Τι κερδίζουν και τι χάνουν τα κόμματα της Βουλής με την παραίτηση Τσίπρα
Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε για πολλά χρόνια ως ένα προσωποπαγές και προσωποκεντρικό κόμμα, οι κλυδωνισμοί που καλείται να αντιμετωπίσει είναι μεγάλοι. Όμως ακόμα και σε επίπεδο διαλεκτικής, όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου επηρεάζονται από αυτό και θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους.
Νέα Δημοκρατία
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προερχόμενη από μια καθαρή νίκη με τεράστια διαφορά απέναντι στον βασικό της αντίπαλο, αποκτά μια ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αλλά πρέπει να αναπροσαρμόσει ακόμα
Στον αντίποδα, η παραίτηση Τσίπρα σε έναν βαθμό αποδυναμώνει τις κατηγορίες περί τοξικότητας και διχαστικού λόγου που χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία τον τελευταίο χρόνο. Διότι ως προσωποκεντρικό κόμμα ο Α. Τσίπρας χρεώνονταν στο ακέραιο τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσωπα και στρατηγικές. Καθώς κάθε Κυβέρνηση απαιτείται να έχει ένα αφήγημα ενάντια στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, η παραίτηση Τσίπρα στερεί από την Νέα Δημοκρατία τον στόχο της κριτικής της, μιας κριτικής που εκπορεύονταν και από τα κόμματα της Αριστεράς. Πλέον δεν μπορεί να τονίσει τα λάθη που πιστώνονται στον Τσίπρα και πρέπει να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της, χωρίς να φανεί πως λειτουργεί χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμα και αν η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι αδύναμη. Γιατί οι αντίπαλοί της θα την κατηγορήσουν για πολιτική αλαζονεία.
ΣΥΡΙΖΑ
Αλίμονο αν αυτή η απόφαση δεν επηρέαζε πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δύο βάρκες: την βάρκα της κεντροαριστεράς και την βάρκα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πάντα το έκανε, όμως πλέον καλείται να πάρει αποφάσεις. Οποιοσδήποτε και να εκλεγεί στην Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ -πλεονέκτημα σε Αχτσιόγλου και Ηλιόπουλο, καθώς οι Αχτσιόγλου-Χαρίτσης-Τεμπονέρας έχουν κοινά χαρακτηριστικά- πάλι θα κληθεί να προγεφυρώσει τις βάρκες για να περάσουν το πολιτικό ποτάμι. Μόνο σε μια βάρκα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τα ποσοστά του.
Στην περίπτωση της κεντροαριστερής επιλογής, μιλάμε μέχρι και για αλλαγή ονόματος, στην περίπτωση της ριζοσπαστικής επιλογής, μιλάμε για αριστερή πολιτική γραμμή, με προσπάθεια αποφυγής θέσης στα μεγάλα θέματα που μπορεί να διώξουν υποστηρικτές προς το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός πως δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής, θα του στοιχίσει.
ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί προς την κεντροαριστερά, αποκτά έναν μόνιμο ανταγωνιστή σε θέσεις και πολιτικές. Αυτή η επιλογή θα ήταν καταστροφική και για τους δύο, οπότε το ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωθεί να κινηθεί δεξιότερα, πέρα από την γραμμή πολιτικής άνεσης του ΣΥΡΙΖΑ, προς την γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα σε ένα πολιτικό παιχνίδι που η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει το ταμπλό, τις κινήσεις και τους κανόνες σχεδόν 50 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά παρακαλά για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην ριζοσπαστική αριστερά. Περιμένει τις εσωκομματικές εκλογές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να αποφασίσει για την μετατόπιση ή μη της πολιτικής του.
ΚΚΕ
Το ΚΚΕ στήριξε ένα πολύ μεγάλο μέρος της…νίκης του (πολύ υψηλά ποσοστά) στην επικοινωνία της αριστερής του ατζέντας κινούμενο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ (και λιγότερο προς το ΜέΡΑ 25). Τα κατάφερε με ευκολία, παίρνοντας με το μέρος του υποστηρικτές του Αριστερού μετώπου του ΣΥΡΙΖΑ, μεταχειριζόμενο ατόφια αριστερό λόγο. Έχοντας αυτονόητες θέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας, δεν χρειάστηκε να τις τονίσει περισσότερο, αλλά κυριάρχησε στην αριστερά, αποκομίζοντας τα μέγιστα από την ουσιαστική εκλογική δεξαμενή του. Πλέον θα κληθεί να ασκήσει περισσότερη κριτική στην Κυβέρνηση, παρά στον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούσε τον ρεαλιστικά και πολιτικά για τα δεδομένα της Αριστεράς εύκολο στόχο. Στην πολιτική μετράνε η αριθμοί, το ΚΚΕ τους πήρε από εκεί που μπορούσε, όμως πλέον θα κληθεί να μετατοπίσει την ρητορική του, για να διατηρήσει τους ψηφοφόρους του ή ακόμα και να τους αυξήσει.
Σπαρτιάτες-Ελληνική Λύση-Νίκη
Τα κόμματα αυτά, με μικρές αλλαγές στην πολιτική τους εξειδίκευση (Κοντά στο κοινό της ΧΑ οι Σπαρτιάτες, στο κοινό του ΛΑΟΣ η Ελληνική Λύση, στον εκκλησιαστικό κόσμο η ΝΙΚΗ) οφείλουν ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής τους πελατείας στην Συμφωνία των Πρεσπών. Οι Μακεδονομάχοι, αλλά και ο Φράχτης στον Έβρο, το Προσφυγικό και εν γένει τα εθνικά ζητήματα, αποτέλεσαν την προμετωπίδα της προεκλογικής τους πολιτικής, σπρώχνοντας την Νέα Δημοκρατία (με χαρά για την ίδια) προς το κέντρο.
Πλέον στενεύει το περιθώριο να πορεύονται με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο είναι τετελεσμένο και αποδεκτό από την Κυβέρνηση, ενώ η Νέα Δημοκρατία αφαίρεσε από την ατζέντα τους το Προσφυγικό, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά σε αλλαγή των συμφωνιών του Δουβλίνου. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αργά ή γρήγορα θα αναγκάσει τα κόμματα αυτά σε αλλαγή ή θα τα στραγγίξει από το εκλογικό τους κοινό. Εδώ είναι από τις περιπτώσεις που είτε ελέω παραίτησης Τσίπρα, είτε ελέω πολιτικής Μητσοτάκη τα κόμματα αυτά έχουν μόνο να χάσουν.
Θα αναγκαστούν να κινηθούν ακόμα δεξιότερα ή πιο συγκεκριμένα σε ακόμα σκληρότερο προς τα μεταναστευτικά ζητήματα λόγο, προσπαθώντας να σώσουν οτιδήποτε σώζεται.
Πλεύση Ελευθερίας
Η Πλεύση Ελευθερίας, κόμμα που κινείται στον αριστερό χώρο αλλά με σαφείς θέσεις στα εθνικά θέματα, αποδυναμώνεται αντίστοιχα χάνοντας την διαλεκτική ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών, όμως η πρώην Πρόεδρος της Βουλής με την Κυβέρνηση Τσίπρα, δεν θα σιγάσει τόσο εύκολα. Εκμεταλλευόμενη την εξουσία που της δίνει η θέση της ως πρώην ΠτΒ, θα παίρνει τον λόγο συχνότερα (οι παλαιότεροι θυμόμαστε τον Απόστολο Κακλαμάνη να χρησιμοποιεί την διάταξη) και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κινείται και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια όπως φανταζόμαστε αυτό δεν θα συνεχιστεί πέρα από το πρώτο εξάμηνο, οπότε η Πλεύση Ελευθερίας θα υποχρεωθεί να συγκεκριμενοποιήσει τις θέσεις της πέρα από την Αγάπη Παντού ή την συνθηματολογία με την οποία εξελέγη, δίνοντας σαφές στίγμα ως προς το που πατάει.
Με την διάδοχη κατάσταση να αποτελεί γρίφο, θα σας αφήσουμε με τις προβλέψεις της Stoiximan για το πρόσωπο που θα αποτελέσει τον επόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποια είναι η τροφή που μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε μέχρι τα 100
- Τι χρωστάμε στον Αλέξη Τσίπρα
- Ελέγχους σε όλη τη χώρα από οποιαδήποτε ΔΟΥ
- Στουρνάρας: Πιάστε τους αυτοαπασχολούμενους που φοροδιαφεύγουν!
- Πανελλαδικές 2023: Τι μας δείχνουν οι επιδόσεις των μαθητών
- Αύξηση αφορολόγητου 1.000 ευρώ και μείωση φόρου επιτηδεύματος
- Μέχρι τα 26 λεπτά βλέπει η αγορά το σκληρό, πίεση από Καναδά Σεπτέμβριο
- Το μπόνους και η πρόκληση για τις τράπεζες από το ακριβό χρήμα
- Hπια κέρδη σημείωσε για τον χρυσό – Απώλειες 3% στο τρίμηνο
- Μαύρη αγορά: Πώς παίζεται το παιχνίδι με τα πλαστικά καλαμάκια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Τι κερδίζουν και τι χάνουν τα κόμματα της Βουλής με την παραίτηση Τσίπρα
- Business Voice #25 by emea.gr: Η φωνή των επιχειρήσεων
- Άνοιξε τα χαρτιά του ο Καγκελάριος Σολτς για μεταναστευτικό και Τουρκία
- ΥΠΕΘΟ: Συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη με Χρήστο Σταϊκούρα και Θόδωρο Σκυλακάκη
- Συνταξιοδοτούνται 30 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές και εισαγγελείς από τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ
- Στο 10.8% υποχώρησε η ανεργία τον Μάιο για πρώτη φορά από το 2009
- Διάκριση για το Φεστιβάλ Δράμας: Γίνεται το «εισιτήριο» για τα Όσκαρ!
- Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,26%, στα 85,25 εκατ. ευρώ ο τζίρος
- Χρηματιστήριο: Κέρδη 37,52% στο εξάμηνο με αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 20 δισ. ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΤτΕ: Τα 5 «κλειδιά» για πάταξη της φοροδιαφυγής και αύξηση των φορολογικών εσόδων
- Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα, αλλά μένει το χάσμα με την ΕΕ
- ΗΠΑ: Πλήγμα στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο
- ΑΠΕ και διασυνδέσεις για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης στα νησιά την περίοδο 2023-2029
- Η καταπολέμηση της ακρίβειας και η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης
- Σεισμός στην Ινδονησία: Τουλάχιστον ένας νεκρός από τα 6,4 Ρίχτερ
- Οι τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Πανελλαδικές: Άνοδος βάσεων για τις σχολές Νομικής, Ψυχολογίας και Πολυτεχνείων - Πτώση για τις Ιατρικές
- Απογοητευμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τη διαγραφή του φοιτητικού χρέους ο Μπάιντεν
- Ινδονησία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και περίπου 10 τραυματίες από τον σεισμό των 6,4 βαθμών