Τεχνολογίες ΑΙ και ΙοΤ στη μάχη μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας για την ElvalHalcor

15:28 4/8/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η ElvalHalcor δραστηριοποιείται στους κλάδους αλουμινίου και χαλκού, μέσω του τομέα έλασης αλουμινίου (Elval) και του τομέα διέλασης χαλκού και κραμάτων (Halcor), καθώς και των θυγατρικών της εταιριών. Διαθέτει δε, τέσσερις σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ενώ κατά το 2023 οι πωλήσεις της υπερέβησαν τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις εξαγωγές σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο να απαρτίζουν το 94,9% επί του κύκλου εργασιών της!

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως το 2023 ο Όμιλος πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους 95,3 εκατ. ευρώ,

εκ των οποίων η «μερίδα του λέοντος», ύψους 70,4 εκατομμυρίων ευρώ, αφορούσαν στην αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της μητρικής εταιρείας στα Οινόφυτα, κατανεμημένες σε 59,1 εκατ. ευρώ για τον Τομέα έλασης Αλουμινίου με ζητούμενο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας (νέο ψυχρό έλαστρο και γραμμή βαφής), αλλά και 11,3 εκατ. ευρώ για τον Τομέα διέλασης χαλκού και κραμάτων. 

Επιπροσθέτως, οι θυγατρικές του κλάδου χαλκού επένδυσαν 14,9 εκατ. ευρώ και οι θυγατρικές του κλάδου αλουμινίου ακόμη 10 εκατ. ευρώ αποσκοπώντας στη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, καθώς και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Ζητούμενο η βιώσιμη ανάπτυξη

Ένα από τα κύρια στοιχεία της δραστηριοποίησης της ElvalHalcor είναι και η εφαρμογή από μέρους της ενός επιτυχημένου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο και βασίζεται σε στοχευμένες επενδύσεις και εξωστρέφεια. 

Μάλιστα, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση ενέργειας και την κυκλική οικονομία, φροντίζει να αξιοποιεί τις μοναδικές ιδιότητες του αλουμινίου και του χαλκού, ώστε να εξασφαλίσει βιώσιμες λύσεις και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας. 

Καθώς η παραγωγική της δραστηριότητα στηρίζεται εν πολλοίς στην ενέργεια, η ElvalHalcor έχει διαμορφώσει μια προσεκτική προσέγγιση στην διαχείριση της χρήσης ενέργειας, έχοντας λ.χ. ολοκληρώσει ενεργειακούς ελέγχους, επενδύσει σε ολοκληρωμένο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης στον τομέα έλασης αλουμινίου, λειτουργία φωτοβολταϊκής εγκατάστασης στον τομέα έλασης αλουμινίου και ταυτόχρονη ολοκλήρωση πρώτης εγκατάστασης στον τομέα διέλασης χαλκού και κραμάτων, ενώ την ίδια στιγμή έχει συνδέσει και τους ενεργειακούς στόχους με το σύστημα αποζημίωσης των Γενικών Διευθυντών. 

Έλεγχοι = δεδομένα = ενεργειακή εξοικονόμηση!

Επιπροσθέτως, στις αρχές του 2023, η ElvalHalcor ολοκλήρωσε εκτενείς ενεργειακούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις και των δύο τομέων, μέσω των οποίων η εταιρεία έλαβε σημαντική πληροφόρηση για την ενεργειακή της στρατηγική και συμβάλλει στην ανάπτυξη έργων βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ενεργειακής εξοικονόμησης. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία λ.χ. προχώρησε στην αντικατάσταση τεχνολογιών και την βελτιστοποίηση παραγωγικών διαδικασιών, ο τομέας έλασης αλουμινίου συνήψε στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την SMS Group και την αγορά του Viridis Energy and Sustainability Suite, μιας ολοκληρωμένης λύσης ενεργειακής διαχείρισης, που ενσωματώνει σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση όλων των ενεργειακών ροών και «έξυπνα» συστήματα μηχανικής μάθησης, που μπορούν να δώσουν σημαντικά εργαλεία για την βέλτιστη ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση, την αποφυγή διαρροών αλλά και τον βέλτιστο σχεδιασμό με βάση το ενεργειακό προφίλ του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας. 

Προ μερικών εβδομάδων, στο εργοστάσιο σωλήνων χαλκού η εταιρεία ξεκίνησε το επιδοτούμενο έργο για την ανάπτυξη αξιόπιστων συνόλων δεδομένων για μοντέλα πρόβλεψης κατανάλωσης ενέργειας στο τμήμα της πρέσας μέσω ειδικού εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης. Με την ολοκλήρωση του, θα υπάρξει βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η εφαρμογή του θα συνεχιστεί και σε άλλα τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου Σωλήνων Ορειχάλκου.

Εάν αναρωτιέστε αναφορικά με την χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων στα συστήματα IoT, ενισχύει την ενεργειακή απόδοση και τη διαχείριση δεδομένων, οδηγώντας σε βελτίωση της αποδοτικότητας και της αυτονομίας των συστημάτων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο εργοστάσιο Σωλήνων Χαλκού της εταιρείας, μέσω του έργου TRINEFLEX, (Transformation of energy intensive process industries through integration of energy, process, and feedstock flexibility), γίνεται μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η λειτουργία των ενεργοβόρων βιομηχανικών διεργασιών. 

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας «έξυπνης» πλατφόρμας προβλεπτικής συντήρησης, με σκοπό τη βελτιστοποίηση διεργασιών, την ενίσχυση λήψης αποφάσεων και συνεπακόλουθα την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. 

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου εκτιμάται για το 2026.

Keywords
Αναζητήσεις
technologies-ai-kai-iot-sti-machi-meiosis-tis-katanalosis-energeias-gia-tin-elvalhalcor.htm
Τυχαία Θέματα