Σαντορίνη: Νέες δονήσεις 4,5, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ – Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου
Κάτοικοι σπεύδουν σε ταξιδιωτικά πρακτορεία για να φύγουν από το νησί
Την απομάκρυνσή τους από τη Σαντορίνη φαίνεται ότι σχεδιάζουν αρκετοί κάτοικοι, μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που έχει εκδηλωθεί στο νησί.
Ξεπέρασε τις δυο ώρες η σύσκεψη του Μητσοτάκη με τους σεισμολόγους για τη Σαντορίνη
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική
Εκτός από το πρωθυπουργό, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη:
«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.
2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
Η ανακοίνωση του Δήμου Θήρας
Λίγο αργότερα, ο δήμος Θήρας προέβη στην ανακοίνωση της λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Θέμα: «Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας».
Απόφαση Αντιδημάρχου Θήρας υπ ́αριθ. 27/2025 Ο Αντιδήμαρχος Θήρας Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 παρ.1 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010),
2. Τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. Ι εδάφιο ζ του ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114 Α’/8.6.2006) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», σύμφωνα με το οποίο στις αρμοδιότητες των Δήμων εντάσσεται ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στα διοικητικά τους όρια,
3. Την υπ΄ αριθμ. 8/09.01.2024 απόφαση του Δημάρχου Θήρας με θέμα: «Ορισμός Αντιδημάρχων Θήρας, από 09.01.2024 έως και 30.06.2026» (ΑΔΑ: ΡΩΒΜΩΡΝΚΟΕ),
4. Το υπ’ αριθμ. 56/01.2.25 κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Αποφασίζουμε
Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) κατά την Δευτέρα 3.2.2025.
Β. την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, αύριο Κυριακή 2.2.2025 και την Δευτέρα 3.2.2025.
Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Ως προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Αυτοψία του Ε. Λέκκα στη Σαντορίνη – «Η χθεσινή και η σημερινή σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τον ηφαιστειακό χώρο»
Αυτοψία πραγματοποιεί στη Σαντορίνη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας ο κατολισθητικός κίνδυνος είναι υψηλός σε πέντε περιοχές ενώ διευκρίνισε ότι η σημερινή και η χθεσινή σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη το Κολούμπο. Παράλληλα επισήμανε ότι το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5- 5,5 όχι πάνω από 6 όμως».
Νέα σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμορλού
Δύο σεισμοί μέσα σε δύο λεπτά εκδηλώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού.
Μετά την τελευταία δόνηση, 4,1 Ρίχτερ, στις 20:27 εκδηλώθηκε νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Μέγαρο ΜαξίμουΣε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
Στη σύσκεψη που γίνεται υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετέχουν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης.
Επίσης, στη σύσκεψη είναι παρόντες ο Αθανάσιος Γκανά, δ/ντης Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Κώστας Συνολακης Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και ο Βαγγέλης Τουρνάς υφυπουργός Πολιτικής προστασίας.
Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ
Νέος ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ εκδηλώθηκε με επίκεντρο στα 22 Χλμ. Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Νέα δόνηση 4,5 ΡίχτερΣύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, νέος ισχυρός σεισμός 4,5 ρίχτερ εκδηλώθηκε στις 19:41 στην περιοχή, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 23 Χλμ. Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Διασώστες και γιατροί σε Σαντορίνη, Ίο και ΑμοργόΣαντορίνη, Ίος και Αμοργός βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο και των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, για το ενδεχόμενο της αντιμετώπισης επιπτώσεων στον πληθυσμό από τη σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών.
Στα τρία νησιά σπεύδουν κλιμάκια διασωστών και γιατρών, με ασθενοφόρα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης.
Τον συντονισμό έχει το ΕΚΑΒ, επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (EΣKE-EKAB).
Το ΕΤΙΚ του ΕΚΑΒ όπως και δυνάμεις της ΕΜΑΚ έχουν ήδη στα χέρια τους σχέδια αποτελεσματικής διαχείρισης της έκτακτης υγειονομικής συνθήκης στην οποία βρίσκεται το νησί της Σαντορίνης.
Ασθενοφόρα και διασώστες θα βρίσκονται από αύριο, και για όσο διάστημα χρειαστεί, στην Ίο και Αμοργό, ώστε να ενισχύσουν τις υπάρχουσες υγειονομικές δομές.
Γ. Παπαδόπουλος για Σαντορίνη: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»«Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά», επανέλαβε με ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η σεισμική ακολουθία στην περιοχή γύρω από τη Σαντορίνη αλλά και την Αμοργό έχει όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών.
Ωστόσο, αναφέρει, η σεισμική δράση εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο, σε σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά, κάτι που θεωρεί ως θετικό.
«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Ευτυχώς, η σεισμική δράση εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο σε σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά», γράφει χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ανάρτησή του.
Σαντορίνη: Αύξηση των επιβατών στα ακτοπλοϊκά δρομολόγιαΗ επιβατική κίνηση στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Σαντορίνη για Πειραιά είναι ελαφρώς αυξημένη, καθώς οι σεισμοί δε λένε να σταματήσουν και ο κόσμος ανησυχεί.
Η αύξηση αποδίδεται στους ξένους εργάτες, που δουλεύουν στο νησί και αποχωρούν.
Το Blue Star 1 πήρε 500 επιβάτες από τη Σαντορίνη στο απογευματινό του δρομολόγιο για Πειραιά ενώ το βράδυ θα καταπλεύσει στο νησί το Blue Star Chios ερχόμενο από το ανατολικό Αιγαίο και θα παραλάβει άλλους 400 επιβάτες σύμφωνα με τις έως τώρα κρατήσεις.
Σύμφωνα με την εταιρεία ένα συνηθισμένο χειμερινό δρομολόγιο και των δύο πλοίων μεταφέρει προς Πειραιά τις Κυριακές συνολικά γύρω στους 600 επιβάτες. Οι επιπλέον επιβάτες είναι περίπου 300.
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Πάνω από 380 οι σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μετά την 24η ΙανουαρίουΠερισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την 24η Ιανουαρίου στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης, «η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού.
Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6.
«Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου. Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της ακολουθίας», σημειώνει ο κ. Καραστάθης, τονίζοντας ότι αύριο θα εγκαταστήσουν και δύο επιπλέον σταθμούς στα κοντινά νησιά, έναν στην Αμοργό και έναν στην Ανάφη, προκειμένου να έχουν λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας.
Όπως τονίζει, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας.
Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση.
Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση με τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει ότι κάθε συσχέτιση με σεισμούς του παρελθόντος είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η ακρίβεια με την οποία έχουν προσδιοριστεί αυτά τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνει κάποιος τέτοιος συσχετισμός.
«Οι σταθμοί τότε ήταν λίγοι, τα μέσα ήταν πολύ λίγα. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και το βάθος του σεισμού του 1956 βρίσκεται σε debate, αν ήταν επιφανειακός ή αρκετά βαθύς.
Αυτή τη στιγμή, η όλη εκτίμησή μας γίνεται βάσει των ζωνών που έχουν ήδη διερευνηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή, και οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές όπως σας είπα», σημειώνει.
Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδρασε άμεσα. Μάλιστα, από τις πρώτες ώρες της σεισμικής δραστηριότητας υπάρχει καθημερινή και διαρκής ενημέρωση του υπουργού και των επιτελών του υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικότητας.
Υπάρχουν καθημερινά ανακοινωθέντα σχετικά και με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Αλλά και ενημερωτικά στον κόσμο, για το πώς βαδίζει η σεισμική δραστηριότητα αυτή», καταλήγει.
Ανησυχία από Τούρκο καθηγητή – Τρεις από τις τέσσερις ενδείξεις για ηφαιστειακή έκρηξη έχουν συμβεί στη ΣαντορίνηO Τούρκος καθηγητής Γεωφυσικής, Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν, μέσα από ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» μίλησε για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.
Ο ίδιος επισημαίνει τους κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσουν οι σεισμικές δονήσεις και στα τριγύρω νησιά, επιβεβαιώνοντας ότι προέρχονται από το ηφαίστειο.
«Εδώ και αρκετές ημέρες σημειώνονται μικροί σεισμοί και δονήσεις μεγέθους M4,8 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος στο νησί της Σαντορίνης.
Το εστιακό βάθος των σεισμών και της σεισμικότητας κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 χιλιομέτρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εδαφικές δονήσεις είναι ηφαιστειακής προέλευσης.
Πριν από την έκρηξη που σχετίζεται με το μάγμα, μια αύξηση της πίεσης κατά 250 bar, προερχόμενη από το θάλαμο μάγματος, θέλει να διαπεράσει το φλοιό της γης και να εκραγεί με θερμοκρασία 2.200 βαθμών Κελσίου», γράφει ο Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν.
«Εάν εκραγεί μια πυριτική λάβα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ηφαιστειακές βόμβες. Εάν η έκρηξη συνοδεύεται από σεισμό, οι σεισμοί που μπορούν να αναπαραχθούν γύρω στα M5 έως M7 μπορούν να δημιουργήσουν κύματα σάρωσης.
Τα κύματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την παράκτια ζώνη της χερσονήσου Τεκέ της Τουρκίας. Οι οικισμοί στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά θα πρέπει να εκκενωθούν και να περιοριστούν οι θαλάσσιες μεταφορές και η αλιεία».
JEOFİZİK biliminde Yanardağ patlamalarının üç belirtisi vardır.
1. Sığ deprem ike depremcik fırtınaları
2. Gaz çıkışları
3. Yerden gelen gürültüler
4. Yerin şişmesi
Santorini’de bunlardan üçü gerçekleşmiştir. Ancak, bu belirtiler olsa da patlama gerçekleşmeyebilir. Kimileyin,… pic.twitter.com/yZ4BXKzOpH
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 2, 2025
Σε δεύτερη ανάρτησή του, ο καθηγητής εξηγεί τα τέσσερα φαινόμενα που παρατηρούνται από μία ηφαιστειακή έκρηξη, τρία εκ των οποίων έχουν σημειωθεί και στη Σαντορίνη.
«Στη Γεωφυσική, υπάρχουν 4 συμπτώματα των ηφαιστειακών εκρήξεων.
1. Ρηχός σεισμός και σεισμικές καταιγίδες
2. Εκροές αερίων
3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους
Τρία από αυτά έχουν συμβεί στη Σαντορίνη. Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, η έκρηξη μπορεί να μην πραγματοποιηθεί».
Μερικές φορές μπορεί να καθυστερήσει για μια εβδομάδα, ένα χρόνο ή και καθόλου. Η Σαντορίνη ξέσπασε μεταξύ του 16ου αιώνα και του 1600 π.Χ.
Παρόμοια γεωφυσικά συμπτώματα παρατηρούνται στο Τεντουρέκ και στο όρος Αραράτ στην Τουρκία».
Αδειάζουν τις πισίνες – Στήθηκαν οι πρώτες σκηνέςΤην έντονη ανησυχία τόσο των αρχών όσο και των επιστημόνων έχει προκαλέσει η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή.
Ένα από τα σημαντικά μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί είναι η εκκένωση των πισινών στην Καλδέρα, καθώς η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.
Την ίδια στιγμή, έχουν τοποθετηθεί οι πρώτες σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, αφού το νησί προετοιμάζεται για πιθανό μεγάλο σεισμό.
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο – ερευνητή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, η περιοχή βρίσκεται σε σεισμική κρίση, με πάνω από 200 δονήσεις να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες. Τα επίκεντρα εντοπίζονται κυρίως στην Άνυδρο, ένα ακατοίκητο νησί κοντά στη Σαντορίνη, γεγονός που εγείρει προβληματισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη, με βάση τα δεδομένα η πολιτεία αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα ασφαλείας και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις πανικού και να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων.
Ομάδες ΕΜΑΚ και ΕΜΟΔΕ στη Σαντορίνη – Σε επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου ΑιγαίουΣε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ενώ σήμερα έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:
Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.Πάνω από 200 σεισμοί σε 48 ώρες – Μέτρα και σε Ανάφη, Ίο, ΑμοργόΜετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.
Έτσι, επεκτάθηκαν τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για το νησί της Θήρας, όπως το κλείσιμο των σχολείων και η ακύρωση εκδηλώσεων, και σε άλλα νησιά στην συγκεκριμένη περιοχή.
Στη Σαντορίνη αναμένονται τις επόμενες ώρες ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος όσο και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, Ευθύμης Λέκκας.
Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.Οι πολίτες θα πρέπει:– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Το σενάριο για σεισμό 6 ΡίχτερΤο χειρότερο σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ. Όπως επισημαίνει ο έμπειρος ερευνητής, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ηφαιστειοτεκτονική και σχετίζεται με το ενεργό ρήγμα που εκτείνεται από την Αμοργό έως τα Χριστιανά. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ένας σεισμός δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ, με τις πιθανότητες να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές να είναι περιορισμένες.
«Τα νεότερα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.
Ωστόσο, τα παλαιότερα κτίσματα είναι πιο ευάλωτα. Ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ δεν αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες», τονίζει ο κ. Βουγιουκλάκης.
Παρότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Παπαζάχος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για ισχυρό σεισμό στη ΣαντορίνηΟ καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί στο ΕΡΤNews, εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη.
«Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».
Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: «Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».
Προληπτικά μέτρα μετά την έκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούςTo μπαράζ σεισμικών δονήσεων που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Σαντορίνης οδήγησε την πολιτική προστασία στη λήψη προληπτικών μέτρων.
Μάλιστα, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την αξιολόγηση της κατάστασης από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, έπειτα από αλλεπάλληλες δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων δύο ισχυρών σεισμών μεγέθους 4,3 και 4,1 Ρίχτερ, που καταγράφηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου ανοιχτά της Ανάφης.
Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5.
Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά», γράφει σε ανάρτησή του ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
4,1 και 4,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το πρωί της ΚυριακήςΗ σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό καθώς απανωτοί σεισμοί σημειώνονται μέχρι και αυτή την ώρα.
Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 08:48, λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα δόνηση ακόμα πιο ισχυρή μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί άλλοι 11 σεισμοί μέσα σε λίγη ώρα στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 08:48 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.
Η νέα ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις 09:22 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,6 χιλιόμετρα.
Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.
Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.
Σε συνέχεια αυτών, ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε την εφαρμογή των μέτρων, καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχών. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να εκτιμήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη:
«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Λίγο αργότερα, ο δήμος Θήρας προέβη στην ανακοίνωση της λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Θέμα: ”Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας”.
Απόφαση Αντιδημάρχου Θήρας υπ’ αριθ. 27/2025 Ο Αντιδήμαρχος Θήρας Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 παρ.1 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010),
2. Τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. Ι εδάφιο ζ του ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114 Α’/8.6.2006) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», σύμφωνα με το οποίο στις αρμοδιότητες των Δήμων εντάσσεται ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στα διοικητικά τους όρια,
3. Την υπ΄ αριθμ. 8/09.01.2024 απόφαση του Δημάρχου Θήρας με θέμα: «Ορισμός Αντιδημάρχων Θήρας, από 09.01.2024 έως και 30.06.2026» (ΑΔΑ: ΡΩΒΜΩΡΝΚΟΕ),
4. Το υπ’ αριθμ. 56/01.2.25 κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Αποφασίζουμε
Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) κατά την Δευτέρα 3.2.2025.
Β. την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, αύριο Κυριακή 2.2.2025 και την Δευτέρα 3.2.2025.
Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Ως προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας».
Μπαράζ σεισμών σε Σαντορίνη και Αμοργό – Ανησυχίες για το ηφαίστειοMπαράζ σεισμικών δονήσεων έχει καταγραφεί τις τελευταίες ώρες σε Σαντορίνη και Αμοργό, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την εξέλιξη του φαινομένου. Δεκάδες μικροσεισμοί έχουν σημειωθεί, με τον πιο πρόσφατο να σημειώνεται στις 12:16 με μέγεθος 3,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση συνέβη 25 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 15 χλμ.
H μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
Λίγο αργότερα σημειώθηκε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, 18 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, είχαν σημειωθεί ασθενείς σεισμοί με απόσταση λίγων λεπτών σε Αμοργό και Σαντορίνη.
Ανησυχίες για το ηφαίστειο της ΣαντορίνηςΜεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Οι ειδικοί σε γενικές γραμμές καθησυχάζουν ωστόσο η σεισμική δραστηριότητα στο νησί παραμένει. Σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
«Είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά», είπε.
«Όμως το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι δηλαδή σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», πρόσθεσε.
Τόνισε πως, «βεβαίως η πολιτεία πολύ καλά κάνει και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τα ινστιτούτα, να παίρνουν μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας και για τον ηφαιστειακό κίνδυνο» και πρόσθεσε «ο κίνδυνος και ο σεισμικός και πολύ περισσότερο ο ηφαιστειακός, είναι ακόμη αμελητέος».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 56χρονος εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένη οικία
- Βόρεια Μακεδονία: «Θέλουμε δικαιοσύνη» φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές στα Σκόπια
- ΑΡΘΡΟ: Η δικαστική διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού μέσω της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ στις 6 Ιουνίου 2025
- Δασμοί Τραμπ: Φέρνουν αύξηση $3.000 στις τιμές των αυτοκινήτων - Στα 60 δισ. το κόστος για την αυτοκινητοβιομηχανία
- Δύο πλοία πραγματοποιούν έρευνες για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου – Τουρκική πρόκληση με παρουσία πολεμικού πλοίου
- Γερμανία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της σύμπλευσης CDU-AfD στο Μεταναστευτικό
- Τραμπ: Οι δασμοί θα πληγώσουν τους Αμερικανούς αλλά αξίζει – Νέα πρόκληση προς τον Καναδά
- Αλλεπάλληλοι σεισμοί στις Κυκλάδες - Σκηνές για διαμονή της ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη – Σύσκεψη στο Μαξίμου
- Καιρός: Αλλαγή σκηνικού με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα χιονίσει
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τι είπαν οι σεισμολόγοι στη σύσκεψη με τον Μητσοτάκη – Ανησυχία σε λογικά πλαίσια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Σαντορίνη: Νέες δόνησεις 4,5, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ – Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου (live)
- Λέκκας: Η σεισμική ακολουθία δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης
- Β. Κικίλιας για Σαντορίνη: «Υπάρχει εγρήγορση» – Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα
- Σαντορίνη: Νέες δονήσεις 4,5, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ – Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Σαντορίνη: Νέες δονήσεις 4,5, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ – Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου
- Λέκκας: Η σεισμική ακολουθία δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης
- Β. Κικίλιας για Σαντορίνη: «Υπάρχει εγρήγορση» – Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα
- Σαντορίνη: Νέες δόνησεις 4,5, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ – Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου (live)
- Διασώστες και γιατροί σε Σαντορίνη, Ίο και Αμοργό
- Γ. Παπαδόπουλος για Σαντορίνη: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»
- Σαντορίνη: Αύξηση των επιβατών στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των σεισμών
- Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Πάνω από 380 οι σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μετά την 24η Ιανουαρίου
- Ανησυχία από Τούρκο καθηγητή – Τρεις από τις τέσσερις ενδείξεις για ηφαιστειακή έκρηξη έχουν συμβεί στη Σαντορίνη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σεισμοί στις Κυκλάδες: Οι εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων στο Μαξίμου-Τα προληπτικά μέτρα
- Βόρεια Μακεδονία: «Θέλουμε δικαιοσύνη» φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές στα Σκόπια
- Καναδάς: Θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των δασμών του Τραμπ
- Καναδάς: Προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους αμερικανικούς δασμούς
- Άννα Μάνη: Ξεκινάει τη Δευτέρα η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας "Open Business" για την αδειοδότηση των επιχειρήσεω
- Καιρός: Αλλαγή σκηνικού με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα χιονίσει
- Δύο πλοία πραγματοποιούν έρευνες για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου – Τουρκική πρόκληση με παρουσία πολεμικού πλοίου
- Φιντάν: Έτοιμη η Τουρκία να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώνονται στο πλαίσιο της εκεχειρίας
- Δύο ώρες διήρκησε η σύσκεψη στο Μαξίμου -Τι είπαν οι Λέκκας-Παπαζάχος στον Μητσοτάκη για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
- Άννα Μάνη:Ανακοίνωσε την "Open Business"