Πόσο κοντά είναι το rebound στο ΧΑ, το chicken game με τη Fed και γιατί πέφτουν έτσι οι αγορές

08:18 6/8/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ένα μαύρο σύννεφο ειδήσεων που σηματοδοτούσαν πλέγμα κρίσεων συσσωρευόταν εδώ και μήνες πάνω από τις αγορές. Ωστόσο οι αγορές τις έγραφαν στα παλιότερα των υποδημάτων τους και στην πραγματικότητα, αυτό κάνουν ακόμα. Ουδόλως ενδιαφέρονται για πολέμους ή γεωπολιτικές κρίσεις…

Οι αγορές δεν κλιμάκωσαν. Ξέσπασαν. Και το ξέσπασμα αφορούσε ένα ζήτημα μόνον, αυτό δηλαδή των επιτοκίων και της ύφεσης, που έχουν φαγωθεί να επιφέρουν οι Κεντρικές Τράπεζες, σε ΗΠΑ

και Ευρωζώνη, για να ανακόψουν τον πληθωρισμό. Πληθωρισμό όμως, που προκαλείται από πολέμους και από τις αντιδράσεις εμπλεκομένων και μελλοντικά χαμένων από τη μεγάλη παγκόσμια αλλαγή που επιχειρείται να γίνει με εγκατάλειψη στα επόμενα χρόνια των υδρογονανθράκων, ως βασική μορφή ενέργειας.

Οι Κεντρικές Τράπεζες ένα εργαλείο έχουν δια πάσαν νόσον… Τα επιτόκια. Και ειδικά η Fed τα άφησε 1,25% πλέον, ακριβότερα από την ΕΚΤ στο 5%. Τα άφησε πολύ καιρό. Έχουν βεβαίως και το άλλο συγγενικό εργαλείο οι Κεντρικές Τράπεζες, της απευθείας παρέμβασης με χρήμα που ρίχνουν, ανεβοκατεβάζοντας τιμές στα ομόλογα.

Με τον πληθωρισμό στο 3% στις ΗΠΑ και τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στο 2,5%, τα επιτόκια δεν είχαν κανένα λόγο να μένουν στο 5%- 5,25%.

Βεβαίως οι αγορές συνέχιζαν να ανεβαίνουν σε ένα παιχνίδι σύγκρουσης με τη Fed, ένα chicken game. Η Fed πάλι, συνέχιζε να τα κρατά υψηλά διότι οι αγορές δεν έλεγαν να κόψουν ταχύτητα. Τελικά έγιναν όλα μονομιάς. Το chicken game είναι ένα αυτοκτονικό στοίχημα δύο αυτοκινήτων που τρέχουν το ένα καταπάνω στο άλλο. Ο οδηγός που στρίβει πρώτος για να αποφύγει το ατύχημα, είναι δειλός-κότα και χάνει. Βεβαίως κάποιες φορές δεν στρίβει κανείς και τότε έχουμε σύγκρουση και χάνουν και οι δύο…

Χθες το βράδυ  ο Dow Jones έχασε πάνω από 1.000 μονάδες -αφού είχε ανέβει  πάνω από τις 41.000 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έχασε 3% και βάλε- ενώ ο  Nasdaq έχασε 3,4%.

Το πονηρό ΧΑ που έχασε ασιατικά νούμερα…

Αλλά το πονηρό ΧΑ που έχασε ασιατικό νούμερο διότι ως γνωστόν, οι εθνικοί πρωταθλητές είναι εταιρίες ημιαγωγών και αποτελούν το 80% της ανόδου του Γενικού Δείκτη, το είχε προβλέψει φαίνεται. Άλλωστε το ΧΑ ανεβαίνει λόγω τεχνητής νοημοσύνης που θα πάψει να είναι φούσκα, στον επόμενο κύκλο, σωστά; Η άνοδός του δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη της χώρας, ούτε με τις επενδύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τη μία το ΧΑ τερμάτισε όλο τη διαθέσιμο χώρο για διόρθωση δοκιμάζοντας τις στηρίξεις στις οποίες έπρεπε κανονικά να φτάσει υποχωρώντας το μισό καλοκαίρι και σχεδόν όλο το φθινόπωρο…

Βρέθηκε με τη μία, κατευθείαν κάτω από τους διακοσάρηδες κινητούς μέσους, τσάκισε το επίπεδο  36,2% διόρθωσης Fibonacci από τα τελευταία σημαντικά χαμηλά του Οκτωβρίου 2023 και έστειλε τον ταλαντωτή RSI των 14 ημερών κάτω από το 30, στο 25,02. Μία χαρά δηλαδή.

Μας έδειξε το ΧΑ για άλλη μία φορά, τι σημαίνει ρηχή αγορά. Σα να αφήνεις γερά χαρτζηλικωμένη παρέα εφήβων στην Πάρο και να πιστεύεις, ότι τουλάχιστον 3 με 3.30 τη νύχτα θα πέφτουν για ύπνο. Κούνια που σας κούναγε πως θα τα κάνουν, όλα λέμε. Τίποτα δε θα αφήσουν όρθιο. Έτσι και το ΧΑ.

Με τον τρόπο που έχει κινηθεί με απευθείας διόρθωση σε τέτοια επίπεδα, λογικά η ανοδική αντίδραση δεν είναι μακριά, πιστεύουν έμπειροι επαγγελματίες.  Τώρα αν θα γλιτώσουν οι ΗΠΑ τη βαριά ύφεση, αν κάνει το Ιράν επικίνδυνη κίνηση και τι θα γίνει σε αυτό τον τρελό κόσμο, κανείς δε γνωρίζει.

Αλλά μείωση επιτοκίων μίας μονάδας για να περάσει στην οικονομία, την πραγματική οικονομία, θέλει έξι μήνες… Στις αγορές βεβαίως οι σαμπάνιες ανοίγουν πρόωρα, την ώρα που σκάνε τα κανόνια των μικρότερων επιχειρήσεων.

Keywords
Αναζητήσεις
poso-konta-einai-to-rebound-sto-cha-to-chicken-game-me-ti-fed-kai-giati-peftoun-etsi-oi-agores.htm
Τυχαία Θέματα