Πρωινό σχόλιο: Όταν πωλούνται τράπεζες για μία λίρα…

07:32 23/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Όταν μιλάμε για το τραπεζικό σύστημα είναι κομβικής σημασίας να θυμόμαστε, πως η ισχύς του είναι όπως της αλυσίδας. Είναι τόσο ισχυρή, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Και ειδικά όταν αντιλαμβανόμαστε ότι το τραπεζικό σύστημα παντού σε όλο τον κόσμο, βασίζεται στην πίστη.

Αυτός είναι ο λόγος που εντυπωσιάζει δυσάρεστα και γεννά απορίες η εμμονή του της αντιπολίτευσης στο θέμα της εξυγίανσης και συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Υποτίθεται

ο κ. Κασσελάκης γνωρίζει πως λειτουργούν οι αγορές. Τι νόημα έχει λοιπόν οποιαδήποτε συλλογιστική του τύπου, «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο»; Τι σχέση έχουν αυτά με την οικονομία, τις αγορές, την ψυχολογία του κοινού και την εμπιστοσύνη που θέλουν να αισθάνονται οι αποταμιευτές; Εδώ είχαν επιβληθεί capital controls σε αυτή τη χώρα και είναι ένα θαύμα ότι οι τράπεζες επιβίωσαν και καμιά δεν έκλεισε. Η Attica είναι υποχρεωτικό να εξυγιανθεί λοιπόν, και αυτό θα γίνει. Αλλιώς θα πληρώσει το κράτος, δηλαδή ξανά οι φορολογούμενοι.

Είναι θαυμάσιο νέο ότι μία ισχυρή ομάδα επιχειρηματιών που έχει επενδύσει 140 εκατ. ευρώ έως τώρα στον τραπεζικό κλάδο θα εισφέρει 200 εκατ. ευρώ σε μία αύξηση κεφαλαίου και μία ολόκληρη τράπεζα, στην οποία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, για να ολοκληρωθεί η πλήρης εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Αλλά δυστυχώς δεν έχουν μνήμη. Ή δεν συμφέρει να θυμούνται; Θα θυμίσουμε λοιπόν, πως ένας κολοσσός του Ηνωμένου Βασιλείου, η επενδυτική τράπεζα Barings κατέρρευσε με τεράστιες ζημιές που προκάλεσε ο επικίνδυνος και επιπόλαιος Nick Leeson ο οποίος έχασε 1,4 δισ. λίρες το 1995, στα παράγωγα στη Σιγκαπούρη. Η τράπεζα ήταν ιδιωτική. Ήθελαν να χάσουν οι μέτοχοι; Όχι. Αλλά έπρεπε να διασωθεί και πουλήθηκε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο για μία λίρα. Για μία λίρα…

Διότι τόσα έδινε η ING που θα αναλάμβανε τις ζημιές.

Πρόσφατα, η Silicon Valley Bank του Ηνωμένου Βασιλείου, εξαγοράστηκε και διασώθηκε για μία λίρα επίσης… Η HSBC ανέλαβε το αγγλικό παρακλάδι της τράπεζας, που είχε 5,5 δισ. λίρες δάνεια και καταθέσεις 6,7 δισ. λίρες.

Μην κολλάμε στα αν ήταν ιδιωτικές οι τράπεζες ή όχι. Το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα λεφτά που βάζει το δημόσιο, έναντι των ιδιωτών. Κι έχουμε ιδιώτες εδώ που βάζουν πολλά χρήματα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το πραγματικό θέμα αντίστοιχα, είναι τα λεφτά ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ το δημόσιο και οι φορολογούμενοι, οι οποίοι  βαρέθηκαν να πληρώνουν χρέη άλλων.

Καταλήγοντας: όσο μικρή ή μεγάλη είναι μία τράπεζα, δεν μπορεί να αφεθεί να βουλιάξει, γιατί η ζημιά είναι δυσανάλογα μεγάλη. Από την άλλη όταν μία τράπεζα ή άλλη επιχείρηση με μεγάλες ζημιές και χρέη πωλείται, ο αγοραστής βάζει τους όρους. Και οι όροι υπό το πρίσμα αυτό, είναι πολύ καλοί. Και πάντως, δεν είναι μία λίρα…

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-otan-polountai-trapezes-gia-mia-lira.htm
Τυχαία Θέματα