Πρωινό σχόλιο: Νέα ρεκόρ στη Wall Street, ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη και το ΧΑ με πτώση

08:38 18/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ανάχωμα στην πτώση επιχείρησαν να βάλουν οι αγοραστές στο ΧΑ, αλλά δεν έβγαλαν αντίδραση χθες. Ίσως σήμερα. Αντίθετα, οι αγορές στις χώρες που ξέσπασε η πολιτική κρίση, το έκαναν με το παραπάνω. Μετά τη σκυτάλη πήρε η Wall Street, που για άλλη μία φορά χθες έκανε ρεκόρ.

Ειδικότερα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι δείκτες Nasdaq και S&P 500, με τις τεχνολογικές εταιρίες να ηγούνται της ανόδου. Καθώς μάλιστα οι μεγάλες εταιρίες έχουν κάποιο

βάρος για να στηρίζουν το Dow Jones (Microsoft 3η σε βάρος, Apple 11η, Amazon 15η και Sisco και Intel στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 30 μετοχών), ο μεγάλος δείκτης έκλεισε κι αυτός ανοδικά.

Ο Nasdaq έκανε το έκτο διαδοχικό του ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 το 30ο νέο υψηλό φέτος. Η Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά τον στόχο της για τον δείκτη εντός του 2024 στις 5.600 μονάδες από 5.200 μονάδες προηγουμένως.

Στις ΗΠΑ επικρατεί ξανά αισιοδοξία ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν δύο φορές φέτος. Ο πρόεδρος της Fed στη Φιλαδέλφεια Πάτρικ Χάρκερ, ανέλαβε φαίνεται να αρχίσει να μετατοπίζει το στόχο σε νέα κατεύθυνση. Μία μείωση σίγουρη και ίσως και δεύτερη αν όλα πάνε καλά.

Αν όλα πάνε όπως έχουμε προβλέψει, είπε, «μια μείωση των επιτοκίων θα είναι η κατάλληλη προσέγγιση μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, μπορώ να δω πολύ πιθανά δύο μειώσεις ή και καμία για φέτος, αν τα στοιχεία πάνε από τη μία ή την άλλη κατεύθυνση – άρα και πάλι, όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία». Ανοιχτός και στην περίπτωση της δεύτερης μείωσης όπως λέγαμε.

Και τα στοιχεία της μεταποιητικής δραστηριότητας που ανακοινώθηκαν συνηγορούν για δύο μειώσεις. Την περίμεναν ακόμα χειρότερη, αλλά δεν είναι εκεί η ουσία. Η ουσία είναι ότι οι μετρήσεις ήταν αρνητικές, κάτω από το μηδέν. Κι αυτά είναι υφεσιακά νούμερα.

Αναμένονται σήμερα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, στοιχεία για νέες κατοικίες θα δοθούν την Πέμπτη και η πρώτη εκτίμηση δεικτών PMI αναμένεται την Παρασκευή.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-nea-rekor-sti-wall-street-anodiki-antidrasi-stin-evropi-kai-to-cha-me-ptosi.htm
Τυχαία Θέματα