Το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα δίπλα στους παραγωγούς ακτινιδίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του Έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με ανάδοχους την εταιρεία NEUROPUBLIC, τον Όμιλο ΟΤΕ και τη διαφημιστική ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Στο πλαίσιο του Έργου, έχει εγκατασταθεί εξειδικευμένος εξοπλισμός ο οποίος καταγράφει πολύ σημαντικά δεδομένα για τα εν λόγω αγροτεμάχια αλλά και τις υπαίθριες καλλιέργειες που αυτά φιλοξενούν.
Στόχος του Έργου είναι η διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης τεχνολογικής υποδομής, η οποία πρόκειται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για το αναγκαίο ψηφιακό άλμα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, δίνοντας λύσεις και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους της ελληνικής υπαίθρου.
H διαδικασία, τα οφέλη και οι δυνατότητες του συγκεκριμένου Έργου παρέχονται από την ιστοσελίδα https://digiagro.gr. Οι παραγωγοί θα έχουν εξατομικευμένη πρόσβαση στα δεδομένα του Σταθμού, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών.
Γεωργία με Ευφυΐα: Κέρδος και για το ακτινίδιοΤα πειραματικά αγροτεμάχια του Έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» αφορούν σε 21 καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και εκείνη του ακτινιδίου. Σε αυτά έχουν τοποθετηθεί Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων (gaiatron v3.0), Πολυαισθητήρες μέτρησης εδαφικών παραμέτρων, Υδρόμετρα και με τη βοήθεια Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, καταγράφουν σημαντικά δεδομένα για το εκάστοτε αγροτεμάχιο, αναφορικά με τη φυτοπροστασία, τη λίπανση και την άρδευση αλλά και το έδαφος και την ατμόσφαιρα της κάθε περιοχής.
Στην περίπτωση της καλλιέργειας ακτινίδιου συγκεκριμένα, το εν λόγω εγχείρημα μπορεί να δώσει λύσεις και, μάλιστα, στοχευμένες ως προς την άρδευση, δεδομένου ότι το ακτινίδιο έχει αυξημένες απαιτήσεις σε νερό. Συγκεκριμένα, χρειάζονται σημαντικές ποσότητες αρδευτικού νερού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ανάπτυξης και παραγωγής. Εκτιμάται ότι στον Ελλαδικό χώρο για την καλλιεργητική περίοδο, η ακτινιδιά χρειάζεται περίπου 800 – 1200 mm νερού με την με δόση κάθε άρδευσης 5 – 10 mm νερού στα παραγωγικά δένδρα. Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη καλλιέργεια χρειάζεται συχνά ποτίσματα, κατά τη βλαστική περίοδο και ιδιαίτερα κατά την καρπόδεση και την περίοδο αύξησης του καρπού, αφού η έλλειψη νερού την άνοιξη εμποδίζει την ανάπτυξή του φρούτου.
Τα πλεονεκτήματα του παραγωγού ακτινιδίουΧάρη στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό ακτινιδίου να εντοπίσει με ακρίβεια τις ανάγκες της καλλιέργειάς του (στην περιοχή του) και, με την αξιοποίηση πληροφοριών από τους υδατικούς δείκτες (π.χ. ημερήσιας απώλειας νερού και βροχόπτωσης) για κάθε αγροτεμάχιο, να πάρει καλύτερες αποφάσεις αναφορικά με τις αρδεύσεις του, έχοντας, την ίδια στιγμή, σημαντικό οικονομικό όφελος.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό ακτινίδιου, να ψεκάζει έγκαιρα και πιο σωστά, αλλά και να φροντίζει για την πιο ορθολογική διαχείριση λιπάσματος στην καλλιέργειά του.
Ο ίδιος αποκτά εξατομικευμένη πρόσβαση σε πιο ακριβείς μετρήσεις για όσο διάστημα ο Σταθμός Συλλογής Δεδομένων (ΣΣΔ) είναι εγκατεστημένος στο χωράφι του, παίρνοντας πιο σωστές αποφάσεις, ενώ, ταυτόχρονα, του δίνεται η δυνατότητα να «πρασινίσει» την παραγωγή του, συμβαδίζοντας με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και της Ε.Ε.
Ψηφιακό άλμα στον Αγροδιατροφικό ΤομέαΤο παρόν Έργο αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών, με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Ουσιαστικά η πλατφόρμα αυτή θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Χίλιες αιτήσεις την ώρα για το «Σπίτι μου ΙΙ»
- Π. Μαρινάκης: Η πρότασή μας για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης
- Μαζική επίθεση DDoS στο gov.gr από το εξωτερικό
- Κυβερνοεπιθέσεις δέχεται το δίκτυο του δημόσιου τομέα ΣΥΖΕΥΞΙΣ
- Τα ταξί ζητούν την, χωρίς περιορισμό, διέλευση στις λεωφορειολωρίδες
- Απίστευτο: Έκλεψαν τις πινακίδες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τα λιμνία της ΜΔΠΠ Ηπείρου (φωτο)
- «Προτάσεις Γεωτεχνικών Οργάνων Κρήτης της ΠΟΓΕΔΥ στον Υπουργό ΥπΑΑΤ»
- Με ξεχωριστά κίνητρα η ένταξη στο «Εξοικονομώ 2025» πληγέντων της Στερεάς Ελλάδας και της Κρήτης
- Στη μικρή λιανική η οικογένεια Βαρδινογιάννη – Τα μελλοντικά πλάνα
- Πλήγμα με Ζίβκοβιτς στον ΠΑΟΚ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Στη μικρή λιανική η οικογένεια Βαρδινογιάννη – Τα μελλοντικά πλάνα
- Σταϊκούρας: Υπεγράφη η τροποποίηση της σύμβασης για 200 λεωφορεία CNG
- Θεοδωρικάκος: «Διαφάνεια και ανταγωνισμός στο ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης»
- Η Syndea αναπροσαρμόζει τα ασφάλιστρα στα ισόβια συμβόλαια υγείας
- Κυβερνοεπίθεση στο gov.gr από το εξωτερικό – Προβλήματα στις εφαρμογές
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Η Syndea αναπροσαρμόζει τα ασφάλιστρα στα ισόβια συμβόλαια υγείας
- Θεοδωρικάκος: «Διαφάνεια και ανταγωνισμός στο ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης»
- Κυβερνοεπίθεση στο gov.gr από το εξωτερικό – Προβλήματα στις εφαρμογές
- Σταϊκούρας: Υπεγράφη η τροποποίηση της σύμβασης για 200 λεωφορεία CNG
- Στη μικρή λιανική η οικογένεια Βαρδινογιάννη – Τα μελλοντικά πλάνα
- Παράταση δύο μηνών στα Σχέδια Βελτίωσης 2018 – Στα 451 εκατ. ευρώ η απορρόφηση
- Νέες συσκευές κηπουρικής για εσωτερικούς χώρους από την LG
- Τον Νικήτα Κακλαμάνη προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για νέο πρόεδρο της Βουλής
- GOVSATCOM: Στην Ελλάδα μία από τις δύο έδρες του ευρωπαϊκού προγράμματος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ιταλική αισιοδοξία: Πλησιάζει η ημέρα επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα
- ΗΠΑ: Αυξημένα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τα επιδόματα ανεργίας
- Η ΕΕ μπορεί να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα, λέει το ΔΝΤ – Πώς θα εξοικονομήσει 40 δισ. ευρώ
- Ιαπωνία – Επιτροπή προειδοποιεί: Στο 82% η πιθανότητα «μεγασεισμού» τα επόμενα 30 χρόνια
- Πλήγμα με Ζίβκοβιτς στον ΠΑΟΚ
- Στάρμερ: Η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία ένα νέο κινητό αντιαεροπορικό σύστημα
- Τα 5 μεγάλα έργα και οι μεταρρυθμίσεις με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης