Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ: Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη

13:10 11/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών συζητήθηκε το μέλλον της ενέργειας και οι εναλλακτικές λύσεις για καθαρή ενέργεια, ενώ δόθηκε έμφαση στις τεχνολογίες του πράσινου υδρογόνου και στην πυρηνική ενέργεια. Στο πάνελ συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, Αθανάσιος Δαγούμας, ο αντιπρόεδρος των Κυβερνητικών Σχέσεων και Διεθνών Υποθέσεων Canadian Nuclear Association του Καναδά, Γιώργος Χρηστίδης, ο γενικός διευθυντής της Hellenic

Hydrogen S.A, Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, και ο Partner and Head of Greece Country Group, DLA Piper, Ορέστης Ομράν.

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, Αθανάσιος Δαγούμας, δήλωσε σχετικά: «Οι ΑΠΕ είναι το παρόν και διαμορφώνουν το μέλλον των επόμενων τεχνολογιών στην πράσινη ενέργεια. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρούς επενδυτικούς ομίλους και στόχος είναι πλέον να εξάγουμε και να επενδύσουμε σε άλλες τεχνολογίες, να εξάγουμε τεχνολογία και να συνεργαστούμε με το εξωτερικό». Παράλληλα, συμπλήρωσε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο για το υδρογόνο, τον κύκλο ζωής του και το ρόλο που μπορεί να παίξει παρέχοντας ασφάλεια στο επενδυτικό κοινό για να προχωρήσει σε αντίστοιχες δράσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στους στόχους που θέτει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε 4 πυλώνες:

Εξοικονόμηση ενέργειας,ΑΠΕ,εξηλεκτρισμός μεταφορών,υδρογόνο και νέες τεχνολογίες.

Σημείωσε πως το πράσινο υδρογόνο αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις επόμενες δεκαετίες ενώ υπογράμμισε πως η χώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν τις νέες τεχνολογίες ενέργειας συνολικά, και στις νέες τεχνολογίες που αφορούν στην πυρηνική ενέργεια.

Την ανάγκη να μην χαθεί το momentum τόνισε ο Γιώργος Χρηστίδης, σημειώνοντας πως οι χώρες που θέλουν να πετύχουν τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους τους θα πρέπει να επενδύσουν τώρα σε νέες τεχνολογίες. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα κάθε χώρα και περιοχή να εντοπίσει και να προχωρήσει με το δικό της μείγμα ενέργειας και τεχνολογιών, προκειμένου να πετύχει την μετάβασή της, ενώ υπογράμμισε πως το υδρογόνο ίσως και η πυρηνική ενέργεια είναι μέρος μίας λύσης και μπορούν να προσφέρουν σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια και στην αναγέννηση της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Παράλληλα, ο κ. Χρηστίδης υπογράμμισε πως ο Καναδάς επενδύει σε διαφορετικές τεχνολογίες και καινοτόμες υποδομές πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να πετύχει τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει ενώ βρίσκεται σε συνεργασία με άλλες χώρες για συγκεκριμένα projects. «Βλέπουμε αναδυόμενη δυναμική στις πυρηνικές τεχνολογίες σε Καναδά και Ευρώπη και όχι μόνο λόγω των πολιτικών για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και για οικονομικούς λόγους και λόγους ανταγωνισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, απαρίθμησε τη σημαντική προσφορά της πυρηνικής ενέργειας και σε άλλους τομείς όπως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην υγεία με την παροχή τεχνολογικών για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου.

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα το υδρογόνο σήμερα», σημείωσε ο κ. Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος συμπληρώνοντας πως «η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι sprint. Δεν κράτησε ποτέ λιγότερο από μισό αιώνα. Καταλαβαίνω την πίεση από την κλιματική κρίση αλλά πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Τα αποτελέσματα δεν θα τα δούμε άμεσα αλλά μέσα σε λίγα χρόνια».

Αναφερόμενος στο project της ανάπτυξης μονάδας North-1 στη Δυτική Μακεδονία ανέφερε πως το πλάνο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια αλλά παράλληλα εξετάζονται και οι δυνατότητες σύνδεσης με αγορές του εξωτερικού. «Το έργο έχει ωριμάσει αρκετά τεχνικά και έχουμε ξεκινήσει πρώτα βήματα αδειοδότησης. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν δυσκολίες καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Ορέστης Ομράν, σημείωσε ότι «ο σχετικός κορεσμός ενέργειας, προερχόμενης από παραδοσιακές ΑΠΕ, όπως είναι η ηλιακή ενέργεια και η αιολική ενέργεια, δημιουργεί την ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι το υδρογόνο. Η εθνική στρατηγική για το υδρογόνο, όπως εφαρμόζεται από την κυβέρνηση στα πλαίσια της ευρύτερης ενεργειακής πολιτικής, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην αγορά υδρογόνου στην χώρα μας κατά τα επόμενα χρόνια.

Απαιτούνται προς αυτή τη κατεύθυνση αποτελεσματικές συνεργασίες μεταξύ εγχώριων παραγωγών ενέργειας και ξένων επενδυτών, καθώς και ένα σύγχρονο και ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο εξάλλου βρίσκεται ήδη υπό διαμόρφωση».

Keywords
Αναζητήσεις
proedros-raaev-i-ellada-borei-na-exasfalisei-energeiaki-asfaleia-sti-na-evropi.htm
Τυχαία Θέματα