Τα κλειδιά του μεγάλου deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

13:09 21/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν το μεγάλο deal με τη Masdar για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η συμφωνία που αναμένεται να οδηγήσει σε απόκτηση του 100% των μετοχών της Ενεργειακής, θα οδηγήσει σε έξοδο από το ταμπλό και αποτιμά την εισηγμένη θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε 2,4 δισ. ευρώ, με εξαγορά των μετοχών προς 20 ευρώ κάθε μία.

Αυτό

σημαίνει ότι ο μεγάλος Αραβικός Όμιλος, καταβάλει μεγάλο premium με βάση τις τιμές όπως διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και διεθνώς. Αγοράζει δηλαδή με πολλαπλασιαστή EBITDA επί 16, όταν προηγούμενα deals είχαν γίνει με πολλαπλασιαστή 12,5 και οι τρέχουσες τιμές κινούνται αυτή την περίοδο ακόμα και 10% χαμηλότερα.

Υπάρχουν όμως τα σημαντικά ποιοτικά στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρία, τα οποία επιτρέπουν την ύπαρξη του premium. Ουσιαστικά υπάρχουν τρείς συν ένας λόγοι για την αποτίμηση αυτή που προβλέπει η συμφωνία και δημιουργούν ένα μοναδικό bespoke deal, σχεδιασμένο σε μέτρα που ταιριάζουν με τις απαιτήσεις του αγοραστή. 

Πρώτα απ΄ όλα είναι το πράσινο οικολογικό δυναμικό της εταιρίας, η οποία παράγει απολύτως καθαρή ενέργεια και άρα ταιριάζει απόλυτα με το σκεπτικό της Masdar για τη δημιουργία εναλλακτικού χαρτοφυλακίου στην ενέργεια χωρίς αποτύπωμα άνθρακα.

Το άλλο στοιχείο είναι η εξασφάλιση στη διάθεση της παραγόμενης ποσότητας με ολοκληρωμένες συμφωνίες, που είχε επιτύχει η διοίκηση της εταιρίας, όπως επίσης και το ισχυρό πλάνο για την ολοκλήρωση των επενδύσεων με τις οποίες η παραγόμενη ισχύς της Ενεργειακής θα φθάσει τα 6 GW.

Τρίτος λόγος και πολύ σημαντικός είναι η διοίκηση. Ο Αραβικός όμιλος έχει εξασφαλίσει την παρουσία και διοίκηση του εκτελεστικού προέδρου Γιώργου Περιστέρη για τουλάχιστον τρία χρόνια, άρα όσο απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις 5 δισ. ευρώ, που θα αυξήσουν τη δυναμικότητα που αναφέρθηκε στα 6 GW.

Τέλος, και πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα επαναπώλησης τμήματος, του πλέον ειδικού και σημαντικού έργου, αυτού αλλά και του πλέον δύσκολου, των υδροηλεκτρικών και της αντλησιοταμίευσης. Παρά τη σπουδαιότητα του έργου ο Αραβικός Όμιλος δεν έχει τη σιγουριά ότι το έργο αυτό ταιριάζει σε αυτό που σκοπεύει να δημιουργήσει. Εδώ λοιπόν μπαίνει το put  και προβλέπει τη δυνατότητα επαναπώλησης του 50% στη ΓΕΚ με σκοπό ουσιαστικά να δεσμεύσει την εταιρία και τα στελέχη που έχουν το Know how να παραμείνουν συνεπενδυτές, αν χρειαστεί, για τη συντήρηση και εκμετάλλευση του συγκεκριμένου έργου.

Η πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του Γιώργου Περιστέρη

Αυτό που είπε ο Γιώργος Περιστέρης περί εξασφάλισης όλων των επενδυτών του Ομίλου, είναι μεγάλη κουβέντα. Και 100% αληθής. Αλλά υπάρχει επίσης ένα στοιχείο που είναι σημαντικό για την εθνική οικονομία, το οποίο τονίστηκε επίσης.

Ο αγοραστής, δεν είναι ένα ευκαιριακό fund που επενδύει ή στοχεύει έστω μεσοπρόθεσμα να βγάλει κάποιο κέρδος από το deal. Είναι ο ίδιος παραγωγός και συνεπώς η πώληση γίνεται σε μία εταιρία που θέλει να εργαστεί πάνω στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Αυτό δημιουργεί χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης επένδυσης και σεβασμού στην αξία της.

Η Masdar έχει σήμερα μία δυναμικότητα 20 GW, αλλά έχει πλάνο να φθάσει τα 100 μέχρι το 2030, όταν η Ενεργειακή θα ολοκληρώσει το δικό της κομμάτι στα 6 GW  συμμετέχοντας σε αυτό.

Το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η δημιουργία αξίας για τους μετόχους της ΓΕΚ ΓΤΕΡΝΑ. Είναι η ωφελημένη του deal και ενώ μειώνει περί τα 800-900 εκατ. ευρώ το δανεισμό της δημιουργεί ταμείο με 2 δισ. ευρώ.

Αυτό όμως με την καθίζηση του δανεισμού, επιτρέπει μόχλευση επιπλέον κατά ένα δισ. ευρώ και συνεπώς φθάνει  τη συνολική δύναμη πυρός για νέες επενδύσεις στα 3 δισ. ευρώ.

Ο Όμιλος ΓΕΚ μετεξελίσσεται και γίνεται πολύ σημαντικός παίκτης στις παραχωρήσεις, καθώς με την έναρξη παραχώρησης εκμετάλλευσης σε Εγνατία και Αττική Οδό θα δημιουργηθούν άμεσα ετήσια EBITDA περί τα 300 με 350 εκατ. ευρώ, ήδη από την πρώτη χρήση πλήρους λειτουργίας, τα οποία θα υπερκεράσουν με το παραπάνω, την απώλεια των εσόδων από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Παράλληλα θα αλλάξουν το προφίλ του ομίλου, αποδεσμεύοντας σημαντικό τμήμα από την ενέργεια στρέφοντας το δυναμικό, προς τα τεχνικά έργα και τις παραχωρήσεις.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το deal χρηματοδοτούν με περίπου 800 εκατ. ευρώ, οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-kleidia-tou-megalou-deal-polisis-tis-terna-energeiaki.htm
Τυχαία Θέματα