Συγκλονίζουν οι ιστορίες επανένωσης διασωθέντων με τις οικογένειές τους
Διέσχιζαν το δρόμο του λιμανιού της Καλαμάτας που οδηγούσε στον χώρο όπου διέμεναν οι διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες του ναυαγίου που συνέβη ανοιχτά της Πύλου πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Κρατούσαν τα κινητά τους και έδειχναν φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων που γνώριζαν ότι είχαν επιβιβαστεί στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε, αλλά δεν είχαν ακόμη νέα τους. Ορισμένοι λύγιζαν, ξεσπούσαν κι άλλοι παρέμεναν στον χώρο μήπως μάθουν κάτι παραπάνω. Καθώς περνούσαν οι ώρες όλο και περισσότεροι συγγενείς αγνοουμένων κατέφταναν
Το δεύτερο βράδυ από την ημέρα που έγινε το ναυάγιο ο Ταχίρ Ραζάρ από το Πακιστάν που εδώ και χρόνια μένει στην Ελλάδα πλησιάζει στην είσοδο της αποθήκης στο λιμάνι της Καλαμάτας και ρωτάει τις αρχές μήπως έχουν δει τον 18χρονο ξάδερφό του. Δείχνει τη φωτογραφία του νεαρού συγγενή του από το Πακιστάν που έφυγε από τη χώρα του, πήγε στη Λιβύη και επιβιβάστηκε στο αλιευτικό σκάφος. «Ήθελε να φύγει από το Πακιστάν και να πάει στην Ιταλία. Δεν άντεχε άλλο την κατάσταση και τη φτώχεια στη χώρα του, μας έλεγε δεν αντέχεται άλλο, πρέπει να φύγουμε από εδώ», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνοντάς μας τη φωτογραφία του ξαδέρφου του. «Πλήρωσε 5.000 δολάρια για να φύγει να πάει να βρει δουλειά», εξηγεί. Μια μέρα πριν ταξιδέψει, επικοινώνησε με τους δικούς του και τους είπε «να κάνουν την προσευχή τους για να φτάσει». Δεν έφτασε ποτέ όμως. «Μίλησα με τους γονείς του προσπαθούσα να τους καθησυχάσω, αλλά δεν τον βρίσκουμε πουθενά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποχωρώντας από το λιμάνι, δίχως να έχει κάποιο νεότερο για τον συγγενή του.
Από την άλλη πλευρά, στο επιχειρησιακό κέντρο που είχε στηθεί, κλιμάκιο του τομέα αναζητήσεων και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσπαθούσε να βοηθήσει τους διασωθέντες να επικοινωνήσουν με κάποιο οικείο τους πρόσωπο. «Το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου κάναμε πάνω από 78 τηλέφωνα. Όσοι είχαν διασωθεί και θυμούνταν κάποιο τηλέφωνο συγγενή τους απευθύνονταν σε εμάς για να μιλήσουν με τους δικούς τους. Οι κλήσεις διαρκούσαν περίπου 3 λεπτά ώστε να επικοινωνήσουν για να πουν ότι είναι καλά και σώοι», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τομεάρχης αναζητήσεων και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μαρία Λιανδρή. Μπορεί να μην καταλάβαιναν τη γλώσσα ωστόσο, όπως εξηγεί, στο πρόσωπο των διασωθέντων μεταναστών και προσφύγων αποτυπώνονταν όλα τους τα συναισθήματα. «Εμείς δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα , αποτυπώνονται όμως όλα τα συναισθήματα και στο πρόσωπο και στους ήχους, την ίδια ώρα που από την άλλη μεριά της γραμμής μπορεί να ακούσεις μία κραυγή χαράς, ένα κλάμα, μία φωνή. Συμμετέχεις. Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα. Αυτό που είναι κοινό και συζητούσαμε είναι ότι όλα τα πρόσωπα όταν έρχονται είναι κατηφή και όταν κλείνουν τα τηλέφωνα λάμπουν», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λιανδρή προσθέτοντας ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μην θυμάται κάποιος το τηλέφωνο ή να μην μπορείς να πιάσει εύκολα γραμμή. «Η επικοινωνία είναι ένα δικαίωμα όπως και να ψάχνουν και να αναζητούν οι άνθρωποι τους δικούς τους. Κι εμείς αυτή την υποχρέωση έχουμε να καλύπτουμε αυτό το δικαίωμα. Εμάς μας δηλώνουν ποιους θα καλέσουν και ρωτάμε και τη συγγένεια για να δούμε υποστηρικτικά μήπως χρειαστούμε. Οι πιο πολλοί κάλεσαν τα αδέρφια τους και τις μαμάδες τους», τονίζει.
Η κ. Λιανδρή θυμάται χαρακτηριστικά τον πρώτο άνθρωπο που προσπάθησε να μιλήσει με κάποιον δικό του. «Ο πρώτος που κάθισε για να μιλήσει φαινόταν ότι ήταν ταλαιπωρημένος. Ήταν πάρα πολύ ήσυχος και αμίλητος που φαινόταν σαν να μην έχει συναίσθημα μόλις μίλησε άρχισε να κλαίει. Ήταν τελείως άλλος άνθρωπος ήταν σαν να ξέσπασε», λέει και τονίζει ότι ήταν αρκετοί αυτοί που ξέσπασαν σε λυγμούς.
Στην αρχή, όπως αναφέρει, οι περισσότεροι νιώθουν μια αγωνία. Την ίδια αγωνία νιώθουν κι εκείνοι που μεσολαβούν για να μιλήσουν με τις οικογένειές τους.
«Εμείς έχουμε πιο πολύ την ανάγκη να βρούμε τον δρόμο να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους για το τι πρέπει να κάνουν, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο δυστύχημα με τόσους νεκρούς και αγνοούμενους. Αυτό που είναι το πιο δύσκολο είναι να μπούνε τα πράγματα σε μια σειρά και να ξέρουν οι άνθρωποι που να ψάξουν και πως να ψάξουν οπότε εμείς αισθανόμαστε όλοι αυτή την πίεση», σημειώνει ενώ προσθέτει ότι χρειάζεται να κοινοποιηθεί ότι ο ερυθρός σταυρός είναι το ίδιο ακριβώς σε όλο τον κόσμο οπότε σε όποια χώρα και να είναι κάποιος μπορεί να απευθυνθεί στον αντίστοιχο Ερυθρό Σταυρό για να αναζητήσει κάποιο οικείο του πρόσωπο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποια είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, πως τα ξεχωρίζουμε και γιατί ενοχοποιούνται για διάφορους καρκίνους
- Το νέο πλαίσιο για τιμές και επιδοτήσεις στην ενέργεια
- Επιστροφές αγορών: Η σκοτεινή πλευρά του ηλεκτρονικού εμπορίου
- Λιονέλ Μέσι: Aνταγωνίζεται ήδη την ισχύ της Τέιλορ Σουίφτ στο box office στις ΗΠΑ
- Ένας βιοδιεγέρτης αντίδοτο στον παγετό γλίτωσε την πατατοφυτεία στην Εύβοια
- Τα βήματα για να αποκτήσει ΑΦΜ μια πολυκατοικία
- Foodlink: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε στελέχη και εργαζόμενους
- Διευκρινίσεις Μηταράκη μετά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις του
- Porsche Mission X: Δείτε για πρώτη φορά από το κοντά το ηλεκτρικό hypercar
- Είναι ο επενδυτής που φοβούνται όλοι. Θα κερδίσει τη μάχη του νικελίου;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Συγκλονίζουν οι ιστορίες επανένωσης διασωθέντων με τις οικογένειές τους
- Συνελήφθησαν δύο άτομα για διακίνηση ναρκωτικών
- Στο εξής διακοπές στο… διάστημα – Τέλος Ιουνίου η πρώτη πτήση!
- Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στον ψηφιακό μετασχηματισμό
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στο ύψος των περιστάσεων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- ΣΥΡΙΖΑ: «Τρικυμία» στην Κουμουνδούρου, διχάζει η πολιτική των «ανοικτών συνόρων»
- Ελλάδα – Ιρλανδία: Live streaming η συνέντευξη Τύπου
- Προκριματικά Euro 2024: Αρχηγική νίκη για την εθνική
- Ρατσιστικές διακρίσεις καταλογίστηκαν στην αστυνομία της Μινεάπολης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κλείνει μετά από 53 χρόνια η έντυπη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ
- Κρις Κρίστι: Ο πρώην κυβερνήτης έβγαλε «τρελά» εκατομμύρια των ΗΠΑ λόγω Τραμπ
- Binance: Συμφωνία με τη SEC για τη διαχείριση των κεφαλαίων στις ΗΠΑ
- Κως: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 27χρονης – Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες
- Σύνδεσμος γερμανικής βιομηχανίας: Η οικονομία της Γερμανίας θα μείνει στάσιμη το 2023
- Πλακιωτάκης για την Πύλο: «Η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει τα κυκλώματα τον αδίστακτων διακινητών»
- ΕΚΤ: Οι προβλέψεις τραπεζών και αναλυτών για τις επόμενες κινήσεις
- «Κοινωνικός Τουρισμός» και «Τουρισμός για όλους»: Δικαιούχοι και κριτήρια
- Πύλος: Συνεχίζονται οι έρευνες- Τη Δευτέρα στην εισαγγελία οι κατηγορούμενοι