Στην Αθήνα η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Τα επικρατέστερα σενάρια – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Στην Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 25 και αύριο Πέμπτη 26 Οκτωβρίου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με οικοδεσπότη τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Οι Διοικητές των εθνικών κεντρικών

τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν στο κεντρικό κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τη νομισματική πολιτική. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde, επικουρούμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Luis de Guindos και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει δια ζώσης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ή εξ’ αποστάσεως, ενώ μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μία εθνική κεντρική τράπεζα.

Πρόκειται για την τρίτη σειρά φιλοξενία της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά το 2005 και το 2008.

Τα επικρατέστερα σενάρια για τη συνεδρίαση της Αθήνας

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία, ειδικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε αποφασιστεί η 10η σερί αύξηση επιτοκίων, η οποία πάντως θεωρήθηκε ότι θα είναι η τελευταία την συγκεκριμένη περίοδο.

Ας δούμε τα επικρατέστερα σενάρια αναφορικά με τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Επιτόκια: Όπως αναφέραμε, θα πρόκειται για έκπληξη μεγατώνων αν τελικά η ΕΚΤ προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Μια τέτοια εξέλιξη, ουσιαστικά, θα σημαίνει ότι οι αναλυτές της τράπεζας θα θεωρούν μη εφικτή την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% πριν από το 2026. Με τα σημερινά δεδομένα, οι αγορές προβλέπουν ότι το επιτόκιο αναφοράς θα παραμείνει στο 4% και ότι η Λαγκάρντ θα τονίσει στις δηλώσεις της πώς το τρέχον επίπεδο είναι ικανό να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο την επόμενη διετία.

Πληθωρισμός: Μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με τον πληθωρισμό, στις τάξεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ενώ προβλέπουν μείωση, προσθέτουν πως ο δομικός πληθωρισμός είναι επίμονος. Επίσης, έντονος είναι στο προσκήνιο και ο φόβος ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν σε αναθέρμανση του πληθωρισμού το 2024, καθυστερώντας την επίτευξη του στόχου.

Ανάπτυξη: Τέλος, στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, οι αναλυτές της ΕΚΤ θεωρούν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε υποτονικούς ρυθμούς. Εξάλλου, με το σενάριο αυτό δικαιολογείται η παύση των επιτοκίων και η επαναξιολόγηση των δεδομένων σε κάθε συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση, ανοιχτό παραμένει το να εμφανιστούν σημάδια πιο σοβαρής επιβράδυνσης της οικονομίας, αυτά όμως θα παραπεμφούν για αξιολόγηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
stin-athina-i-krisimi-synedriasi-tis-ekt--ta-epikratestera-senaria--ti-tha-ginei-me-ta-epitokia.htm
Τυχαία Θέματα