Σε ποια επαγγέλματα έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις από το 2015 ως το 2023;

07:31 5/10/2024 - Πηγή: Emea.gr

Οι χρόνιες μακροοικονομικές αδυναμίες και τα διαρθρωτικά προβλήματα που παρουσίαζε η ελληνική οικονομία όπως αυτά αποτυπώνονταν στην εξέλιξη των «δίδυμων ελλειμμάτων» (ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και δημοσιονομικού ισοζυγίου) οδήγησαν στην εφαρμογή τριών Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής, όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό/ανασκόπηση της Τράπεζας Eurobank. Αν και «θεράπευσαν» κάποιες από τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας επιβάρυναν – ειδικά

τα πρώτα έτη εφαρμογής τους – πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο άλλα μεγέθη της, μεταξύ των οποίων και το ποσοστό ανεργίας το οποίο ανήλθε από 7,8% το 2008 στο 27,5% το 2013.

Ωστόσο, η σταθεροποίηση και στη συνέχεια η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας μετά το 2013 οδήγησαν στον περιορισμό του ποσοστού ανεργίας με αποτέλεσμα αυτό να κατέλθει στο 11,1% το 2023 δηλαδή 16,4 π.μ. χαμηλότερα. Την ίδια περίοδο ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε κατά 808,6 χιλ. (στους 521,8 χιλ.), ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 680,3 χιλ. (στους 4.193,5 χιλ.), το εργατικό δυναμικό περιορίστηκε κατά 128,3 χιλ. άτομα (στα 4.715,3 χιλ.), ενώ ο μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός περιορίστηκε κατά 144,2 χιλ. άτομα (στα 4.321,7 χιλ.)

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή μείωση που παρουσιάζεται στο ποσοστό ανεργίας την δεκαετία 2014-2023, σκοπός του συγκεκριμένου σημειώματος είναι να διερευνήσει ποια σε επαγγέλματα παρουσιάζονται οι περισσότερες καθαρές προσλήψεις (διαφορά μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων) τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η ανάλυση που ακολουθεί βασίζεται στα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ τα οποία δημοσιεύονται σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2013.

Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συγκεντρώνει στοιχεία που αφορούν τις ροές της μισθωτής απασχόλησης (σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου) στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Κατά συνέπεια ο αριθμός των εργαζομένων που καταχωρούνται σε αυτό δεν αντιστοιχεί στον συνολικό αριθμό απασχολουμένων. Η παρούσα ανάλυση θα επικεντρωθεί στα επαγγέλματα, ανά Στατιστική Ταξινόμηση Επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ), που παρουσιάζουν τις περισσότερες καθαρές προσλήψεις την περίοδο 2015-2023. Η ανάλυση ξεκινάει από το έτος 2015 καθώς τα έτη 2013 και 2014 δεν υπάρχουν δεδομένα για όλους τους μήνες, σύμφωνα με την Eurobank.

Το έτος 2013, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ξεκίνησε τη λειτουργία του το μήνα Μάρτιο. Για το έτος 2014, στην ιστοσελίδα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος σημειώματος, δεν υπήρχαν αναρτημένα τα μηνιαία δελτία Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ο χρονικός ορίζοντας της ολοκληρώνεται το έτος 2023 καθώς είναι το τελευταίο έτος όπου υπάρχουν δεδομένα για όλους τους μήνες. Μέχρι και την ημέρα δημοσίευσης του σημειώματος, στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ υπήρχαν δεδομένα μέχρι τον Αύγουστο του 2024. Η επιλογή των επαγγελμάτων έγινε με τη συνδυαστική χρήση των ακόλουθων τριών κριτηρίων:

i) Το υψηλότερο άθροισμα ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων την περίοδο 2015-2023.

ii) Το υψηλότερο μέσο ετήσιο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων την περίοδο 2015-2023.

iii) Τη συχνότητα εμφάνισής τους στη μηνιαία λίστα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τα 10 υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων-αποχωρήσεων την περίοδο 2015-2023.

Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι λόγω των πολλών κατηγοριών επαγγελμάτων, για να απλοποιηθεί η ανάλυση πραγματοποιήθηκε συγχώνευση αυτών, όπου ήταν εφικτό. Ως παράδειγμα αναφέρεται η επαγγελματική κατηγορία των ανειδίκευτων εργατών. Στα δελτία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ υπάρχουν οι ακόλουθες κατηγορίες: ανειδίκευτοι εργάτες, ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας και κτηνοτροφίας, δημοσίων έργων, μεταποιητικών βιομηχανιών, μεταποιητικών μηχανών, ορυχείων, κατασκευών, μεταποίησης και μεταφορών.

Μετά την επιλογή των επαγγελμάτων τα μηνιαία στοιχεία αυτών μετατράπηκαν σε ετήσια, αθροίζοντας τα αντίστοιχα μηνιαία ισοζύγια προσλήψεων-αποχωρήσεων κάθε έτους. Τονίζεται ότι τα ισοζύγια προσλήψεων-αποχωρήσεων δεν αντιστοιχούν απαραίτητα σε νέες μόνιμες θέσεις απασχόλησης, καθώς σε πολλές επαγγελματικές κατηγορίες υπάρχει έντονη εποχικότητα με αποτέλεσμα το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων -αποχωρήσεων σε ένα επάγγελμα κάποιους μήνες του έτους να ακολουθείται από αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων για το ίδιο επάγγελμα κάποιους άλλους μήνες του ίδιου έτους.

Ωστόσο, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δημοσιεύει δεδομένα μόνο για τα δέκα επαγγέλματα, ανά Στατιστική Ταξινόμηση Επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ), με τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων-αποχωρήσεων και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατό να υπάρχει αναλυτική πληροφόρηση για το (θετικό ή αρνητικό) ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, κάθε επαγγέλματος, κάθε μήνα του έτους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και ξεκινώντας την ανάλυση, προκύπτει ότι το επάγγελμα που παρουσιάζει το υψηλότερο άθροισμα ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων και το υψηλότερο μέσο ετήσιο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων την υπό εξέταση περίοδο είναι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Για την εξέλιξη του μέσου ετήσιου ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων και στα υπόλοιπα επαγγέλματα.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, δηλαδή της προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά φροντιστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Την περίοδο 2015-2023 το αντίστοιχο ετήσιο ισοζύγιο ανέρχεται συνεχώς και από τους 75 χιλ. διαμορφώθηκε στους 110,8 χιλ. (+1,5 φορές ή +35,9 χιλ. απασχολούμενοι), σύμφωνα με τη Eurobank.

Η συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία παρουσιάζει έντονη εποχικότητα στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων καθώς το 80% κατά μέσο όρο του ετήσιου ισοζυγίου. Υπενθυμίζεται και πάλι πως το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δημοσιεύει δεδομένα μόνο για τα δέκα επαγγέλματα με τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων-αποχωρήσεων οπότε δεν είναι δυνατό να υπάρχει αναλυτική πληροφόρηση για το (θετικό ή αρνητικό) ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, κάθε επαγγέλματος, κάθε μήνα του έτους.

Κατά συνέπεια, αναφέρει η εβδομαδιαία ανασκόπηση της Eurobank, τόσο σε αυτό το επάγγελμα όσο και στα υπόλοιπα που ακολουθούν, το ετήσιο ισοζύγιο καθώς και το ποσοστό επί του ετήσιου ισοζυγίου υπολογίζονται υπό τον παραπάνω περιορισμό διαμορφώνεται τους μήνες Σεπτέμβριο (52,4 χιλ. εκπαιδευτικοί κατά μέσο όρο) και Οκτώβριο (23,5 χιλ. εκπαιδευτικοί κατά μέσο όρο) κάθε έτους.

Οι καθαρές προσλήψεις (η διαφορά δηλαδή μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων) αφορούν κυρίως τους εκπαιδευτικούς των δύο πρώτων βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά φροντιστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών, αφού σε αυτές τις βαθμίδες παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες λόγω του μεγέθους του μαθητικού πληθυσμού, όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό της Eurobank.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μαθητικός πληθυσμός περιορίζεται σταδιακά λόγω του δημογραφικού προβλήματος, η άνοδος στον αριθμό των εκπαιδευτικών πιθανόν να οφείλεται στο συνδυασμό διαφόρων παραγόντων στους οποίους περιλαμβάνονται η πρόσληψη εκπαιδευτικών στο δημόσιο κυρίως μετά τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο και των νηπίων που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, η σταδιακή αύξηση των κέντρων μελέτης που αφορούν τους μαθητές των δύο πρώτων βαθμίδων εκπαίδευσης κ.λπ.

Keywords
Αναζητήσεις
se-poia-epangelmata-eginan-oi-perissoteres-proslipseis-apo-to-2015-os-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα