Τι αλλάζει στα κληρονομικά – Αποκτούν δικαιώματα και οι σύντροφοι ζωής

Αλλάζουν τα πάντα στο κληρονομικό δίκαιο με τις νέες διατάξεις που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, πρώτη φορά μετά το 1946 όταν και θεσπίστηκαν οι ισχύουσες διατάξεις του κληρονομικού δικαίου.

Το νέο νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και πρόκειται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση φέρνοντας τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που χειριζόμαστε τις κληρονομιές και τις διαθήκες, ενώ αφορά τόσο τους ντόπιους πολίτες, όσο και τους ομογενείς.

Μάλιστα

σύμφωνα με πηγές του υπουργείου θα υπάρξει και μεταβατική διάταξη για να τακτοποιηθούν εκκρεμή κληρονομικά θέματα, ενόψει της αλλαγής της νομοθεσίας. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό: 

Καταργούνται οι χειρόγραφες διαθήκες.
Δεν θα λαμβάνονται υπόψιν οι διαθήκες που γράφει κάποιος μόνος του και ανακαλύπτονται μετά τον θάνατο του από συγγενείς. Πλέον οι διαθήκες θα συντάσσονται μόνο ενώπιον συμβολαιογράφου και το μοίρασμα της κληρονομιάς θα γίνεται βάσει κληρονομικού δικαίου. 

Επιβάλλεται χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της κληρονομιάς
Ο δυνητικός κληρονόμος για να κάνει αποδοχή, πρέπει να δηλώνει στην αρμόδια υπηρεσία εντός του χρονικού διαστήματος – το οποίο δεν έχει οριστεί ακόμα – «αυτή η κληρονομιά με ενδιαφέρει». Αυτή η αλλαγή στοχεύει να βάλει τέλος στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος κληρονόμος δεν ενδιαφέρεται και μπλοκάρει το κληρονομικό δικαίωμα των υπολοίπων, με αποτέλεσμα την απαξίωση τελικά του περιουσιακού στοιχείου. Έτσι, τώρα μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου, το οποίο θα είναι σύντομο σχετικά, το «ορφανό» μερίδιο θα μοιράζεται στους υπόλοιπους νόμιμους κληρονόμους.

Οι σύντροφοι ζωής αποκτούν κληρονομικό δικαίωμα
Μία πολύ σημαντική αλλαγή στο νομοσχέδιο για τις κληρονομιές είναι ότι πλέον αποκτούν κληρονομικό δικαίωμα οι σύντροφοι ζωής, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι έχουν ζήσει πολλά χρόνια με το αποθανόν πρόσωπο χωρίς γάμο ή κάποιο σύμφωνο συμβίωσης, ή άλλη συμφωνία διαμοιρασμού περιουσίας. Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί είναι αόρατοι για το κράτος και ο νόμος έρχεται να διορθώσει την μεγάλη αυτή αδικία. 

Αφαιρείται το δικαίωμα κληρονομιάς από υπερήλικες γονείς 
Οι υπερήλικες γονείς δεν θα κληρονομούν πλέον το παιδί τους, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος στην περίπτωση που δεν υπήρχαν απόγονοι και πλέον το δικαίωμα αυτό θα πηγαίνει στους υπόλοιπους κατιόντες κληρονόμους.

Περιορίζεται το δικαίωμα κληρονομίας σε τυπικές συζυγικές σχέσεις
Ουσιαστικά οι σύζυγοι που είναι σε διάσταση και άρα στην πραγματικότητα δεν είναι μαζί δεν θα κληρονομούν πλέον το νόμιμο μερίδιο που είναι το 1/4 της περιουσίας, καθώς θα έχουν πολύ μικρό κληρονομικό δικαίωμα.

Αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι κληρονομικές συμβάσεις
Για πρώτη φορά θα επιτραπούν οι κληρονομικές συμβάσεις, δηλαδή αν κάποιος επιθυμεί να κληροδοτήσει την περιουσία του στα παιδιά του ή αλλού θα κάνει μία σύμβαση εν ζωή και θα τακτοποιεί τα περιουσιακά του έτσι ώστε να μην έχουμε εικόνες με κληρονόμους στα δικαστήρια μετά τον θάνατό του. 

Keywords
Τυχαία Θέματα