Τα «όπλα» και οι «άμυνες» των καταναλωτών απέναντι στην αισχροκέρδεια
Με τον πληθωρισμό να έχει γίνει «βραχνάς» για σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και τις τιμές να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, οι καταναλωτές ψάχνουν τρόπους διαφυγής από το φαινόμενο της αισχροκέρδιας.
Ο Γεώργιος Μπάλτας, καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών, μιλά για τους τρόπους που μπορούν οι καταναλωτές να μετριάσουν την «αιμορραγία» της τσέπης τους από τις πολύ υψηλές τιμές των προϊόντων που αγοράζουν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά
Αναλυτικά οι συμβουλές του Γ. Μπαλτά προς τους καταναλωτές:
–Συγκρίνουμε τις τιμές των εναλλακτικών επιλογών (π.χ., ανταγωνιστικές μάρκες) που υπάρχουν στην ίδια κατηγορία προϊόντων. Οι τιμές των προϊόντων που ανήκουν στην ίδια ακριβώς κατηγορία μπορεί να διαφέρουν μέχρι και 50%.Αυτό σημαίνει ότι επιλέγοντας ένα αισθητά φθηνότερο προϊόν ίσως εξουδετερώσουμε όλη τη συσσωρευτική επίπτωση του πληθωρισμού στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων από το 2021 μέχρι σήμερα.
– Αναζητούμε καλύτερες τιμές μεταξύ φυσικών ή ηλεκτρονικών καταστημάτων. Υπάρχουν συχνά μεγάλες διαφορές στην τιμή λιανικής για τον ίδιο ακριβώς κωδικό προϊόντος και μπορούμε να εντοπίσουμε σημεία λιανικής πώλησης που διαθέτουν το ίδιο προϊόν σε αρκετά χαμηλότερο κόστος.
– Η σύγκριση τιμών και προϊόντων γίνεται πιο αποτελεσματικά στο διαδίκτυο και με λιγότερο κόπο, χρόνο και έξοδα. Στην προσπάθεια αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηχανές αναζήτησης και ψηφιακές πλατφόρμες που κάνουν τη διαδικασία απλούστερη για εμάς.
– Αποφεύγουμε συνειδητά τις παρορμητικές αγορές, δηλαδή την αγορά προϊόντων που δεν είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε. Ένας τρόπος είναι να συντάξουμε μία λίστα προϊόντων πριν ψωνίσουμε και να μην κάνουμε αγορές εκτός αυτής της λίστας. Σχετικές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η συστηματική χρήση λίστας αγορών μπορεί να μειώσει μέχρι 25%-30% τα συνολικά έξοδα στο σούπερ μάρκετ και να μειώσει δραστικά τις περιττές αγορές.
– Δοκιμάζουμε νέες μάρκες ή κωδικούς του προϊόντος που μάς ενδιαφέρει, εφόσον προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές. Με τέτοιες αλλαγές των αγοραστικών συνηθειών μπορούμε να μειώσουμε αρκετά τα έξοδα χωρίς να στερηθούμε ένα προϊόν ή να μειώσουμε την κατανάλωση.
– Εκμεταλλευόμαστε ψύχραιμα, έξυπνα και προς το δικό μας συμφέρον τις προσφορές, τις εκπτώσεις, τα κουπόνια και τα προγράμματα επιβράβευσης πελατών. Αυτό σημαίνει ότι δεν αγοράζουμε ένα προϊόν απλώς επειδή είναι σε κάποια προσφορά και παρουσιάζεται σαν ευκαιρία, αν δεν το χρειαζόμαστε πραγματικά. Επίσης, τα περισσότερα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες προωθητικές ενέργειες και μπορούμε εύκολα να βρούμε το προϊόν που θέλουμε σε προσφορά.
Τα «όπλα» των καταναλωτών
Όπως επισημαίνει ο Γ. Μπαλτάς, οι καταναλωτές έχουν τον τρόπο να βοηθήσουν την αγορά να λειτουργήσει καλύτερα, επιλέγοντας εταιρίες και μάρκες που προσφέρουν δίκαιες τιμές. Παράλληλα, αφήνοντας στην άκρη τις εταιρίες που αισχροκερδούν δίνουν το δικό τους μήνυμα προς τις ανεύθυνες τιμολογιακές πρακτικές.
«Ο καταναλωτής ”ψηφίζει” καθημερινά τις εταιρείες και τα προϊόντα που προτιμά μέσω των αγορών του. Εάν οι καταναλωτές υποστηρίζουν αγοραστικά τις εταιρείες και τις μάρκες που προσφέρουν δίκαιες και συγκρατημένες τιμές, τότε βοηθούν έμπρακτα την αγορά να λειτουργήσει καλύτερα και οι υπεύθυνες τιμολογιακές πρακτικές θα αυξηθούν.
Παράλληλα, εάν οι καταναλωτές εγκαταλείψουν εταιρείες και μάρκες που κάνουν δυσανάλογες ανατιμήσεις και αισχροκερδούν, τότε περνούν το μήνυμα ότι οι ανεύθυνες τιμολογιακές πρακτικές δεν είναι ανεκτές και τιμωρούνται με απόσυρση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης».
Ο ρόλος της πολιτείας
Σύμφωνα με τον Γ. Μπαλτά, η πολιτεία μέσω των αρμόδιων Αρχών μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να αποτρέψει μονοπώλια, καρτέλ, στρατηγικές συμπεριφορές ολιγοπωλίων και άλλες πρακτικές που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό και επιτρέπουν στις εταιρείες να χρεώνουν υπερβολικές τιμές και να εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές.
Οι αρχές μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα, κυρώσεις ή να προβούν σε νομικές ενέργειες κατά εκείνων που παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ή εμπλέκονται σε αθέμιτες πρακτικές. Οι κινήσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει ή έχει ήδη προχωρήσει η πολιτεία:
– Εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας, όπως για παράδειγμα το άρθρο 54 του ν. 5045/29-7-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
– Μέτρα που προάγουν τη συγκράτηση των τιμών από τις εταιρείες και διευκολύνουν τη σύγκριση των τιμών από τους καταναλωτές, όπως το καλάθι του νοικοκυριού.
– Τόνωση της προσφοράς της οικονομίας ώστε να μειωθούν οι εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις.
– ‘Ασκηση επιρροής σε κλαδικούς παράγοντες και μεγάλους παίκτες της αγοράς ώστε να συμμορφωθούν με την επιθυμία της κοινωνίας για συγκράτηση του κόστους ζωής και περιορισμό των ανατιμήσεων.
– Παρεμβάσεις για τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας που όχι μόνο υποκινεί κοστολογικά τις ανατιμήσεις στην πλευρά των επιχειρήσεων, αλλά επίσης επιβαρύνει άμεσα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στην πλευρά των καταναλωτών.
– Εκπαίδευση και ενδυνάμωση των καταναλωτών. Η πολιτεία προσφέρει πληροφορίες και καθοδήγηση στους καταναλωτές για να τους βοηθήσει να λαμβάνουν ενημερωμένες και ορθολογικές αποφάσεις. Οι αρχές μπορούν επίσης να ενισχύσουν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών και να βοηθήσουν τους καταναλωτές να εκφράσουν τις ανησυχίες, τα παράπονα ή τα αιτήματά τους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ρευστοποιήθηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια χρυσές λίρες (πίνακας)
- Πότε θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια; Γάλλος τραπεζίτης απαντά
- Τα top picks των αναλυτών από το Χρηματιστήριο και οι νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες
- Το βιβλίο αποκτά δικό του φορέα
- Σε νέα εκτόξευση πυραύλων κρουζ προχώρησε η Βόρεια Κορέα
- Ουγκάντα: H διαφωνία του δικαστή στην απόφαση του Παγκόσμιου Δικαστηρίου για το Ισραήλ δεν αντικατοπτρίζει τη θέση της
- Τα 4 «όχι» της Αθήνας στη Λιβύη – Όλη η απάντηση στην ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης
- Τα F-35, η ακρίβεια και τα Όσκαρ στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του Πρωθυπουργού
- ΗΠΑ: Επιχορηγήσεις μαμούθ σε εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών
- Γκουτέρες: Όποιος έχει ανάμιξη στις επιθέσεις της Χαμάς θα λογοδοτήσει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου – Κρήτης – Αττικής, σήκωσαν το βάρος της ανάκαμψης του τουρισμού
- Η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη ως μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα
- Κλειδώνοντας τον ΦΠΑ, ξεκλειδώνουν τα My Data
- «Τρέχουν» οι διαβουλεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού
- Τα «όπλα» και οι «άμυνες» των καταναλωτών απέναντι στην αισχροκέρδεια
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Τα «όπλα» και οι «άμυνες» των καταναλωτών απέναντι στην αισχροκέρδεια
- Η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη ως μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα
- Κλειδώνοντας τον ΦΠΑ, ξεκλειδώνουν τα My Data
- «Τρέχουν» οι διαβουλεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού
- Οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου – Κρήτης – Αττικής, σήκωσαν το βάρος της ανάκαμψης του τουρισμού
- Τα Τρίκαλα καινοτομούν με το πρώτο Κέντρο Επιτήρησης Έξυπνης πόλης στην Ελλάδα
- Με ρεκόρ προσέλευσης ολοκληρώθηκαν οι «Ημέρες Καριέρας»
- «Εκρηκτική» τριετής πορεία ανάπτυξης των υπηρεσίων IRIS της ΔΙΑΣ ΑΕ
- Η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτη για την «εμβληματική» ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Καύσιμα: Έρχονται νέες ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και βενζίνη -Τι λένε βενζινοπώλες και αναλυτές
- Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο: Υψηλές επιδόσεις για την ελληνική σημαία
- Στο μνημόσυνο του αντιναύαρχου Π. Βλαχάκου ο Ν. Δένδιας
- Συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία για την επιδείνωση του καιρού
- Το Ιράν συνέλαβε ξένο σκάφος που μετέφερε 2 εκατ. λίτρα λαθραίων καυσίμων
- Πότε θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια; Γάλλος τραπεζίτης απαντά
- ΠΑΣΟΚ: Οι προθέσεις Ερντογάν αποκαλύπτονται από τις δηλώσεις του
- Ά. Σκέρτσος: Οι πολίτες είναι εκείνοι που ζήτησαν περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Επιστολική ψήφος: Από αρχές Φεβρουαρίου οι αιτήσεις