Τέλος στην πώληση της ουσίας HHC και τα παράγωγά της – Το πλήγμα στις επιχειρήσεις

12:57 18/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες στην κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για την υπαγωγή της δραστικής ουσίας της εξαϋδροκανναβινόλης (HHC) και των παραγώγων αυτής στο Πίνακα Β΄ των ναρκωτικών, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ναρκωτικών, καθώς πιστεύουν ότι έπρεπε να τους δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για να μην υποστούν οικονομική

ζημιά. 

Η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης Δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο. Χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία είναι μερικές από τις οποίες έχουν πράξει αναλόγως, καθώς μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ουσία αυτή έχει επικινδυνότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ υπογραμμίζεται ότι τα περιστατικά δηλητηριάσεων, λιποθυμιών και ζάλης νέων και ανηλίκων, που σημειώθηκαν, συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης αυτής.

Ως εκ τούτου η απόφαση αυτή συνεπάγεται:

• Απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων στο εμπόριο, στα οποία είναι ανιχνεύσιμη η ανωτέρω ουσία, δηλαδή σε περίπτερα, καταστήματα λιανικής κ.λπ..

• Υποχρεωτική για τους εμπόρους απόσυρση προϊόντων, στα οποία ανιχνεύεται η ουσία αυτή και κυκλοφορούν στην αγορά.

• Επέλευση ποινικών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση και δεν προβούν σε απόσυρση των προϊόντων αυτών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.

Τι λένε οι επιχειρηματίες

Για τεράστια οικονομική ζημιά μας μίλησαν οι επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα που πουλούσαν σκευάσματα με την ουσία HHC, ενώ καταγγέλλουν ότι δεν έγινε καμία προειδοποίηση από την Κυβέρνηση για να μπορούν να ανταπεξέλθουν, καθώς και ότι δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους τον επίσημο κατάλογο για το ποια είναι τα παράγωγα που απαγορεύονται, ώστε να ξέρουν ποια προϊόντα πρέπει να αφαιρέσουν από τα ράφια τους. 

«Εγώ προσωπικά υπολογίζω την ζημιά από 50000 έως 100000, αλλά γνωρίζω συναδέλφους που η ζημιά μπορεί να φτάσει και το ένα εκατομμύριο ευρώ», είπε στο emea.gr επιχειρηματίας. Δεν θέλησε να μιλήσει επώνυμα, καθώς όπως ανέφερε είναι στη διαδικασία μαζί με συναδέλφους του να κινηθούν νομικά, ώστε να δουν επισήμως τι θα κάνουν και έπειτα θα δώσουν μια ανακοίνωση. 

«Το βασικό πρόβλημα μας είναι ότι όλο αυτό έγινε εν μία νυκτί. Δεν μας δίνουν ένα χρονικό περιθώριο να επιστρέψουμε προϊόντα… Στο εξωτερικό που έχουν γίνει ανάλογες απαγορεύσεις δίνουν ένα περιθώριο δύο μηνών. Εδώ το μάθαμε ξαφνικά. Επίσης, θεωρούμε πολύ ύποπτο που τα προϊόντα με την ουσία HCT, που πωλούνται μόνο στα φαρμακεία και με συνταγή γιατρού, ξαφνικά διπλασίασαν τις τιμές τους», συμπλήρωσε ο επιχειρηματίας. 

Keywords
Αναζητήσεις
telos-stin-polisi-tis-ousias-hhc-kai-ta-paragoga-tis--to-pligma-stis-epicheiriseis.htm
Τυχαία Θέματα