Πρωινό σχόλιο: Να γιατί πουλάει ο Πόλσον
Γράφει ο Καιροσκόπος
Τι κοινό έχει η Alpha Bank, η Πειραιώς, το Πόρτο Ρίκο και το Princeton Club στο κέντρο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης; Τον Τζων Πόλσον ασφαλώς. Και τι άλλο όμως; Μα τη χρεοκοπία. Γιατί όλα είναι επενδύσεις του Πόλσον, αλλά πάντα μετά από χρεοκοπία.
Αυτό
Καθόλου, αφού ούτε η χώρα ούτε οι τράπεζες δεν έχουν πια το αμφίβολο προνόμιο να είναι χρεωκοπημένες και αποτιμημένες για ένα ξεροκόμματο. Αλλά επειδή στην αγορά υπάρχει η ανησυχία ότι η έξοδος Πόλσον μπορεί να είναι κάτι κακό, αυτό θα πρέπει να αποκλειστεί.
Αν δούμε τα βήματα του επενδυτή θα καταλάβουμε πολλά. Έκανε περιουσία διευθύνοντας ένα hedge fund που επένδυσε στη χρεοκοπία των υποβαθμισμένων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο και δυσκολότερο στοίχημά του, κόντεψε να τον στείλει φυλακή και εύλογα απέδωσε τα περισσότερα κεφάλαια.
Έτσι έχτισε την προσωπική περιουσία του που υπολογίστηκε αργότερα σε περίπου 12 δισ. δολάρια. Το fund είχε κάπου 80 δισ. δολάρια, αλλά οι επενδυτές του αργά ή γρήγορα τράβηξαν τα κέρδη τους και τον εγκατέλειψαν. Ακόμα περισσότερο που είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας και εγκεφαλικός άνθρωπος -πως να τον καταλάβεις; Άσε που οι επόμενες κινήσεις του δεν ήταν όλες τόσο επιτυχημένες.
Το γραφείο ΠόλσονΤο 2020 ο Πόλσον μετέτρεψε το hedge fund σε Paulson Office, γιατί τι νόημα είχε να λειτουργεί το σχήμα με την ταμπέλα του hedge fund; Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος σταμάτησε να βλέπει τις επενδύσεις με τον ίδιο τρόπο. Πάντα τις χρεοκοπίες αναζητάει. Κάπως έτσι, νωρίτερα, ήρθε στην Ελλάδα και επένδυσε σε Alpha Bank, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ. Γενικά η σκέψη ήταν σωστή, αλλά εδώ δυσκολεύτηκε.
Η μεγάλη απόσταση, η έλλειψη γνωριμιών και γνώσεων των ελληνικών πραγμάτων, η βιασύνη στην τοποθέτηση λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων του στοίχισαν κεφάλαια και χρόνο. Ειδικά η Alpha Bank, δεν του έκατσε καλά. Αλλά στην Πειραιώς, τα πάει καλύτερα, οπότε μένει γιατί αρχίζει και του αποδίδει. Ή μένει μέχρι να φύγει.
Αντίθετα στο διπλανό Πόρτο Ρίκο τα πήγε άψογα, αφού η χώρα είναι συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ. Ας μην ασχοληθούμε ιδιαίτερα με συνεταίρους και ντόπιους συνεργάτες, τους οποίους σκουπίζει με λίγα εκατομμύρια και τους πετάει έξω από τις επενδύσεις. Τρεις μεγάλες επενδύσεις.
Η χρεοκοπία του Πόρτο Ρίκο και ο μεγαλύτερος επενδυτήςΔεν είναι μόνον ο παραθαλάσσιος πύργος των 22 ορόφων Vanderbilt Residences. Είναι και τα ξενοδοχεία και οι σουίτες των Condado Vanderbilt Hotel και το La Concha Resort, τα οποία τα αμερικανικά μέσα αξιολόγησαν σε περίπου 1 δισ. δολάρια πρόσφατα, ενώ οι πορτορικάνοι λένε πως αξίζουν 1,5 δισ. δολάρια.
Ο Πόλσον επένδυσε στο Πουέρτο Ρίκο, κατά την χρεοκοπία του 2017, μία τεράστια αναδιάρθρωση και μεγάλο κούρεμα σε ένα χρέος 70 δισ. δολαρίων. Αλλά δεν παύει να είναι Καραϊβική και άρα ένα ιδανικό μέρος για να κάνουν διακοπές πλούσιοι Αμερικανοί.
Έχει ήδη γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης στα τουριστικά ακίνητα του νησιού και είναι μόνον στην αρχή, χάρη και στις φορολογικές απαλλαγές που δίνονται στους επενδυτές των κουρεμένων. Από το Bloomberg και τη Wall Street Journal, υπολόγισαν ότι αγόρασε και τα τρία ακίνητα με τιμές έως 270 εκατ. δολάρια το πολύ κι ότι επένδυσε ποσό 100-130 εκατ. δολαρίων μάξιμουμ. Ήδη αξίζουν υπερδιπλάσια χρήματα.
Το Forbes μέτρησε την περιουσία του στα 3,5 δισ. δολάρια αλλά η πρώην σύζυγός του, τον κατηγόρησε ότι έκρυψε άλλα τόσα σε ρευστό. Αλλά έτσι είναι τα διαζύγια. Στο μεταξύ ο Πόλσον, έχει κάνει τεράστιες δωρεές στο Χάρβαρντ που σπούδασε με υποτροφία- έδωσε 400 εκατ. δολάρια τη μεγαλύτερη δωρεά στην ιστορία αυτού του σχολείου. Έκανε κι άλλες μεγάλες δωρεές. Τις μεγαλύτερες πάντα. Για τα πάρκα της Νέας Υόρκης έδωσε 100 εκατ. δολάρια. Η μεγαλύτερη δωρεά στην ιστορία του δήμου.
Ο Πόλσον, είναι από μικρομεσαία εβραϊκή οικογένεια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αλλά πήρε υποτροφία κι έκανε το μεταπτυχιακό του στο Χάρβαρντ και μπήκε έτσι και ο ίδιος στην Ivy League. Έτσι λένε την ομάδα των 8 ακριβότερων πανεπιστημίων της Ανατολικής Ακτής, που οι πλούσιοι στέλνουν τα παιδιά τους για να αγοράσουν όνομα, επιτυχία και γνωριμίες.
Οικοδεσπότης της Ivy LeagueΟ Πόλσον διέπρεψε, αλλά τα πρώτα λεφτά που έβγαλε είναι πολύ ματωμένα. Ποντάρισε στην αποτυχία του αμερικανικού ονείρου. Πολύ κακό αυτό κι ας είχε δίκιο. Η επιτυχία του έκατσε στο λαιμό πολλών και έπρεπε να ξεπλυθεί. Και το έκανε με το παραπάνω. Δεν τσιγκουνεύτηκε όπως άλλοι. Μοίρασε με την ψυχή του.
Το τελευταίο του στοίχημα είναι στο κέντρο του Μανχάταν. Στο Midtown Manhattan, 4 μπλοκ απόσταση από το Empire State Building, είναι το Princeton Club. Εκεί είναι ένα κτίριο 10 ορόφων κτισμένο το 1962, που στεγάζει το κλαμπ των αποφοίτων του διάσημου πανεπιστημίου Πρίνστον. Ένα από τα 8 της Ivy League που λέγαμε. Η οποία λίγκα παρεμπιπτόντως, δημιουργήθηκε για αθλητικούς σκοπούς, για να παίζουν μεταξύ τους τα πανεπιστήμια και γι’ αυτό δεν περιέλαβε π.χ. το Στάνφορντ ή το Μπέρκλεϋ, που είναι στην Καλιφόρνια.
Επιστρέφοντας στο Princeton Club που είχε κόψει δεσμούς με το πανεπιστήμιο από το 2021, μαθαίνουμε ότι το χρέος του κάπου 40 εκατ. δολάρια πουλήθηκε μεταξύ 8,5-12 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία του Πόλσον, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα. Ο Πόλσον επένδυσε ήδη περίπου άλλα 20 εκατ. εκατ. δολάρια και θα γίνει ο οικοδεσπότης των αποφοίτων των ακριβών πανεπιστημίων, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό κλαμπ για προνομιούχους. Ήδη το κλαμπ εκτιμάται ότι αξίζει τώρα 60-70 εκατ. δολάρια, τα διπλά λεφτά.
Μπορεί η χαρά να υποδέχεσαι την ακαδημαϊκή ελίτ της Ανατολικής Ακτής να είναι ανυπολόγιστη, αλλά μια καλή απόδοση πάντα αξίζει. Και οι καλές αποδόσεις έρχονται όταν αγοράζεις φθηνά. Μετά από χρεοκοπία. Μόνο που αυτή τη τη φορά, δεν χρεοκόπησαν οι φτωχοί. Αυτή τη φορά διασώθηκε το στέκι μίας ελίτ κι ένα σύμβολο του αμερικανκού εξαιρετισμού, σε μία από τις ακριβότερες γειτονιές του πλανήτη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μείον €20.000 τον χρόνο για κάθε Έλληνα
- Πασχαλινή αγορά: Εντατικοί έλεγχοι για τιμές και ποιότητα
- Καληνύχτα και καλή τύχη
- Εορτολόγιο: Μεγάλη μέρα σήμερα – Ποιοι γιορτάζουν 24 Μαρτίου
- Ο «πανίσχυρος» Ερντογάν: Γιατί Ευρώπη και ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια στην εξόντωση Ιμάμογλου
- Κοινός τραπεζικός λογαριασμός: Τι ισχύει για καταθέσεις, αναλήψεις, ακατάσχετο
- Tα σχέδια του.. Κερκυραίου Χένρυ
- Nike: Σημαντική πτώση στις πωλήσεις της με φόντο τους νέους δασμούς
- Οι επενδύσεις σε ακίνητα
- Εντυπωσιακές εικόνες από την πρόοδο εργασιών στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Πρωινό σχόλιο: Να γιατί πουλάει ο Πόλσον
- Skroutz: Επόμενος σταθμός η Βουλγαρία – Στόχος να χτίσει ένα οικοσύστημα στη ΝΑ Ευρώπη
- Nike: Σημαντική πτώση στις πωλήσεις της με φόντο τους νέους δασμούς
- Κοινός τραπεζικός λογαριασμός: Τι ισχύει για καταθέσεις, αναλήψεις, ακατάσχετο
- Ρωμανός: Fake news για τον κατώτατο μισθό
- Ιμάμογλου: Παύθηκε από δήμαρχος Κωνσταντινούπολης μετά την προφυλάκισή
- Ευκαιρίες και προκλήσεις της εφαρμογής του AI στην πρόγνωση ακραίων φαινομένων
- Μητσοτάκης για eVivlio: Μια μικρή αλλαγή στην Παιδεία μπορεί να κάνει τη διαφορά
- Μενδώνη: Έργα 8,3 εκατ. ευρώ στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γάζα: Ισραηλινός βομβαρδισμός σε νοσοκομείο
- Ο «πανίσχυρος» Ερντογάν: Γιατί Ευρώπη και ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια στην εξόντωση Ιμάμογλου
- Πασχαλινή αγορά: Εντατικοί έλεγχοι για τιμές και ποιότητα
- Diana Shipping enters the LPG carrier market
- Δύο δισ. δολάρια ναύλους εξασφάλισε η ΤΕΝ για τα νεότευκτα δεξαμενόπλοια Shuttle
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 24/3, λόγω της μαθητικής παρέλασης. Τι ισχύει για μετρό και τραμ
- Γάζα: Ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο Νάσερ – Τουλάχιστον πέντε νεκροί
- Ποιοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. κινδυνεύουν με πρόστιμο 10.000 ευρώ
- Ουκρανία: Παραγωγικές οι συζητήσεις στη Σ. Αραβία για τον πόλεμο με τη Ρωσία
- Γιατί η ΕΚΤ επανεξετάζει την "ταχύτητα" μείωσης των επιτοκίων