«Σαγιονάρα» στην Κίνα με την επένδυση της Metlen – Σημαντική η στήριξη της Κυβέρνησης

00:11 18/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Ένα ιστορικό εργοστάσιο, δίπλα στην θάλασσα, ανάμεσα σε βουνά… ετοιμάζεται να «σώσει» την Ευρώπη, από την εξάρτηση του Γαλλίου από την Κίνα. Με σύμμαχο τον καλύτερο βωξίτη που παράγει η Ελλάδα, αλλά και το επενδυτικό πλάνο του Ευάγγελου Μυτιληναίου, καθώς φυσικά και την στήριξη της Κυβέρνησης, το εργοστάσιο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας έχει ως στόχο την επίτευξη συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας σε ετήσια βάση, 2 εκατ. τόνων βωξίτη, 1.265.000 τόνων αλουμίνας (από 865.000 τόνους σήμερα) και για

πρώτη φορά 50 ΜΤ Γαλλίου. Η πρόσφατη ανακοίνωση της Metlen για την επένδυση μονοπώλησε δικαίως το ενδιαφέρον της γηραιάς ηπείρου… και όχι μόνο. 

Το επιβλητικό εργοστάσιο, που μοιάζει να έχει βγει από τις σελίδες μυθιστορήματος εάν κάποιος το δει για πρώτη φορά από μακριά, ιδρύθηκε το 1960 από τη γαλλική εταιρεία Πεσινέ (Pechiney) και τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία το 1966. Το 2003, πέρασε στην ιδιοκτησία της καναδικής επιχείρησης Alcan, όταν η τελευταία εξαγόρασε την Πεσινέ. Από το 2005, το εργοστάσιο πέρασε σε ελληνικά χέρια, καθώς περιήλθε στον  Όμιλο Επιχειρήσεων Μυτιληναίου.

Μετά τις επενδύσεις που αγγίζουν σχεδόν τα 300 εκατ. ευρώ και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027, η εξαγωγική δυναμική της χώρας θα ανέβει περισσότερο μειώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο, ενώ μην ξεχνάμε ότι θα δημιουργηθούν και σημαντικές νέες θέσεις εργασίας (περίπου 500). 

Η καινοτομία 

Σε έναν τομέα που μέχρι πρότινος ήταν δακτυλοδεικτούμενος για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η METLEN φαίνεται ότι κάνει την διαφορά σχεδιάζοντας λύσεις που έχουν ως στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, αλλά και την πρόοδο και την εξέλιξη.

Πάντα γινόταν πολύς ντόρος για τα κατάλοιπα του Βωξίτη, τη λεγόμενη κόκκινη λάσπη. Αυτή εξάλλου είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για τις βιομηχανίες αλουμινίου. Η METLEN λοιπόν, τα κατάλοιπα του Βωξίτη, (σημειωτέον ότι στον ελληνικό Βωξίτη η περιεκτικότητα σε αλουμίνα μπορεί να φτάσει 60%, οπότε αφήνει λιγότερα κατάλοιπα από τον τροπικό βωξίτη που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να φτάσει στο 45%) τα αξιοποιεί σε συνεργασία με τσιμεντοβιομηχανίες. Συγκεκριμένα, δίνει μια ποσότητα από αυτά τα κατάλοιπα σαν πρώτη ύλη για να φτιάξουν τσιμέντο, γιατί είναι πλέον πλούσια σε οξείδιο του σιδήρου και καθώς είναι αδρανές υλικό μπορεί πολύ εύκολα να αναμειχθεί με το τσιμέντο και να έχει και δομικές εφαρμογές. 

Χάρη μάλιστα στην ομάδα έρευνας και ανάπτυξης που διαθέτει η METLEN έχει καταφέρει να φτιάξει από τα κατάλοιπα σε μίγμα από τσιμέντο, τούβλα και πλάκες πεζοδρομίου. 

Το «ξεχωριστό» εργοστάσιο

Ετησίως για τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας το εργοστάσιο χρειάζεται δύο περίπου εκατ. τόνους βωξίτη. Αυτός προέρχεται προφανώς από τα μεταλλεία του Ομίλου στην Φωκίδα, αλλά ένα μέρος προέρχεται και από διάφορα άλλα σημεία του κόσμου και είναι τροπικοί βωξίτες, που είναι διαφορετικοί από τον ελληνικό και θέλουν διαφορετικά στάδια επεξεργασίας. 

Τα εργοστάσια παραγωγής αλουμίνας σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με βάση τον βωξίτη που χρησιμοποιούν. Σήμερα, οι περισσότερες μονάδες αξιοποιούν τροπικούς βωξίτες. Το εργοστάσιο στον Άγιο Νικόλαο σχεδιάστηκε για τον ελληνικό βωξίτη (που είναι διασπορικός) αλλά έχει πετύχει να επεξεργάζεται μείγμα βωξιτών στην παραγωγική διαδικασία και αυτό είναι κάτι μοναδικό και ξεχωριστό.  

Βιωσιμότητα

Επιστρέφοντας στην επένδυση να τονίσουμε ότι μέρος αυτής αφορά και έργα ενεργειακής τροφοδοσίας της βιομηχανικής μονάδας. Παράλληλα, μέσω κρίσιμων συνεργειών με τον Κλάδο Ενέργειας της METLEN, το ενεργειακό κόστος θα καθίσταται απόλυτα βιώσιμο, καθώς αυτή την στιγμή καταναλώνει περίπου το 6% της ενέργειας όλης της χώρας. Η πρωτοποριακή αυτή επένδυση θα εισάγει επίσης νέες και περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες που θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της μονάδας. 

Keywords
Αναζητήσεις
sagionara-stin-kina-me-tin-ependysi-tis-metlen--simantiki-i-stirixi-tis-kyvernisis.htm
Τυχαία Θέματα