Πρωινό σχόλιο: Τα γνωμικά της ομοιοκαταληξίας και η τέχνη της εξαπάτησης

08:08 30/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Υπάρχει ένα παλαιό γνωμικό της Wall Street: sell in May and go away. Το ακούμε τελευταία και δεν χρειάζεται μετάφραση, υποθέτω. Αλλά πριν μιλήσουμε γι’ αυτό, θα πρέπει να σχολιασθεί κάτι άλλο.

Η χρηματιστηριακή αγορά και ειδικά η αμερικανική κουλτούρα της Wall Street μας παρέχει τόσα γνωμικά και δοξασίες που αν τα ψάξει λίγο κάποιος μοιάζουν με λαογραφία ή προλήψεις. Κι αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να επενδύεις. Αν πάλι τζογάρεις, αυτός δεν είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος για να ξοδεύεις τα χρήματά

σου. Κι αυτό γνωμικό της αγοράς είναι. Η επένδυση πάλι, είναι κάτι άλλο.

Υπάρχουν τόσα γνωμικά και ρητά στην αγορά λοιπόν, που μόνο σε μία παλιά φοβερή ταινία συνάντησα τόσα. Όλα με ομοιοκαταληξίες φυσικά, για να σου μένουν στο μυαλό: Η ξένη παλιά ταινία ήταν «η λέσχη της απάτης». Ο ξένος τίτλος ήταν, “House of games”. Μπορεί να τη βρείτε στο διαδίκτυο, είναι του Ντέιβιντ Μάμετ, ενός σπουδαίου και πρωτοποριακού αμερικανού θεατρικού συγγραφέα και όλη η ταινία είναι γυρισμένη σαν θεατρικό έργο, αφού πράγματι είναι θεατρικό.

Αλλά μη σας φοβίσει αυτό, δε θα βαρεθείτε: Θα σας βάλει να κάτσετε σε αναμμένα καρφιά. Οι ανατροπές είναι συνεχείς και ξαφνικές και το σενάριο με τις συνεχείς εξαπατήσεις, είναι αληθινό αριστούργημα.

Ίσως έχετε αντιληφθεί που το πάμε. Δεν υπάρχουν σίγουρες συνταγές στο χρηματιστήριο και τα παλιά κόλπα της Wall Street του Dow Jones, μπορεί να μην ταιριάζουν σήμερα. Ένα site που παρακολουθούσαμε παλιά αλλά όχι πλέον, το Bespoke, μέτρησε τις αποδόσεις στη Wall Street τα τελευταία 80 χρόνια και είδε ότι το γνωμικό sell in May, αποδείχθηκε σωστό 61 φορές.

Με άλλα λόγια το εξάμηνο από το Μάιο, μέχρι τον Οκτώβριο είχε πολύ μικρότερη απόδοση από το εξάμηνο του Νοεμβρίου έως το Μάιο. Πολύ καλά, αλλά ψάχνω και δεν βρίσκω μία άλλη παλαιότερη ανάλυση του Bespoke για την αυτοεκπληρούμενη προφητεία… Αν το πιστεύουν στ’ αλήθεια οι περισσότεροι και πουλήσουν και μετά ξαναγοράσουν το Νοέμβριο, ναι. Έτσι θα χωρίσουν από μόνοι τους, το ισχυρότερο και πιο αδύναμο εξάμηνο της αγοράς.

Επειδή όμως υπάρχει στη μέση και η μεγάλη τέχνη της εξαπάτησης, καλό είναι να θυμόμαστε ότι όταν έχεις αγοράσει στα 100 και η αξία πήγε στα 140, μπορεί το επόμενο τρίμηνο ή εξάμηνο η αξία να ανέβει μόνο 5 στα 145, αλλά αν έχεις πουλήσει, τότε πούλησες φθηνότερα και τώρα πρέπει να ξαναγοράσεις ακριβότερα.  Το κακό εξάμηνο είχε μικρή απόδοση αλλά η μετοχή που ενδιαφέρει μπορεί να ανέβει λιγάκι. Χωρίς εσένα.

Το άλλο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bespoke, οι αντίθετες πιθανότητες υπάρχουν κι αυτές. Είναι περίπου 25% να συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι αγορές και να ζήσουμε ένα θερμό χρηματιστηριακό καλοκαίρι.

Θα πρέπει να τονίσουμε ξανά, ότι παρόλο που μερικά πράγματα καρφώνονται στα μυαλά των ανθρώπων, ο καλύτερος τρόπος να επενδύσεις, δεν είναι να ακολουθείς γνωμικά και παροιμίες με ωραίες ομοιοκαταληξίες που σου μένουν και σε κάνουν να νιώθεις ότι ξέρεις αγγλικά.

Το ΧΑ δεν διόρθωσε γιατί είναι Μάιος. Αυτό το έκαναν παλιά στη Wall Street και ήταν ένας ωραίος τρόπος να κλειδώσουν οι επαγγελματίες τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου. Στην πορεία κλείδωναν τα κέρδη κρατώντας ένα βασικό μερίδιο (τις μάνες που λέγαμε εδώ στην παλιά Σοφοκλέους), αγόραζαν πίσω, τόσο-όσο να κρατήσουν τις τιμές σε ένα καλό επίπεδο και ξαναπουλούσαν το καλοκαίρι, για να γυρίσουν να ψάξουν χαρτιά από Σεπτέμβριο για να ξαναμπούν. Στη Wall αγόραζαν Οκτώβριο-Νοέμβριο, είχαν τη δυνατότητα να δουν και ποιες εταιρίες είχαν πάει καλά και θα δώσουν καλά μερίσματα τον επόμενο χρόνο.

Το ΧΑ όμως ξαναλέμε, διόρθωσε επειδή υπάρχουν πολλά βραχυχρόνια κέρδη, οι αγοραστές δεν θέλουν να μπουν σε αυτές τις τιμές κι έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές και πάντα υπάρχει κάποιο περιθώριο ανησυχίας. Αλλά από εκεί μέχρι να λέμε για ραντεβού το Νοέμβριο, πάει πολύ.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-ta-gnomika-tis-omoiokatalixias-kai-i-techni-tis-exapatisis.htm
Τυχαία Θέματα