.
Έτσι, το 2008 κλείδωσε τις μετοχές για 99 χρόνια και εγκατέστησε τη Μαργαρίτα ως διαχειριστή της οικογένειας, διασφαλίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να συμβούν τα παραπάνω. Όταν πέθανε, τον Ιούλιο του 2009, σε ηλικία 63 ετών, την άφησε στην ισχυρότερη θέση στο τριμελές διοικητικό συμβούλιο, να επιβλέπει το μεγαλύτερο μερίδιο της, με έδρα το Άμστερνταμ, τρίτης μεγαλύτερης σε έσοδα εταιρείας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.
Αλλά και η Μαργκαρίτα, μετά από τον θάνατο του συζύγου της, έκανε ό,τι μπορούσε για να εκπληρώσει την τελευταία του επιθυμία, όπως της την εξέφρασε λίγο πριν φύγει από τη ζωή. “Κάνε ό,τι κι εγώ. Διατήρησε και μεγάλωσε την εταιρεία για να την παραδώσεις στους κληρονόμους μας”, τα παιδιά τους.
Η νέα ζωή
Δεν ήταν και εύκολη δουλειά αυτό. Ναι, ο Ντρέιφους είχε “κλειδώσει” το να μη μπορούν οι άλλοι μέτοχοι και τα μέλη να τη θέσουν εκτός ΔΣ, όμως η Μαργκαρίτα έπρεπε να δώσει μάχες για να κερδίσει τον σεβασμό, όχι μόνο στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά ακόμα και στις εταιρείες που ελέγχει. “Είναι ένας αντρικός κόσμος και, τις περισσότερες φορές οι άντρες δεν παίρνουν τις γυναίκες στα σοβαρά”, έλεγε η ίδια σε συνέντευξή της στο Bloomberg, μιλώντας για την επιχειρηματική της καριέρα.
Ακόμα, ανέλαβε δράση ως πρόεδρος των εταιρειών της Louis-Dreyfus, αλλά και της Μαρσέιγ, στην οποία τελευταία μάλιστα κατάφερε να αποκρούσει μια επιθετική εξαγορά του Σαουδάραβα πρίγκηπα Αλ Ουαλίντ. Και έκανε τρομερές αλλαγές στον όμιλο. Πούλησε την εταιρεία trading ενέργειας και απέκτησε περισσότερες μετοχές στη Louis-Dreyfus, ενδυναμώνοντας τη θέση της σε αυτή.
Ταυτόχρονα, “έχτιζε” το μέλλον των τριών της γιων. Έστειλε τα δίδυμα σε σχολείο της Σιγκαπούρης “ώστε να εκτεθούν σε νέους πολιτισμούς και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους”, όπως είπε η ίδια σε συνέντευξή της, ενώ ο Έρικ σπούδασε στις ΗΠΑ και ξεκίνησε την καριέρα του ως δόκιμος σε έναν άλλο γίγαντα των εμπορευματικών προϊόντων, τη Glencore, για να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία.
Η Μαργκαρίτα δεν έμεινε ποτέ στην αφάνεια. Κέρδισε το κύρος και τον σεβασμό των ισχυρότερων επιχειρηματικών κύκλων του πλανήτη και… αναγκαστικά, άρχισε να συγχρωτίζεται με την ευρωπαϊκή ελίτ. Στις εξέδρες του Σταντ Βελοντρόμ (η έδρα της Ολυμπίκ Μαρσέιγ) θα φωτογραφιζόταν συχνά με προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας, όπως ο Νικολά Σαρκοζί και η πανίσχυρη σήμερα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Από το 2013, σε αυτές τις φωτογραφίες, συχνά θα εμφανιζόταν με τον πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας και μετέπειτα αντιπρόεδρο της BlackRock, Φίλιπ Χίλντεμπραντ. Οι κοινές τους εμφανίσεις θα γίνονταν θέμα συζήτησης, αφού εκείνη τη χρονιά ο Χίλντεμπραντ θα χώριζε με τη σύζυγό του, Κάσια, μετά την εμπλοκή του σε ένα σκάνδαλο trading. Αυτό το σκάνδαλο κόστισε και τη δουλειά του Χίλντεμπραντ, αφού η Κάσια φέρεται να αποκόμισε μεγάλο κέρδος με εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Ελβετίας.
Αν και η προσωπική ζωή της Μαργκαρίτα Λουί-Ντρέιφους δεν είναι κάτι για το οποίο υπάρχουν πολλές πληροφορίες, το 2021, ο όμιλος Louis Dreyfus Group επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η Μαργκαρίτα γέννησε δύο δίδυμα κοριτσάκια, με τη φράση “η μητέρα και τα μωρά χαίρουν άκρας υγείας”, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στον πατέρα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κρίσεις 2025 – ΚΥΣΕΑ: Η νέα στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
- Mιχ. Κατρίνης: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δημιουργεί τεράστια αναταραχή στις ένοπλες δυνάμεις
- ΚΕΔΕ: Σε ποια απόφαση σχετικά με τα απορρίμματα εμμένει η Ένωση
- Ζάκερμπεργκ: Δεχθήκαμε πιέσεις από τον Μπάιντεν για τα εμβόλια Covid
- Τι επιδιώκει και τι φοβάται η Τουρκία
- Πόσα οχήματα παρέδωσε το 2024 η Volkswagen
- Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που φέρνει το 2025 για τις αγορές
- Λάρισα: Ποιο είναι το σούπερ φουντ από τον Πλατύκαμπο, που εντυπωσιάζει διεθνώς
- Νέο Ασφαλιστικό: Αυτές είναι οι 5 αλλαγές που έρχονται για συντάξεις, εργαζόμενους, εργοδότες και παροχές – Ποιους αφορά
- Έρχονται 249 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων στο Δημόσιο: Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από τη Δευτέρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Ποια είναι η «Τσαρίνα» Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους που θέλει να «μπει» στον ΟΛΘ
- Σκέρτσος: Θέλουμε το δημόσιο να λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία, κίνητρα και επιβράβευση
- Νεϊμάρ: «Μπαλιά» και 1,1 εκατ. ευρώ το 2024
- ΤτΕ: Οι Έλληνες ρευστοποίησαν 48.328 χρυσές λίρες το 2024
- Καθοριστικό το 2025 για την επόμενη ημέρα της ελληνικής ακτοπλοϊας
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Ποια είναι η «Τσαρίνα» Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους που θέλει να «μπει» στον ΟΛΘ
- ΤτΕ: Οι Έλληνες ρευστοποίησαν 48.328 χρυσές λίρες το 2024
- Καθοριστικό το 2025 για την επόμενη ημέρα της ελληνικής ακτοπλοϊας
- Σκέρτσος: Θέλουμε το δημόσιο να λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία, κίνητρα και επιβράβευση
- Νεϊμάρ: «Μπαλιά» και 1,1 εκατ. ευρώ το 2024
- Σε λίγες ημέρες έρχονται οι ανέπαφες πληρωμές σε Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία και Τρόλεϊ
- Λος Αντζελες: Στους 11 οι νεκροί και εικόνες βιβλικής καταστροφής
- Θεοδωρικάκος: «Η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης»
- Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής επιστρατεύει η ΑΑΔΕ
- Business Voice Week: Το καθιερωμένο εβδομαδιαίο ραντεβού!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Θεοδωρικάκος: Έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων
- Νότια Κορέα: Τα «μαύρα κουτιά» δεν κατέγραψαν τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης της Jeju Air
- Στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ η Cosco - Η Αθήνα εξετάζει τις επιπτώσεις για τον ΟΛΠ (Reuters)
- Καθοριστικό το 2025 για την επόμενη ημέρα της ελληνικής ακτοπλοΐας – Το κόστος της πράσινης προσαρμογής
- Νομοσχέδιο Υπ. Τουρισμού: Σημαντικές αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων
- ΕΕ: Musk και Meta πυροδοτούν επίθεση της ακροδεξιάς κατά της τεχνολογικής λογοκρισίας
- ΗΠΑ-Βρετανία: Τι προβλέπουν οι νέες κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας της Ρωσίας
- Η TAG Heuer επιστρέφει ως Επίσημος Συνεργάτης της Formula 1, τη χρονιά των εορτασμών της 75η επετείου του μηχανοκίνητου σπορ
- Στη Σαουδική Αραβία η πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό του νέου προέδρου του Λιβάνου
- Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Παραμένει διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση