Ρωσία: Βαρύτερες ποινές για τους λιποτάκτες
Εν μέσω επιστράτευσης εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, η Μόσχα έκανε χθες (24/9) πιο βαριές τις ποινές για τους λιποτάκτες και συνέλαβε εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ αντικατέστησε κορυφαίο αξιωματικό αρμόδιο για την επιμελητεία των ενόπλων της δυνάμεων.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε τροπολογίες που προβλέπουν την επιβολή ποινών ως και δέκα ετών κάθειρξης σε στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να εμπλακούν σε μάχη.
Υπέγραψε επίσης νόμο
Πάντως, τα μέτρα αυτά δεν αποθάρρυναν όσους εναντιώνονται στη μερική επιστράτευση, που βγήκαν ξανά να διαδηλώσουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα χθες. Τουλάχιστον 700 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 32 πόλεις, σχεδόν οι μισοί στη Μόσχα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.
Αυξημένη ροή στα σύνορα με τη Γεωργία
«Δεν είμαστε κρέας για τα κανόνια!» φώναζε στη Μόσχα μια νέα καθώς αστυνομικοί με εξάρτυση αντιμετώπισης ταραχών την τράβαγαν στην άκρη του δρόμου. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συνθήματα όσων διαδηλώνουν εναντίον της αποστολής επίστρατων στην Ουκρανία.
Στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο Ίλια Φραλόφ, 22 ετών, κράταγε ένα μικρό πανό με τη λέξη «ειρήνη». «Θέλω να εκφράσω τη διαφωνία μου με αυτό που γίνεται (…) Δεν θέλω να πολεμήσω για τον Πούτιν», είπε.
«Είμαι εναντίον του πολέμου και της επιστράτευσης. Φοβάμαι για τους νέους», είπε άλλη κάτοικος, η Νατάλια Ντούμποβα, 70 ετών.
Την Τετάρτη, την ημέρα που ανακοινώθηκε η επιστράτευση από τον κ. Πούτιν, συνελήφθησαν σχεδόν 1.400 άνθρωποι.
Η διαταγή να γίνει μερική επιστράτευση, η οποία αφορά σύμφωνα με τις αρχές 300.000 εφέδρους, προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς Ρώσους, ορισμένοι από τους οποίους προτίμησαν να φύγουν από τη χώρα.
Οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν χθες πως υπάρχει «μεγάλη» ροή αυτοκινήτων που θέλουν να περάσουν στη Γεωργία, με περίπου 2.300 οχήματα να καταμετρώνται μόνο σε μια συνοριακή διέλευση.
Στα σύνορα με το Καζακστάν και τη Μογγολία καταγράφηκε επίσης αύξηση της κίνησης, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για ενίοτε πολύωρη αναμονή ως τη διέλευση.
Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτιμούσε ότι οι πληροφορίες περί «εξόδου» Ρώσων είναι «σε μεγάλο βαθμό υπερβολές».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους Ρώσους χθες βράδυ, τους είπε πως ο Πρόεδρός τους στέλνει εσκεμμένα «πολίτες στον θάνατό τους».
«Η ρωσική κυβέρνηση κατανοεί απόλυτα πως στέλνει πολίτες στον θάνατο», τόνισε ο κ. Ζελένσκι, καλώντας τους ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν. «Θα έχετε πολιτισμένη μεταχείριση (…) κανένας δεν θα μάθει τις συνθήκες της παράδοσής σας», υποσχέθηκε, μιλώντας ρωσικά.
Τα δημοψηφίσματα συνεχίζονται
Η Μόσχα εξάλλου ανακοίνωσε χθες πως αντικαταστάθηκε ο ανώτατος αξιωματικός που ήταν αρμόδιος για την επιμελητεία, τον αδύναμο κρίκο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που άρχισε στην Ουκρανία πριν από επτά μήνες. Οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπέλυσαν πρόσφατα αντεπίθεση που τους επέτρεψε να ανακτήσουν μεγάλες εκτάσεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου (ανατολικά).
Ο στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, υφυπουργός Άμυνας, μετατέθηκε σε «άλλη θέση» και αντικαταστάθηκε από τον υποστράτηγο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ως τώρα επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας.
Η Ρωσία εξάλλου συνέχιζε χθες τα δημοψηφίσματα που αναμένεται να οδηγήσουν στην προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας που ελέγχει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, αψηφώντας τις απειλές της Δύσης πως θα της επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις αν προχωρήσει στην κίνηση αυτή.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διεμήνυσε προχθές Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει «γρήγορα και αυστηρά» τιμωρητικά μέτρα σε περίπτωση προσαρτήσεων, κρίνοντας πως «τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας αποτελούν απάτη», «πρόσχημα για την προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας διά της βίας».
Οι χώρες της G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία) παρότρυναν «όλες τις χώρες να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτά τα πλασματικά δημοψηφίσματα» που δεν έχουν κατ’ αυτές «καμιά νομική ισχύ», ούτε «νομιμοποίηση».
Ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε χθες το πρωί πως λόγω της μικρής συμμετοχής, μέλη των εκλογικών επιτροπών πηγαίνουν συνοδευόμενοι από τον ρωσικό στρατό στα σπίτια κατοίκων προκειμένου να ψηφίσουν μέσα σε αυτά.
Χωρίς να φθάσει στο σημείο να καταγγείλει τις ψηφοφορίες, η Κίνα, ο στενότερος εταίρος της Ρωσίας, κάλεσε να γίνεται σεβαστή «η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών».
Τα δημοψηφίσματα στις περιφέρειες που ελέγχουν οι αυτονομιστές Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά) και σε ζώνες υπό ρωσική κατοχή στις περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια (νότια) θα ολοκληρωθούν μεθαύριο Τρίτη 27η Σεπτεμβρίου.
Στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και σε άλλες πόλεις, οι αρχές οργάνωσαν κινητοποιήσεις υποστήριξης στις ψηφοφορίες, με σημαίες και συνθήματα.
«Ρωσοφοβία»
Στο διπλωματικό μέτωπο, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, κάλεσε -κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- χθες την Ουκρανία και τη Ρωσία να μην επιτρέψουν ο πόλεμος να «εξαπλωθεί», ευχόμενος να υπάρξει «ειρηνική επίλυση» της σύγκρουσης.
Από το ίδιο βήμα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε χθες τη «ρωσοφοβία άνευ προηγουμένου» δυτικών ηγετών, που χαρακτήρισε «γκροτέσκα».
«Δεν διστάζουν να δηλώσουν την πρόθεσή τους όχι μόνο να καταφέρουν στρατιωτική ήττα στη χώρα μας, αλλά να καταστρέψουν τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις πιέσεις της Κίνας στη χώρα του προκειμένου να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, ο κ. Λαβρόφ περιορίστηκε να πει «μπορείτε να πείτε (…) πως απέφυγα να απαντήσω στην ερώτησή σας».
Το Ιράν βρέθηκε από την πλευρά του στο στόχαστρο των ουκρανικών αρχών, που του προσάπτουν παραδόσεις όπλων στη Μόσχα, ιδίως UAVs, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο σε επίθεση της Ρωσίας εναντίον του λιμανιού της Οδησσού προχθές Παρασκευή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Καθ. Μανωλόπουλος: Πόσο μας απειλεί ο νέος ιός από τη Ρωσία, που «συγγενεύει» με τον κορωνοϊό
- Πόσοι τραπεζοϋπάλληλοι θα αποχωρήσουν με εθελούσια μέχρι το 2025
- Η ανάγκη για μια άλλη Τηλεργασία
- Εμβόλιο Moderna: Η Ελβετία θα καταστρέψει 10 εκατ. δόσεις
- Ρωσία: Η Δούμα ενδέχεται να εξετάσει νομοσχέδια για την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών
- Αυτές οι 10 πόλεις έχουν τις καλύτερες πιτσαρίες στον κόσμο
- Πρόταση win win για την νέα λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5
- Ποιες και πόσες ξένες γλώσσες διδάσκονται περισσότερο στην ΕΕ - Η εικόνα στην Ελλάδα
- Performance Technologies: Πώς αύξησε τα κέρδη παρά την πτώση του τζίρου
- Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής του Nations League
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Ρωσία: Βαρύτερες ποινές για τους λιποτάκτες
- ΔΥΠΑ: Εκεί όπου η ζήτηση συναντά την προσφορά στην εύρεση εργασίας
- ΕΕ: Εκδήλωση για τις γλωσσικές δεξιότητες
- «Μεσόγεια 2022»: Αντίστροφη μέτρηση για το 1ο Φεστιβάλ Κλασικού Αθλητισμού
- Σε 32 σημεία σήμερα (25/9) δωρεάν rapid tests
- Think Silicon: Ένα από τα «Success Stories» της ελληνικής Startup σκηνής
- RENVIS: Προσθέστε…SOFIA στην επιχείρησή σας
- Car ‘n Motion: Ενοικίαση αυτοκινήτου…αλλιώς και tailor made travelling
- METALEASE: To leasing στην υπηρεσία του καθημερινού χρήστη και των επιχειρήσεων
- easyBoat: Στόχος να αποτελεί την πρώτη επιλογή των πελατών ως πρόταση ναύλωσης σκαφών αναψυχής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Prodea: Οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων εν μέσω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης
- Προϋπολογισμός 2023: Φρένο σε μέτρα στήριξης και επιστροφή σε πλεόνασμα με το βλέμμα στις αγορές– Η ελπίδα για Ευρωπαϊκή παρέμβαση
- Πολύπλευρο αφιέρωμα στον Ένιο Μορικόνε από τις Νύχτες Πρεμιέρας
- Έως 11 ευρώ συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι τη νέα καλλιεργητική περίοδο
- Ακρίβεια στην ενέργεια: Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ρεύμα για θέρμανση;
- Ιταλία: 51 εκατομμύρια Ιταλοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες
- Οι τρεις παράγοντες που «στηρίζουν» το σχέδιο Τσίπρα για πρωτιά στις εκλογές
- Πριν την ελαιοσυλλογή σπεύδουν οι αλυσίδες να αυξήσουν τιμές στο ράφι
- Αίθριος ο καιρός σήμερα – Άνοδος της θερμοκρασίας, έως τους 27 βαθμούς
- Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική για τον Ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού»