Τα προγράμματα που θα δώσουν μια ανάσα στο στεγαστικό

08:31 24/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Συνολικά οκτώ προγράμματα έχει ανακοινωθεί πως θα «τρέξουν» τους επόμενους μήνες, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό ζήτημα και να αναβαθμιστεί το οικιστικό απόθεμα. Από αυτά, τα δύο βασικά και καινούρια προγράμματα που θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2025 αφορούν στο «Σπίτι μου 2» και στο «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ σημαντικές βελτιώσεις θα δουν και τα υπόλοιπα στεγαστικά προγράμματα του υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

«Σπίτι μου 2»

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» αποτελεί ουσιαστικά μια «αναβάθμιση» του πρώτου προγραμματικού

κύκλου, με διευρυμένα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες. 

Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν τη διεύρυνση των δικαιούχων, καθώς επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο όσοι πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα πληρούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας και την παράταση ισχύος προεγκρίσεων, που οι προεγκρίσεις δανείων δεν θα εκπνέουν λίγους μήνες μετά την έγκριση, αλλά θα παραμένουν σε ισχύ μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού, εκτιμάται πως το «Σπίτι μου 2» θα ωφελήσει περίπου 20.000 δικαιούχους.

Το δάνειο που θα χορηγεί το πρόγραμμα θα είναι κατά 50% άτοκο (χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης), ενώ το υπόλοιπο 50% θα είναι χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, το επιτόκιο αναμένεται να είναι κάτω από 2%.

Σημειώνεται πως για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, το 75% του δανείου θα είναι άτοκο.

Η επιδότηση στο νέο αυτό πρόγραμμα θα φτάνει έως τα 190.000 ευρώ και θα καλύπτει έως το 90% του συμβολαίου. Πολύ σημαντικό είναι πως εκτός από τη διεύρυνση των εισοδηματικών και ηλικιακών κριτηρίων, οι κατοικίες θα μπορούν να είναι κάτω από το όριο των 15 ετών που ίσχυε στην πρώτη φάση του προγράμματος, επιτρέποντας στους δικαιούχους να αγοράσουν πιο καινούρια σπίτια.

Τέλος, στο νέο πρόγραμμα διευρύνονται τα ηλικιακά κριτήρια των δικαιούχων έως τα 50 έτη όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:

έως 20.000 ευρώ για άγαμουςέως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ/παιδίέως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια +5.000 ευρώ/παιδί«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»

Ένα ακόμη νέο μέτρο που ανακοινώθηκε ως απάντηση στο στεγαστικό είναι το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», το οποίο θα τρέξει από την αρχή του έτους και θα χορηγεί δάνεια με μηδενικό επιτόκιο έως και 25.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής 3-7 έτη. Μερικές δράσεις που επιδοτούνται είναι η θερμομόνωση, η πράσινη στέγη, η αντικατάσταση κουφωμάτων, ο ηλιακός θερμοσίφωνας, τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και άλλων μικρών ΑΠΕ και βέβαια χρηματοδοτούνται και οι απαραίτητες εργασίες.

Ουσιαστικά, ένας δικαιούχος που λαμβάνει το μέγιστο ποσό δανείου των 25.000 ευρώ, θα πληρώνει λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα για 7 χρόνια, προκειμένου να αποπληρώσει το συγκεκριμένο δάνειο.

Είναι ανοιχτό σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες κατοικίας (κύριας ή δευτερεύουσας), χωρίς εισοδηματικά, ηλικιακά ή περιουσιακά κριτήρια. 

Συνολικά, η πολιτική στέγασης της κυβέρνησης περιλαμβάνει προγράμματα για την απόκτηση κατοικίας, την ενεργειακή αναβάθμιση και την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ακινήτων, ενώ επιδιώκεται η γρήγορη υλοποίηση και εκταμίευση των σχετικών ποσών από τις αρχές του επόμενου έτους.

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Η επιδότηση του νέου κύκλου για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» ανεβαίνει στο 60% και ανέρχεται έως τις 8.000 ευρώ, με συνολικό προϋπολογισμό προγράμματος στα 50 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, παραμένουν οι προηγούμενοι όροι, δηλαδή οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητα, το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένο.

«Κοινωνική Αντιπαροχή»

Η Κοινωνική Αντιπαροχή αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του δημοσίου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και με δαπάνες των αναδόχου και εκμίσθωση διαμερισμάτων. Μέσω του προγράμματος του θα αξιοποιηθεί το δημόσιο αποθεματικό κατοικιών. Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.

Οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται με βάση προκαθορισμένα αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια ενώ θα επιτρέπεται και υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από δικαιούχους (rent to own).

«Κάλυψη»

Σκοπός του προγράμματος «Κάλυψη» είναι η στέγαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων δικαιούχων του ΕΕΕ. Προτεραιότητα έχουν μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Δικαιούχοι είναι άτομα ηλικίας 25 έως 39 ετών οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του ελάχιστο εγγυημένου εισοδήματος. Η δαπάνη μίσθωσης κατοικίας είναι για 3 έτη ενώ το πρόγραμμα καλύπτει και δαπάνες επισκευών των φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα.

«Στέγαση και Εργασία»

Η νέα πρόσκληση προβλέπει αύξηση του προϋπολογισμού από 10 εκατ. σε 15 εκατ. ευρώ ανά διετία και αναμένεται αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών από 558 σε 700. Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψη στέγης. Στόχος η επέκταση του προγράμματος έτσι ώστε να υλοποιηθεί σε 60 δήμους σε όλη τη χώρα.

Πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες

Για να δοθεί μια ανάσα στο στεγαστικό ζήτημα προβλέπεται μέριμνα και για την κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες. Η χρηματοδότηση είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ το έργο έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία και αξιοποίηση αποθέματος κατοικιών για τις πλέον ευάλωτες ομάδες με στόχο την αντιμετώπιση του αποκλεισμού τους.

Οι δικαιούχοι είναι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης. Στην Αθήνα θα υπάρξουν 70 διαμερίσματα (ΕΑΤΑ Α.Ε.) από ιδιωτικό στεγαστικό απόθεμα και στη Θεσσαλονίκη 30 διαμερίσματα (ΜΑΘ Α.Ε.) από δημοτικό και δημόσιο στεγαστικό απόθεμα. Προβλέπεται ανακαίνιση και ένταξη μέρους του αδρανούς ιδιωτικού στεγαστικού αποθέματος σε ένα σχήμα οικονομικά προσιτής. ενοικιαζόμενης κατοικίας.

Συνολικά τα προγράμματα Κοινωνικής Στέγασης θα έχουν προϋπολογισμό περίπου 2,2 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή του Δημοσίου να είναι στο 90% (2 δισ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο 10% καλύπτεται με 175 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Στέγαση δημοσίων υπαλλήλων

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχωράει στον εντοπισμό δημοτικών και κρατικών κτιρίων προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για τη φιλοξενία δημοσίων υπαλλήλων, όπως δάσκαλοι, γιατροί κα.

Φέτος οι ανάγκες στέγασης σε 31 νησιωτικούς Δήμους ανέρχονται σε 3.086. Οι μεγαλύτερες ανάγκες αφορούν τη Σαντορίνη όπου ζητείται στέγη για 464 ανθρώπους ενώ οι μικρότερες στο Ληξούρι και συγκεκριμένα 4.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-programmata-pou-tha-dosoun-mia-anasa-sto-stegastiko.htm
Τυχαία Θέματα