Σχέδιο για αυξημένα τραπεζικά μερίσματα και αναβαλλόμενο φόρο

Επιτάχυνση εξόφλησης του αναβαλλόμενου φόρου DTC σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες, ταχύτερα από το προβλεπόμενο διάστημα έως το 2041 για να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχουν με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Οι συστημικές τράπεζες

θέλουν να διασφαλίσουν μία άνετη πολιτική, διανομής σταθερών και υψηλών μερισμάτων για τους μετόχους τους και τα δύο θέματα έχουν συνδεθεί, γιατί οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να αυξήσουν σε ευρωπαϊκά επίπεδα τα μερίσματά τους.

Οι 4 συστημικές τράπεζες μελετούν την εξόφληση κεφαλαίων ύψους 12,5 δισ. ευρώ από αναβαλλόμενους φόρους σε μία δεκαετία μέχρι το 2034, έναντι χρονικού διαστήματος μέχρι το 2041 που προέβλεψε ο νόμος Χαρδούβελη ώστε να ξεπεράσουν τις μεγάλες ζημιές που κατέγραψαν μετά το PSI. Ο αναβαλλόμενος φόρος ενίσχυσε τα κεφάλαια των τραπεζών και μειώνεται σταδιακά, καθώς οι τράπεζες απέδωσαν ήδη 500 εκατ. ευρώ φέτος στο πρώτο εξάμηνο.

Ωστόσο το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου συνδέθηκε εξαρχής με τα τραπεζικά μερίσματα καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία τους την τελευταία διετία παράγοντας με εντυπωσιακό ρυθμό με εντυπωσιακά ρυθμό κεφάλαια. Καθώς οι οικονομίες έχουν εισέλθει σε κύκλο μείωσης επιτοκίων που μπορεί να μειώσεις τις επισφάλειες και ευνοεί τη φθηνή χρηματοδότηση, οι εποπτικές αρχές έχουν ασκήσει πίεση για το ζήτημα της ποιότητας κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, αν και δεν πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία. Ο αναβαλλόμενος φόρος ενισχύει τα κεφάλαια και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, για παράδειγμα στην Ιταλία.

Ελληνικές τράπεζες συσχετίζουν το ζήτημα με διαπραγματεύσεις που υποχρεώνονται να κάνουν με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερισμάτων, τις οποίες θέλουν να αυξήσουν στα επίπεδα των ευρωπαϊκών τραπεζών, διανέμοντας τα μισά κέρδη τους. 

Από την άλλη πλευρά οι εποπτικές αρχές ασκούν πιέσεις και η ΤτΕ αναφέρει στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ότι «τον Ιούνιο του 2024 τα εποπτικά ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 3,7% και ανήλθαν σε 30,2 δισ. ευρώ, καθώς η καταγραφή κερδών μετά από φόρους (δηλαδή η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου) και διακοπτόμενες δραστηριότητες και η ενίσχυση των κεφαλαίων μέσω εκδόσεων ομολογιών που προσμετρούνται στα ίδια κεφάλαια αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό την αρνητική επίδραση από τη σταδιακή απόσβεση των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deferred Tax Credits – DTCs).

Ωστόσο, η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή, καθώς τον Ιούνιο του 2024 οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανέρχονταν σε 12,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 41% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (από 44% το Δεκέμβριο του 2023) και το 50% των συνολικών κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1 Capital) (από 53% το Δεκέμβριο του 2023)».

Keywords
Αναζητήσεις
schedio-gia-afximena-trapezika-merismata-kai-anavallomeno-foro.htm
Τυχαία Θέματα