Ταξιάρχης: Το χωριό που παράγει το 75% των χριστουγεννιάτικων ελάτων της Ελλάδας – Που κυμαίνονται οι τιμές φέτος

07:00 9/12/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το χωριό Ταξιάρχης βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων στους πρόποδες του όρους «Χολομώντας» στην Χαλκιδική. Είναι ένα χωριό 700 περίπου κατοίκων, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, με σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους να προέρχεται από την παραγωγή χριστουγεννιάτικων ελάτων.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το σήμα της εορταστικής περιόδου δόθηκε από εκεί στις 7 Νοεμβρίου, παραμονή της γιορτής των Αρχαγγέλων, οπότε και φωταγωγήθηκε ένα έλατο 13 μέτρων στην κεντρική πλατεία του χωριού.

«Το πρώτο δέντρο που ανάβει σε όλη την Ελλάδα

τα τελευταία 6 χρόνια είναι στο χωριό μας», δηλώνει στο Business Voice ο πρόεδρος του χωριού και ελατοπαραγωγός, Γιάννης Ξάκης.

Πώς ξεκίνησε  η μακρόχρονη παράδοση παραγωγής χριστουγεννιάτικων ελάτων 

Όλα ξεκίνησαν πριν από πολλές δεκαετίες, όταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επέλεξε το χωριό του Ταξιάρχη για να δημιουργήσει μία ελεγχόμενη καλλιέργεια ελάτων.

Η περιοχή του «Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη – Βραστάμων» είναι ένα αντιπροσωπευτικό δάσος πλατύφυλλων ειδών της ελληνικής επικράτειας. Αναγεννάται με φυσικό τρόπο και μόνο σε ακραίες δυσμενείς συνθήκες γίνεται επέμβαση με τεχνητή αναγέννηση.

Το δάσος αυτό είναι δημόσιο και η κυριότητα ανήκει στο ελληνικό κράτος. Άξιο αναφοράς ότι τα χωράφια αλλά και το δάσος έκτασης 58.000 στρεμμάτων είναι οριοθετημένα με ακρίβεια ήδη από τις αρχές του 1980.

Οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου, το οποίο διαχειρίζεται το δάσος της περιοχής, βοήθησαν αρχικά λίγους κατοίκους να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του ελάτου με αποκλειστικό σκοπό να διατεθεί στην αγορά ως χριστουγεννιάτικο.

Οι λίγοι καλλιεργητές σταδιακά έγιναν περισσότεροι σε μία καλλιέργεια αρκετά απαιτητική, καθώς μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της.

Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να πάρει ύψος.

«Γύρω στο 1960 κάποιοι από εμάς ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε δειλά – δειλά ως ελατοπαραγωγοί και στη συνέχεια και το υπόλοιπο χωριό. Όλες οι καλλιέργειες των κατοίκων είναι σε ιδιοκτησίες», λέει ο κ. Ξάκης.

«Κόβουμε μόνο δέντρα που έχουμε φυτέψει και δεν αγγίζουμε ούτε κλαδί από το υπόλοιπο δάσος. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους οικολόγους, αφού έχουν έρθει στο χωριό μας και έχουν κάνει αυτοψία.

Δε χαλάμε το δάσος αλλά το προσέχουμε ”ως κόρη οφθαλμού”. Είμαστε καθημερινοί φύλακες για την περιοχή και γι’ αυτό δεν έχει μπει ποτέ φωτιά», εξηγεί ο ελατοπαραγωγός.

Στα «πόστα» τους οι ελατοπαραγωγοί

Οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής βρίσκονται και φέτος στα «πόστα» τους, σε περισσότερα από 60 σημεία στην Ελλάδα.

Ήδη από τις αρχές του μήνα βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη. Κάποιοι χρειάστηκε να διανύσουν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να φέρουν τα Χριστούγεννα στα σπίτια όλων, ενώ άλλοι ταξίδεψαν περισσότερες ώρες για τον ίδιο σκοπό.

Την ίδια στιγμή ανταπεξέρχονται έγκαιρα στις τηλεφωνικές παραγγελίες που δέχονται από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, αλλά και από την Κύπρο και την Αλβανία, όπου και εξάγονται περισσότερα από 2.500 δέντρα συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων της Ελλάδας προέρχονται από το χωριό του Ταξιάρχη.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ξάκης, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που άναψαν φέτος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προέρχονται από εκείνους.

«Το έλατο της πλατείας Συντάγματος έχει ύψος περίπου 19,5 μέτρα και της Θεσσαλονίκης περίπου 17», συνέχισε.

Που κυμαίνεται η ετήσια παραγωγή;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταξιάρχη, πριν από 20 χρόνια η ετήσια παραγωγή χριστουγεννιάτικων ελάτων έφθανε τα 40.000 τεμάχια, ενώ αποκάλυψε ότι η φετινή παραγωγή κυμαίνεται στα 30.000-32.000.

«Πριν από 10 χρόνια η παραγωγή έπεσε στις 20.000 -22.000 εξαιτίας της κλιματική κρίσης, αλλά τα τελευταία 5 με 6 χρόνια έχουμε σταθεροποιηθεί στα 32.000 δέντρα».

Όσον αφορά στο τζίρο, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη: «Κάθε χρόνο πάει και λίγο καλύτερα. Για φέτος είναι νωρίς ακόμα να πούμε κάτι».

Έλατα για όλα τα βαλάντια

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξάκη, υπάρχουν έλατα για όλα τα βαλάντια.

«Στη Θεσσαλονίκη, που είναι πιο κοντά στο χωριό μας, βρίσκεις δέντρο από 40 έως 100 ευρώ αναλόγως το μέγεθος. Στην Αθήνα οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ και μπορεί να φθάσουν έως και τα 150. Το ακριβότερο έχει φθάνει σε ύψος τα έξι μέτρα», εξηγεί.

Οι δυσκολίες

Σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες, εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους Δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους, και υπογραμμίζει ότι για να φτάσει στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται να πληρώσει μέχρι και 50% ακριβότερα σε μεταφορικά και ενοικίαση του χώρου όπου θα εγκατασταθεί.

Παράλληλα, οι ελατοπαραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή.

«Αυτά τα δέντρα θέλουν ύψος και κρύο, γι’ αυτό και ευδοκιμούν στην περιοχή μας. Φέτος ειδικά είχαμε πολύ ανομβρία σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Όπως επηρεάζονται όλα τα φυτά της γης στην ύπαιθρο είχαμε και εμείς ένας μικρό επηρεασμό αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό», λέει ο πρόεδρος του Ταξιάρχη.

«Δεν επηρεάστηκε πολύ η φετινή παραγωγή. Είχαμε κάποιες απώλειες γύρω στο 7-10%, τις οποίες τις αναπληρώνουμε αμέσως. Όταν κόβουμε δέντρα για την αγορά ήδη φυτεύουμε άλλα», συνεχίζει.

Οι ωφέλειες για το χωριό

Η παραγωγή ελάτων σχεδόν αποκλειστικά από την περιοχή του Ταξιάρχη έχει ωφελήσει ποικιλοτρόπως την τοπική κοινωνία. Πέρα από το ότι αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους, «κρατάει» τους νέους στο χωριό.

«Εδώ και 60 χρόνια κρατάμε τη νεολαία στο χωριό. Είναι ένα εισόδημα για τους κατοίκους όχι μόνο την περίοδο των γιορτών αλλά ολοχρονικά. Από τους 700 κατοίκους το 90% είναι ελατοπαραγωγοί», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ξάκης.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν το ελληνικό, το φυσικό έλατο και όχι τα πλαστικά. Αν βάλουν ένα φυσικό έλατο μέσα στο σπίτι τους θα μοσχοβολάει όλο το σπίτι γη και φύση. Να στηρίζουν την επαρχία και τους κατοίκους των ορεινών χωριών για να μένουν στον τόπο τους», καταλήγει ο πρόεδρος του Ταξιάρχη.

Keywords
Αναζητήσεις
taxiarchis-to-chorio-pou-paragei-to-75-ton-christougenniatikon-elaton-tis-elladas--pou-kymainontai-oi-times-fetos.htm
Τυχαία Θέματα