Ποιος είναι ο άνθρωπος που 40 χρόνια προβλέπει με επιτυχία τον νικητή των αμερικανικών εκλογών;

16:40 5/11/2024 - Πηγή: Emea.gr

Είναι ο άνθρωπος που εδώ και σαράντα χρόνια προβλέπει τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, ακόμη και πριν βγουν οι δημοσκοπήσεις. Και δεν έχει πέσει έξω ποτέ! Το όνομά του είναι Αλαν Λίχτμαν και δεν πρόκειται βέβαια για κάποιον… μάγο ή μέντιουμ, αλλά για έναν σοβαρό καθηγητή Ιστορίας που έχει αναπτύξει την περίφημη μέθοδο των «13 κλειδιών», έχοντας μελετήσει την ιστορία των ΗΠΑ από το 1890, έναν

ιστορικό και πολιτικό επιστήμονα, που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τα γκάλοπ ή τη γνώμη των πολιτών, αλλά ξέρει καιρό πριν ποιος θα κρατήσει την επόμενη τετραετία το τιμόνι της πανίσχυρης χώρας.

Η μέθοδός του βασίζεται σε 13 ερωτήσεις που αξιολογούν παράγοντες όπως η πολιτική σταθερότητα, η οικονομία και η δημοτικότητα των υποψηφίων.

Από το 1984, εδώ και 40 χρόνια δηλαδή, προβλέπει σωστά την έκβαση σχεδόν όλων των προεδρικών εκλογών, με μοναδική εξαίρεση τις εκλογές του 2000, όπου προέβλεψε τη νίκη του Αλ Γκορ, ενώ τελικά νίκησε ο Τζορτζ Μπους

Election Frenzy! What YOU can control pic.twitter.com/Cmp7uaz8Sp

— Allan Lichtman (@AllanLichtman) October 29, 2024

Για τις αυριανές εκλογές, τις πιο αμφίρροπες στην ιστορία των ΗΠΑ και παρά το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι, Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ο αμερικανός ιστορικός πιστεύει, ότι σύμφωνα με τις δικές του αναλύσεις ο νικητής θα είναι η Κάμαλα Χάρις. 

Ο Λίχτμαν έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε πολλά πολιτικά ζητήματα και έχει υπάρξει βασικός συνομιλητής σε πάνελ του CNN και του MSNBC. Εχει εκδώσει, επίσης, αρκετά βιβλία σχετικά με την πολιτική ιστορία της Αμερικής. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Brandeis το 1967 και απέκτησε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Harvard το 1973. Εκτοτε διδάσκει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον, όπου έχει καταλάβει διάφορες ακαδημαϊκές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου του Distinguished Professor.

Ο Λίχτμαν διεκδίκησε και μία θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ από το Μέριλαντ το 2006, αλλά δεν τα κατάφερε. Στην πολιτική του ατζέντα περιλάμβανε προοδευτικές θέσεις και αντιπολεμικές απόψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα