Το ΧΑ παρέδωσε κέρδη 4 συνεδριάσεων σε μία μέρα

Πωλήσεις σε όλες τις μετοχές με αιχμή στις τράπεζες κι όχι μόνον αλλά και στα blue chips που είχαν βραχυχρόνια κέρδη σημάδεψαν τη συνεδρίαση του ΧΑ και αφαίρεσαν σε μία συνεδρίαση ότι προσπάθησαν να κτίσουν οι αγοραστές στο τετραήμερο ανοδικό σερί που είχε προηγηθεί.

Ως βασική αιτία των πωλήσεων αναφέρεται ότι είναι οι μειώσεις σε τιμές- στόχους των διεθνών οίκων Morgan Stanley και τώρα Goldman Sachs

για τις τιμές των τραπεζικών μετοχών με αφορμή τη μείωση των επιτοκίων. Βλέπουν μικρότερα κέρδη και κατεβάζουν ελαφρώς τον πήχη, ενώ διατηρούν τις συστάσεις για αγορές. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι πιέσεις επεκτάθηκαν σε όλο το ταμπλό και υπήρχαν πολλά blue chips που υποχώρησαν περισσότερο από τις τράπεζες.

Στην πραγματικότητα όμως το διεθνές κλίμα επιβαρύνθηκε απότομα με την απότομη άνοδο των αποδόσεων-επιτοκίων στα αμερικανικά ομόλογα που δυσκολεύει τις μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ. Οι εκλογές πλησιάζουν και οι δύο υποψήφιοι εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το χρέος με τις πολιτικές τους και ειδικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Το γεγονός επηρεάζει και τις αγορές των μετοχών που θα ήθελαν επιταχυνόμενη μείωση των επιτοκίων και οι Αμερικανοί και Βρετανοί επενδυτές και διαχειριστές είναι σε πρώτη επαφή με αυτά τα στοιχεία.

Στο ΧΑ οι συναλλαγές αυξήθηκαν απότομα στο τέλος κυρίως με μεγάλα πακέτα που έγιναν στη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ η αγορά είχε «πατώσει» ουσιαστικά από τις 15.30 και ακολούθησε πλάγια πορεία για να κλείσει σχεδόν στα χαμηλά της ημέρας. Από ένα σημείο και μετά, ήταν δύσκολο να βρεθεί κάποιο από τα βαριά χαρτιά των δεικτών που να ξεχωρίζει.

Έτσι, από τα βαρύτερα χαρτιά, άνοδο σημείωσε μόνον η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και η Quest, ενώ μεγάλη πτώση σημείωσαν η Τράπεζα Πειραιώς, η ΔΕΗ, η Cenergy και η Eurobank. Όλες όμως οι Τράπεζες κινήθηκαν πτωτικά, όπως και η Metlen, ο ΟΤΕ και η Motor Oil.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 19 μετοχές σημείωσαν άνοδο έναντι 86 μετοχών που υποχώρησαν. Στο εξωτερικό υποχώρησαν επίσης όλες οι μεγάλες αγορές στην Ευρώπη, ενώ πτωτικά είχε ξεκινήσει και η Wall Street.

Ωστόσο το ΧΑ δυσαρέστησε γιατί υποχώρησε πολύ και εύκολα και αναζήτησε άλλοθι σε εκθέσεις οίκων που ήδη από το καλοκαίρι κανείς δεν τους δίνει σημασία, καθώς προχωρούσαν σε reratings που δεν είχαν σχέση με την εικόνα της αγοράς και δεν επιβεβαιώνονταν ενώ ακόμα και μετά τις μικρές μειώσεις στόχων που έκαναν, αν οι μετοχές επιτύχουν τους στόχους αυτούς, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να πάει στις 1.700 -1.750 μονάδες.

Πάντως την Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.414,65 μονάδες με πτώση 1,67%.

Οι συναλλαγές έφθασαν τα 132,06 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 20,25 εκατ. ευρώ, (στην Eurobank για 4 εκατ. ευρώ, στην ΕΤΕ για 6,2 εκατ. ευρώ, στην Πειραιώς για 2,1 εκατ. ευρώ, στην Cenergy για 3 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης FTSE σημείωσε απώλειες 2,02% στις 3.432,18 μονάδες, ο δείκτης FTSEM στη μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε στις 2.293,42 μονάδες με πτώση 1,11%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις 1.197,92 μονάδες με πτώση 2,29%.

Keywords
Αναζητήσεις
to-cha-paredose-kerdi-4-synedriaseon-se-mia-mera.htm
Τυχαία Θέματα