Το 72% των Ελλήνων έως 34 ετών μένει με τους γονείς του – «Βόμβα» για το δημογραφικό

13:32 15/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σύμφωνα με άρθρο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) με θέμα «Δημογραφικές εξελίξεις και στεγαστική κρίση στην Ελλάδα», η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010 στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα για τους νέους ανθρώπους, με την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων να αδυνατεί να φύγει από τη στέγη του πατρικού τους σπιτιού.

Όσοι και όσες από τις νεότερες γενεές δεν μετανάστευσαν και παρέμειναν στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης

προσαρμόσθηκαν εν μέρει στη νέα αυτή κατάσταση. Η προσαρμογή αυτή «οδήγησε όσους είχαν την δυνατότητα συγκατοίκησης με τους γονείς τους να το πράξουν και έτσι το ποσοστό των 18-34 ετών που διαμένει στη γονική τους κατοικία αυξήθηκε ταχύτατα (+12 ποσοστιαίες μονάδες ανάμεσα στο 2010 και το 2022 με βάση στοιχεία της EUROSTAT)».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα «να έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά νέων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβιώνουν με τους γονείς τους (σχεδόν 72% έναντι 50% κατά μέσο όρο στην ΕΕ), και, ταυτόχρονα, και από τις υψηλότερες ηλικίες αποχώρησής τους από αυτήν (>30,5 έτη)». Ένα άλλο τμήμα των νέων που δεν είχε αυτή τη δυνατότητα προσέφυγε σεενοικιαζόμενη κατοικία που απορροφά όμως πλέον ένα δυσανάλογο και ολοένα και αυξανόμενο τμήμα των εισοδημάτων τους. Ωστόσο, «και στις δυο περιπτώσεις, συσσωρευτικά, σε συνδυασμό και με άλλες αρνητικές παραμέτρους, αυτό είχε επιπτώσεις όχι μόνον στη δημιουργία οικογένειας και στην ηλικία τεκνοποίησης, αλλά και στον αριθμό των παιδιών που θα αποκτήσουν οι γενεές αυτές».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο από τον επικεφαλής του ΙΔΕΜ

Keywords
Αναζητήσεις
to-72-ton-ellinon-eos-34-eton-menei-me-tous-goneis-tou--vomva-gia-to-dimografiko.htm
Τυχαία Θέματα