Πρωινό σχόλιο: Το πετρέλαιο και ο Νοστράδαμος

08:40 4/10/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με την ίδια ανωριμότητα ενός παιδιού που παίρνει ικανοποίηση όταν σπάει το παιχνίδι του, αντιδρούν τώρα οι αγορές καθώς οι χαμένοι και φεσωμένοι traders του πετρελαίου βρήκαν ένα τρόπο για να μειώσουν τη χασούρα ή να απεγκλωβιστούν μετά από τέσσερις μήνες πτώσης, με τους δύο τελευταίους να μοιάζουν με πραγματική κατάρρευση. Από τα 87 δολάρια στις 4 Ιουλίου το brent έφθασε κάτω από τα 69 δολάρια στις 10 Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχη πτώση σημείωσαν όλες οι ποικιλίες πετρελαίου,

αλλά το brent της Βόρειας Θάλασσας είναι το ακριβότερο χωρίς να είναι απαραιτήτως αυτό που κινεί την ελληνική αγορά.

Χθες οι τιμές έφθασαν κάποια στιγμή ενδοσυνεδριακά τα 77,9 δολάρια στο brent, στα υψηλά δύο μηνών. Η σπέκουλα έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ, όπου οι δηλώσεις Μπάιντεν έγιναν αντιληπτές ως ένδειξη ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ως απάντηση στην εκτόξευση κάπου 200 πυραύλων προς το Ισραήλ. Ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είχε καταδικάσει το ενδεχόμενο το Ισραήλ να στοχεύσει στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Προχθές η τιμή ανέβηκε από τις ΗΠΑ, λόγω των τυφώνων στον κόλπο του Μεξικού, που απειλούσαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Χθες οι traders κατάλαβαν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν καταδικάζει ευθέως μία επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Άρα έχουν σενάριο. Στην Ελλάδα καταλάβουμε κλείσιμο των στενών του Ορμούζ. Όχι ότι δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο. Αλλά…

Τώρα οι τιμές ξεκίνησαν την ημέρα περίπου στα 77,47 δολάρια το βαρέλι και είναι οι υψηλότερες τιμές δύο μηνών για το πολιορκούμενο προϊόν, που από τα υψηλά του έτους στα 91 δολάρια στις 5 Απριλίου, υποχωρεί κατά κύματα. Ένα κύμα μέχρι τα 77,4 δολάρια στις 4 Ιουνίου και μηνιαίο rebound, μέχρι τα 87 δολάρια. Πτώση μέχρι τα 68 δολάρια στις 10 Σεπτεμβρίου και νέο rebound.

Στο μεταξύ ξανάρχισε πράγματι η παραγωγή στη Λιβύη σε όλα τα κοιτάσματα και είναι δίπλα στην Ιταλία (και πολύ κοντά στην Ελλάδα) και πολύ πιο κοντά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ποιός νοιάζεται; Τα μεγαλύτερα κέρδη από το 2023 για τους traders πετρελαίου έχουν βγει από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.

Το 2008 το πετρέλαιο έκανε ρεκόρ ανεβαίνοντας μέχρι τα 150 δολάρια χωρίς πόλεμο ή έλλειψη. Επειδή έπεφτε το νόμισμα και το δολάριο είχε φθάσει να υποχωρεί σε σημείο που ένα ευρώ αγόραζε 1,60 δολάρια. Καθώς το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάριο, αυτό πυροδότησε ένα απίστευτο ράλι.

Οδήγησε σε εξίσου απίστευτη πτώση μέσα σε έξι μήνες. Τσακίστηκε στο 1/3 της τιμής του μέχρι τον Δεκέμβριο αλλά αυτή είναι μία άλλη ιστορία. Ζούμε το 2008; Πέρυσι μέχρι και η Παγκόσμια Τράπεζα έφθασε να μας δείχνει τα 150 δολάρια το βαρέλι. Η JP Morgan επίσης. Όλοι πούλησαν την πραμάτεια τους, όλοι με μια κρυστάλλινη μπάλα προφητεύουν ως άλλοι Νοστράδαμοι.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-to-petrelaio-kai-o-nostradamos.htm
Τυχαία Θέματα