Συνεχίζεται το «ράλι» των ανατιμήσεων στον καφέ – Αυξήσεις και στον ελληνικό

00:13 24/2/2025 - Πηγή: Emea.gr

Σε «φαρμάκι» έχει πλέον μετατραπεί ο καφές, αφού οι διεθνείς τιμές του συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και απ’ ότι φαίνεται χωρίς επιστροφή. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν εκπνεύσει το 2024 η τιμή του καφέ κατέγραψε ιστορικό υψηλό 50ετίας.

Παρά τις ελπίδες για αποκλιμάκωση, οι αυξήσεις έχουν περάσει και στη λιανική και οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν ακόμη πιο «βαθιά» το χέρι στην τσέπη. Οι νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ εκτιμώνται από 4% έως και 50% και αναμένεται να συμπαρασύρουν και τον κλάδο της εστίασης.

Συνεχίζει να «σκαρφαλώνει» η τιμή του Arabica

«Aυτή τη

στιγμή οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με τα τέλη του 2024. Από την αρχή του έτους η ποικιλία Arabica διαπραγματεύεται κατά 25,66% υψηλότερα. Βλέπουμε ότι μέσα σ’ ένα μήνα και κάτι ανατιμήθηκε περαιτέρω η διαπραγμάτευσή της.

Το ίδιο ισχύει και για την ποικιλία Rogusta, η οποία διαπραγματεύεται κατά 10% περίπου υψηλότερα από τότε. Γενικότερα έχουμε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.

Η ποικιλία Arabica έκλεισε στις 19 Φεβρουαρίου στα 411,9 σεντς ανά λίβρα. Η δε ποικιλία Rogusta διαπραγματεύεται στα 5.828 δολάρια ανά τόνο.

Σε σχέση με πέρυσι η ανατίμηση είναι για τη δε ποικιλία Arabica της τάξεως του 107,7% και για την ποικιλία Rogusta της τάξεως του 80,5%», δηλώνει στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Business Voice o πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Αναστάσιος Γιάγκογλου.

«Οι τιμές του καφέ, οι οποίες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, παρουσιάζουν αυτήν την στιγμή ανατίμηση της τάξεως του 72% για την ποικιλία Arabica και 84% για την ποικιλία Rogusta», μας είχε πει ο κ. Γιάγκογλου τον Δεκέμβριο.

«Με βάση αυτές τις διεθνείς τιμές είχαμε προβεί σε ανακοινώσεις ανατιμήσεων τότε της τάξεως από 10-15% έως και 30% ανάλογα με το είδος και την εταιρεία καφέ. Βέβαια, από τότε οι διεθνείς τιμές έχουν αυξηθεί περαιτέρω. Οι ανατιμήσεις που θα δούμε μέχρι τα μέσα Μαρτίου στο ράφι υπολείπονται των περαιτέρω ανατιμήσεων», συνεχίζει ο κ. Γιάγκογλου.

Στα ύψη και ο ελληνικός καφές

«Ο ελληνικός καφές, όπως όλοι οι καφέδες, έχει πάρει τα ύψη. Η ανατίμηση στο ράφι είναι γύρω στο 15% κατά μέσο όρο», μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συσκευασία του ελληνικού καφέ 194 γραμμαρίων τον Ιανουάριο κόστιζε 2,49 ευρώ ενώ τον Φεβρουάριου η τιμή έφτασε τα 3,82 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 53,4%.

Η ξηρασία πλήττει την παραγωγή

Ιστορικά η τιμή της ποικιλίας καφέ Arabica έχει φτάσει δύο ακόμα φορές σε αντίστοιχο σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τρεις συνεχόμενες χρονιές όπου παρουσιάζεται ελλειμματικό ισοζύγιο παραγωγής και ζήτησης, με καθοριστική την επίδραση της κλιματικής κρίσης στις μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες καφέ του πλανήτη όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ.

Οι απρόβλεπτες κλιματικές συνθήκες φαίνεται ότι τείνουν να αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα για την καλλιέργεια του καφέ όπως και για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα.

Όσον αφορά στη φετινή παραγωγή, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, οι υψηλές θερμοκρασίες και άλλες απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες έπαιξαν ρόλο στη μειωμένη απόδοση των καλλιεργειών σε Βραζιλία και Βιετνάμ, τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καφέ παγκοσμίως.

Επιτακτική η ανάγκη κατάργησης του ΕΦΚ

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκράτηση των τιμών, η Ελληνική Ένωση Καφέ έχει ζητήσει ήδη από το προηγούμενο έτος την κατάργηση ή και σημαντική αφομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή της: «τροχοπέδη για την πορεία του κλάδου καφέ στην Ελλάδα αποτελεί η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης το 2017, γεγονός που επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις τιμές. Η Ελληνική Ένωση Καφέ θεωρεί υπό τις παρούσες συνθήκες, επιβεβλημένη την κατάργησή του, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η επίπτωση του αυξημένου κόστους και να μην εκτιναχθεί η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής».

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ, τα αυξημένα κοστολόγια δεν είναι πλέον εφικτό να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Επομένως, ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή καταναλωτή, καθίσταται επιτακτική πλέον η ανάγκη κατάργησης του ΕΦΚ.

«Ως Ένωση έχουμε ξεκινήσει έναν νέο κύκλο επαφών με την Πολιτεία, όπου ενημερώνουμε πλέον για το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις επεξεργασίας, εμπορίας και εισαγωγής καφέ», μας είχε ενημερώσει τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Όσον αφορά στο που βρίσκονται αυτές οι επαφές τώρα, ο κ. Γιάγκογλου λέει: «Κλείσαμε τον κύκλο επαφών μας το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με την συνάντησή μας με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Βεβαίως, ακούνε με προσοχή τα αιτήματά μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί ο ΕΦΚ και αυτό βέβαια θα είναι προς όφελος του καταναλωτή. Θα είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι στις οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις των τιμών μας και πολύ πιο ανταγωνιστικοί. Να σας πω ότι ο ΕΦΚ επηρεάζει την τελική τιμή τουλάχιστον κατά 20%».

«Από το υπουργείο Οικονομικών πάντα αυτό που ακούμε είναι εάν και εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος. Ας μη γελιόμαστε. Ο ΕΦΚ αποδίδει γύρω στα 150 εκατ. ευρώ πολύ εύκολα στα ταμεία του κράτους. Είναι ένα καλό ”εργαλείο” στα χέρια του οποιουδήποτε υπουργού Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά, όμως, επιβαρύνει πάρα πολύ τον τελικό καταναλωτή», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ένα ακόμη τροχοπέδη για τον κλάδο είναι τα διάφορα μέτρα που παίρνει κατά καιρούς το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση ανατιμήσεων για ένα τρίμηνο.

«Αυτό δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη στρέβλωση στην αγορά. Για παράδειγμα, ανακοινώνει μία εταιρεία ανατίμηση στα προϊόντα της και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα προχωρεί σε προωθητικές ενέργειες προκειμένου να συγκρατήσει τον όγκο της.

Άρα, μεσοσταθμικά μέσα στο έτος ο καταναλωτής πληρώνει λιγότερο. Επειδή υπάρχει και μεγάλος ανταγωνισμός αυτό βοηθάει τις τιμές να παραμένουν χαμηλότερες. Με τις προωθητικές ενέργειες στη διάρκεια του έτους μία ανατίμηση του 20% στην ουσία είναι ένα 10% μπορεί και λιγότερο», εξηγεί ο κ. Γιάγκογλου.

Η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία προκαλεί περαιτέρω πίεση

Σημαντική, όμως, είναι και η επίδραση του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη EUDR, που προκαλεί περαιτέρω πίεση στις τιμές. Για να εισαγάγει μία επιχείρηση καφέ, θα πρέπει να αποδείξει ότι οι φυτείες από τις οποίες προέρχεται η πρώτη ύλη, δεν έχουν συμβάλει στην αποψίλωση δασών.

Ως αποψίλωση (deforestation) ορίζεται η μετατροπή του δάσους σε γεωργική έκταση, μετά από φυσικές καταστροφές που έχουν προκληθεί.

Έτσι, καλούνται να προσκομίσουν τα ανάλογα πιστοποιητικά, η έκδοση των οποίων επιβαρύνουν επιπλέον το κόστος της πρώτης ύλης.

«Ο καφές που θα εισάγεται στην ευρωζώνη θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικά, τα οποία έχουν ένα κόστος που επιβαρύνει την τελική τιμή», καταλήγει ο κ. Γιάγκογλου.

Keywords
Αναζητήσεις
synechizetai-to-rali-ton-anatimiseon-ston-kafe--afxiseis-kai-ston-elliniko.htm
Τυχαία Θέματα