Συνέδριο Morgan Stanley: Στο επενδυτικό ραντάρ των διεθνών οίκων Τράπεζες και Παραχωρήσεις

15:24 3/12/2024 - Πηγή: Emea.gr

Όταν 100 από τα πλέον ισχυρά επενδυτικά funds και διαχείρισης κεφαλαίου, που υπερβαίνουν σε όγκο τα 30 τρισ. δολάρια, σε παγκόσμιο επίπεδο συναντούν την «αφρόκρεμα» των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών -που συνθέτουν περί το ¼ του εθνικού μας ΑΕΠ- σε ένα διήμερο συνέδριο, με πολυάριθμες κατ’ ιδίαν συναντήσεις προγραμματισμένες, αναμφίβολα κάθε εξέλιξη που προκύπτει προαλείφεται επενδύσεις, χρηματοδοτήσεις, στήριξη, συνεργασίες.

Του Διονύσιου Κηλίδη

Κάτι

τέτοιο φαντάζει πως έγινε πράξη χθες, κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του 3ου Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΕΧΑΕ). Ζητούμενο; Να υπάρξει το αποδοτικότερο -ει δυνατόν- pitch των μεγαλύτερων εισηγμένων Ελληνικών εταιρειών προς το διεθνές επενδυτικό κοινό, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να διαθέτει άπειρα -πραγματικά- κεφάλαια, ωστόσο διακρίνεται από προσεκτικότητα στις τοποθετήσεις, αναζητώντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και φυσικά το ανάλογο success story, πρωτίστως στο μέλλον και σαφώς λιγότερο στο παρελθόν.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας υπογράμμισε πως η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η τήρηση των δημοσιονομικών της δεσμεύσεων, ο σεβασμός στο πλαίσιο των δαπανών όπως έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάγονται ως πρωταρχικές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο στοίχημα της αξιοποίησης της σταθερής δημοσιονομικά θέσης της χώρας προς άγραν παραγωγικών επενδύσεων, αλλά και στη σημασία που δίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης για την διαχείριση των δεξιοτήτων και της περαιτέρω αξιοποίησης και ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Σε αυτό το κλίμα, την… παράσταση στις one-to-one συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά την 1η ημέρα στο Λονδίνο, έκλεψαν οι Παραχωρήσεις και οι Τράπεζες, με το καθαρόαιμα κατασκευαστικό σκέλος να ακολουθεί.

Επίκειται τοποθέτηση στο μετοχικό κεφάλαιο ομίλου με παρόν στις παραχωρήσεις

Βέβαια, στην Ελλάδα, οι δύο τελευταίοι κλάδοι είθισται να αποτελούν τμήμα της ίδιας επιχειρηματικότητας, λ.χ. με τις ΓΕΚ Τέρνα, Intrakat, METKA κ.ά. να αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα.

Τα διεθνή επενδυτικά στελέχη, λοιπόν, έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον για το πορτφόλιο των κατασκευαστικών εταιρειών στο πλαίσιο των Παραχωρήσεων, καθώς διαβλέπουν ιδιαίτερα θετικά στοιχεία (λ.χ. εγγυημένα έσοδα, μακροχρόνια δέσμευση, επιδραστικά αναπτυσσόμενοι ρυθμοί της εθνικής οικονομίας), δίχως προφανές ρίσκο, καθώς το τίμημα που καλούνται να καταβάλουν για τις ποικίλες παραχωρήσεις είναι εξασφαλισμένο από τμήμα και μόνο της αξιοποίησής τους. «Δεν θα πρέπει να προξενεί καμία εντύπωση εάν κατά τις προσεχείς, κιόλας εβδομάδες, διεθνώς αναγνωρισμένοι οίκοι τοποθετηθούν επιθετικά στο μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον ενός, ενδεχομένως και δεύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου που διακρίνεται στο επίπεδο των παραχωρήσεων. Πραγματικά, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά τους, καθώς τόνιζαν με κάθε ευκαιρία πως πρόκειται για μια υγιή, όσο και κερδοφόρο ευκαιρία τοποθέτησης κεφαλαίων πελατών τους», όπως ανέφερε μιλώντας αποκλειστικά στο Businessvoice.gr, κορυφαίο στέλεχος εισηγμένης, ο οποίος και συμμετείχε στις χθεσινές συναντήσεις.

Η… χείρα βοηθείας προς τις τράπεζες!

Η αποστροφή της ομιλίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί της μη επιβολής έκτακτης φορολόγησης προς τις συστημικές τράπεζες λειτούργησε ως άλλο σήμα του αφέτη σε μια κούρσα ταχύτητας, προκειμένου οι συμμετέχοντες από την πλευρά των επενδυτικών funds και διαχείρισης κεφαλαίων να πλημμυρίσουν με ερωτήσεις τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διάγουν μια εποχή αναγνώρισης και ενδιαφέροντος για την τοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων. Καταλυτικός παράγοντας είναι τόσο η ξεκάθαρη βελτίωση των επιμέρους δεικτών της εθνικής μας οικονομίας, όσο και η πληθώρα έργων που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το στοίχημα της περαιτέρω ψηφιοποίησης σειράς επιχειρηματικών κλάδων, οι οποίοι ακόμη υπολείπονται των απαραίτητων επιπέδων και του μέσου διεθνούς όρου. 

Μάλιστα, ολοένα και πιο συχνά τα στελέχη των διεθνών funds στις συζητήσεις τους με τις διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών εξέφρασαν την ολοένα και εντεινόμενη γενικευμένη αίσθηση σε φόρα του εξωτερικού, μα ακόμη και εντός του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής ένωσης σε σχέση με την αναγκαιότητα χρονικής παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας ολοκλήρωσης του RRF ή ακόμη και ενός δεύτερου κύκλου του εν λόγω ταμείου.

Οι επενδυτές έδειχναν πλήρως ενημερωμένοι αναφορικά με τις σταδιακές κινήσεις που σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό προκειμένου να ενισχύσουν το συνολικότερο αποτύπωμά τους, ρωτούσαν να πληροφορηθούν σε σχέση με το περιεχόμενο του τεχνολογικού pipe line επενδύσεων, ενώ έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον για την… πληγή του κατασκευαστικού τομέα σε συνάρτηση με την έκδοση και κάλυψη εγγυητικών επιστολών για την συμμετοχή τους στους ουκ έστιν αριθμό διαγωνισμούς. Διαδικασία, που δυσκολεύονται -είναι αλήθεια- να φέρουν εις πέρας οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο ενδιαφέρει πολύ τους διεθνείς επενδυτές. “It’s money in the bank”, όπως σημείωσε εμφατικά Βρετανός fund manager κατά τις χθεσινές συζητήσεις. Κι αυτό, καθώς τα μεγάλα έργα μοιράζονται μεταξύ των κορυφαίων 5-6 κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες αφενός μεν διαθέτουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και άρα έχουν μια ισόρροπη παρουσία στο επιχειρηματικό στερέωμα και αφετέρου δε έχουν διασφαλισμένη την αποπληρωμή των συγκεκριμένων έργων, καθώς χρηματοδοτούνται από μέρους του RRF. Αρκεί, φυσικά, να προλάβουν να τα ολοκληρώσουν εγκαίρως.  

Επιπροσθέτως, σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι διεθνείς οίκοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να πληροφορηθούν και σε σχέση με το blueprint κάθε μιας εξ’ αυτών για τις κινήσεις ουσιαστικότερης ανάπτυξής της, πέρα από την… ευκολία των εσόδων που προκύπτουν από τις προμήθειες παροχής χαμηλών τραπεζικών υπηρεσιών, ρωτώντας επιτακτικά περί νέων προϊόντων με έμφαση στο ψηφιακό κανάλι.

Baby steps επί του παρόντος στο AI

Ξεχωριστό ενδιαφέρον επιδείχθηκε από την πλευρά των funds σε σχέση με τον βαθμό διείσδυσης της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στους επιμέρους κλάδους και τις κυριαρχικές επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας, με τις απαντήσεις που έλαβαν να κρίνονται ως «μεικτές». Κι αυτό, γιατί οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ τόνισαν πως όλοι προσβλέπουν στα οφέλη που δύναται να προκύψουν από το ΑΙ, ωστόσο σε επίπεδο καθημερινής εφαρμογής, ακόμη κινείται σε περιορισμένη έκταση και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε δευτερεύουσες (ενδεχομένως και τριτευούσης) σημασίας εργασίες. «Πρόκειται για μια ακριβή, όσο και χρονοβόρα διαδικασία και δη σε ότι αφορά στον σχεδιασμό των λειτουργιών που μπορούν να επηρεαστούν από την αξιοποίηση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, σήμερα, γεγονός που μας έχει οδηγήσει να κινούμαστε με… baby steps επί του παρόντος. Από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία σχετικής διεύθυνσης ΑΙ, η οποία ακόμη βρίσκεται στη διαδικασία χαρτογράφησης των εσωτερικών πεδίων, προκειμένου να προκρίνει συγκεκριμένες ενέργειες, δράσεις και έργα που μπορεί να επιφέρουν αισθητή μεταβολή των ισχυόντων δεδομένων προς όφελος της ίδιας της επιχείρησης, όσο και των πελατών μας», όπως τους εξήγησε ο διοικητικός επικεφαλής συστημικής τράπεζας στην χώρα μας.

Η «πράσινη φούσκα» του κ. Μυτιληναίου

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με την «πράσινη» μετάβαση πως «είναι μεν σημαντική, ωστόσο δεν θα προκρίνουμε την καταστροφή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ως απόρροιά της» και πως εάν απαιτηθεί να επιβραδυνθεί ο σχετικός βαθμός υιοθέτησής της, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν σύμφωνη, είναι βέβαιο πως ευχαρίστησε δεόντως τον  ισχυρό άνδρα του Ομίλου METLEN, Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να τονίσει πως έχει δημιουργηθεί μία «πράσινη φούσκα» που εμποδίζει την ανάπτυξη. «Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια στην “πράσινη” μετάβαση χωρίς να προετοιμάσει τους υπηκόους της. Αρκεί να σημειωθεί πως έχοντας ευθύνη μόλις για το 7% στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων, η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει αυτό το ποσοστό στο 4%, ενώ η υπόλοιπη υφήλιος συνεχίζει με διαφορετικούς ρυθμούς», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην διαφοροποίηση του μείγματος επενδύσεων στις οποία προχωρά η METLEN.

Keywords
Αναζητήσεις
synedrio-morgan-stanley-sto-ependytiko-rantar-ton-diethnon-oikon-trapezes-kai-parachoriseis.htm
Τυχαία Θέματα