Πρωινό σχόλιο: Στο Ηνωμένο Βασίλειο την έλεγαν Λιζ Τρας – στη Γαλλία μπορεί να τη λένε Λεπέν

08:04 14/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μπορεί η περίπτωση Λεπέν και Μπαρντελά, να είναι η αντίστοιχη περίπτωση Λίζ Τρας, στη Γαλλία; Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λίζ Τρας έταξε φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις, αλλά το ταμείο δεν άντεχε… Οι αγορές επιτέθηκαν στα αγγλικά ομόλογα και η Τρας έσπασε ρεκόρ βραχύβιας παραμονής στην εξουσία.

Το γαλλικό spread είναι ακόμα πολύ-πολύ χαμηλά. Μέσα στην ημέρα η απόδοση υποχώρησε αρχικά κάτω από το 3,15% στο 3,1441% μέχρι τις 15.30 για να εκτιναχθεί δύο ώρες αργότερα στα 3,21%. Αργότερα μαζεύτηκε στα 3,17%.

Ωστόσο, η

ενδοσυνεδριακή άνοδος έφθασε τις 19 μονάδες βάσης (0,19%) από την περασμένη Παρασκευή, για να διαμορφώσει τη διαφορά, το spread με το γερμανικό δεκαετές στις 67 μονάδες βάσης. Αυτό καθώς η απόδοση στο γερμανικό ομόλογο αντίστοιχα έπεφτε από το 2,53% στο 2,4685% μεγαλώνοντας την απόσταση και από την άλλη πλευρά…

Για την Γαλλία αυτά είναι μεγάλα νούμερα σε τόσο μικρό διάστημα. Οι 67 μονάδες βάσης στο spread για ομόλογο άλλης χώρας θα ήταν πράγματι χαμηλό ρεκόρ. Κι επίσης είναι αλήθεια, το 2017 το spread είχε ξεπεράσει τις 73 μονάδες βάσης. Τι συνέβη το 2017 στη Γαλλία; Μα είχαν προεδρικές εκλογές που ο Μακρόν κέρδισε τη Λεπέν.

Πρόσφατα το γαλλικό spread, το 2022 αλλά και το 2023 είχε ξεπεράσει ξανά τις 60 μονάδες βάσης. Και το ιστορικό ρεκόρ έγινε στο τέλος του 2011, κάπου 190 μονάδες βάσης…

Η Λεπέν έχει κατά καιρούς τάξει πολλά στους ψηφοφόρους. Μείωση φόρων, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης κι άλλα που ακούγονται ευχάριστα. Απέπεμψε ένα άλλο ακροδεξιό απόκομμα που ήθελε συνεργασία, ενώ δέχθηκε με χαρά την πρόταση συνεργασίας του επικεφαλούς των γκωλικών Σιοτί, παράταξη που έπιασε 7% στις ευρωεκλογές. Μόνο που το αρμόδιο όργανο του κόμματος και τα άλλα κορυφαία στελέχη του, ο αντιπρόεδρος και η γενική γραμματέας τον καθαίρεσαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Η υπόθεση καταντάει κωμωδία, αλλά δε φαίνεται και τόσο πιθανό να μπορέσει ο εκδιωχθείς αρχηγός να μεταφέρει αρκετούς ψήφους του στη Λεπέν. Και που να σφίξουν οι ζέστες… Τότε που το Παρίσι θα υποδεχθεί αθλητές και κοινό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Κάπως αλλιώς θα τους περίμενε ο Μακρόν.

Ένας από τους λόγους που ανέβηκε το γαλλικό spread είναι και η φήμη που διαδόθηκε ότι δήθεν ο Μακρόν θα παραιτηθεί. Δεν υπήρχε καμιά περίπτωση. Άλλωστε γι αυτό προκήρυξε τις βουλευτικές εκλογές, για να υποχρεώσει τους Γάλλους να πάρουν θέση. Διότι όπως και στην Ελλάδα΄, η αποχή στη Γαλλία ήταν τρομακτική.

Μπορεί η Λεπέν να εμποδίσει τη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ. Ίσως, ποιος ξέρει; Τα spreads είναι μία υπενθύμιση. Μία μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιταχύνει την άνοδο των γαλλικών spreads, αλλά  οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν παρά τη μείωση των επιτοκίων. Οι Γερμανοί κερδίζουν και ίσως δεν έχουν αντίρρηση καθώς πολλοί θα ήθελαν να δουν τη Λεπέν να παίρνει ένα μάθημα.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-sto-inomeno-vasileio-tin-elegan-liz-tras--sti-gallia-borei-na-ti-lene-lepen.htm
Τυχαία Θέματα