Πρωινό σχόλιο: Τα πακέτα του ΧΑ οι ξένοι και η βέβαιη πια μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο

07:45 22/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Τα πακέτα ήταν το κλειδί για την ερμηνεία της χθεσινής συνεδρίασης. Αν τα 58 εκατ. ευρώ δεν ήταν αρκετά, ήρθε στη συνέχεια η είδηση για το placement της Μυτιληναίος. Καθώς πολλά από τα πακέτα γίνονται συνήθως με discount η διόρθωση διευκόλυνε στην αγορά μετοχών από ξένους επενδυτές.

Αλλά η μεγάλη είδηση είναι ασφαλώς η διάθεση μετοχών της Mytlineos που θα αυξήσει περαιτέρω τις θέσεις ξένων επενδυτών στη μετοχή και στο ΧΑ συνολικά. Όσο τουλάχιστον η εταιρία είναι μόνον στο ΧΑ μια και θεωρείται βήμα για την ολοκλήρωση του σχεδίου εισαγωγής σε μεγάλη διεθνή αγορά.

Στο μεταξύ ο τζίρος

αν αφαιρεθούν τα πακέτα παραμένει μεταξύ 100-110 εκατ. ευρώ, οι Έλληνες επενδυτές κατά κανόνα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένα και ουσιαστικά μένουν εκτός αγοράς ή με μικρές θέσεις. Έτσι κάθε κίνηση ερμηνεύεται ως πώληση ενώ ξένα κεφάλαια συνεχίζουν να εισέρχονται.

Βλέποντας και τη Wall Street παρατηρούμε ότι η διάθεση για ρίσκο δεν έχει μειωθεί. Όλοι οι δείκτες της κινήθηκαν ανοδικά χθες και ο Dow Jones. Αντίθετα οι αγορές της Ευρώπης υποχώρησαν. Οι Αμερικανοί έχουν μεγάλες προσδοκίες για την Nvidia που είναι ο χορηγός του ράλι. Θα βγάλει καλά κέρδη που θα αναδείξουν τις προοπτικές της στη δημιουργία εργαλείων για την προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αλλά αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να πουλήσουν την είδηση οι επενδυτές και μετά να αγοράσουν τις μετοχές κυνηγώντας την επόμενη προσδοκία για τη δημιουργικότητα της μεγάλης εταιρίας.

Έλα όμως που τα νέα είναι στην Ευρώπη και είναι φυσικά η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προετοιμάζει όσο μπορεί τις αγορές για αυτό το ενδεχόμενο. Θα πρέπει να το βλέπουμε ως κάτι σίγουρο. Το έχει πει τόσες φορές η Λαγκάρντ που δεν μένει καμιά αμφιβολία. Από τον Ιούνιο τα επιτόκια μειώνονται. Θα πρέπει να αρχίσουν να ετοιμάζονται και οι Αμερικανοί λοιπόν.

Είναι πιθανή τον επόμενο μήνα μια μείωση επιτοκίων, είπε η Λαγκάρντ. Αυτό καθώς όπως είπε, η ταχεία αύξηση των τιμών καταναλωτή συγκρατείται πλέον σε μεγάλο βαθμό.

Τα γεράκια έχουν αποδεχθεί αυτή την πρώτη μείωση η οποία δεν σημαίνει τίποτα όμως αν δεν την ακολουθήσουν γρήγορα οι επόμενες. Κι εδώ είναι που τώρα παίζουν άμυνα τα γεράκια προσπαθώντας να καθυστερήσουν αυτές. Αν υπήρχε αμφιβολία για την πρώτη μείωση του Ιουνίου, μετά από αυτό, ασφαλώς δεν υπάρχει.

Σχολιάζοντας στη Handelsblatt, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ προέτρεψε για προσοχή μετά την πιθανή πρώτη μείωση. «Δεν πρέπει να μειώσουμε βιαστικά τα επιτόκια και να θέσουμε σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει», είπε, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα είναι «ακόμα υψηλή».

Έτσι, «ακόμα και αν τα επιτόκια μειωθούν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα μειώσουμε περαιτέρω» σε επόμενες συναντήσεις, είπε. «Δεν είμαστε σε αυτόματο πιλότο».

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-ta-paketa-tou-cha-oi-xenoi-kai-i-vevaii-pia-meiosi-epitokion-tis-ekt-ton-iounio.htm
Τυχαία Θέματα