Το ΙΣΝ στο πλευρό των πληγέντων από τους τυφώνες Ελίν και Μίλτον στις ΗΠΑ

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο τυφώνας Ελίν έγινε ένας από τους φονικότερους τυφώνες που έχουν πλήξει ποτέ τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Κατρίνα, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 230 ανθρώπους σε έξι πολιτείες, μεταξύ των οποίων στη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί και τη Φλόριντα. Ιδιαίτερα σκληρά επλήγη η δυτική Βόρεια Καρολίνα, η οποία συνήθως δεν υφίσταται τις συνέπειες των τυφώνων διότι βρίσκεται βαθιά μέσα στην ενδοχώρα. Εκεί οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν θανατηφόρες πλημμύρες,

εμποδίζοντας την παροχή βοήθειας.

Στη συνέχεια, σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, ο Μίλτον ένας από τους εντονότερους τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην περιοχή, διέσχισε τη Φλόριντα, επηρεάζοντας ορισμένες από τις περιοχές που είχαν, ήδη, πληγεί από τον Ελίν.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προσπαθεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να ανταποκριθεί σε φυσικές καταστροφές παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, λόγω των καταστροφικών τυφώνων Ελίν και Μίλτον, πραγματοποιεί δωρεές σε πλήθος μη κερδοσκοπικών οργανισμών με τοπική δράση στη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί και τη Φλόριντα. Όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, σε συνέχεια άλλων φυσικών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων, το ΙΣΝ προσπάθησε να ανταποκριθεί άμεσα, απευθυνόμενο σε οργανισμούς που γνωρίζουν σε βάθος τις τοπικές ανάγκες χάρη στη μακροχρόνια παρουσία και δράση τους και που έχουν τη δυνατότητα να ενεργήσουν άμεσα.

Ανάμεσα στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζει το ΙΣΝ βρίσκονται και δύο μακροχρόνιοι δωρεοδόχοι-συνεργάτες του, η συνεισφορά των οποίων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Είναι διαφορετικό να γνωρίζουμε σε θεωρητικό επίπεδο ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλεί όλο και πιο σοβαρά, ακραία φαινόμενα στα πιο απρόσμενα σημεία, και άλλο να το βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας, προκαλώντας απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σοβαρές καταστροφές στις εκάστοτε κοινότητες», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Η σκέψη μας βρίσκεται στους πληγέντες και είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι εργάζονται αδιάκοπα, αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, και παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν υποστεί τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες των τυφώνων με τους ανθρώπους που προσπαθούν να υποστηρίξουν. Αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη για το έργο και την τοπική γνώση που διαθέτουν οι δωρεοδόχοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε».

Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που υποστηρίζει το ΙΣΝ είναι οι ακόλουθοι:

Βόρεια Καρολίνα

• Παρά το γεγονός ότι οι βασικές εγκαταστάσεις της τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω των πλημμυρών, η τράπεζα τροφίμων MANNA Food Bank προσαρμόστηκε γρήγορα στις νέες συνθήκες. Αξιοποιώντας μια νοικιασμένη αποθήκη και τη δύναμη και θέληση των εθελοντών, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός διανέμει τρόφιμα με φορτηγά σε κάθε μια από τις κομητείες της δυτικής Βόρειας Καρολίνας και έχει δημιουργήσει ένα σημείο διανομής στο Άσβιλ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής που έχει πληγεί σημαντικά, προκειμένου να μοιράσει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα μακράς διάρκειας, βρεφικές προμήθειες και είδη υγιεινής.

• Το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών του Community Foundation of Western North Carolina έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ταχεία, ευέλικτη χρηματοδότηση σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που καλύπτουν άμεσες ανάγκες, όπως παροχή τροφίμων, στέγης, ιατρικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης. Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο θα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση κατοικιών και υποδομών, βοηθώντας τις κοινότητες να «ορθοποδήσουν».

• Ο Οργανισμός Partnership for Appalachian Girls’ Education (PAGE), ο οποίος αποτελεί υφιστάμενο δωρεοδόχο-συνεργάτη του ΙΣΝ, έχει πραγματοποιήσει ελέγχους ψυχικής υγείας σε οικογένειες των οποίων τα παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμά του και τους έχει παράσχει δέματα βοήθειας που περιλαμβάνουν βασικά είδη, όπως προϊόντα υγιεινής και βιβλία.

Τενεσί

• Ο Οργανισμός Remote Area Medical, επίσης υφιστάμενος δωρεοδόχος-συνεργάτης του ΙΣΝ, προσφέρει δωρεάν ιατρική, οδοντιατρική και οφθαλμολογική φροντίδα, μέσω κινητών κλινικών, σε απομακρυσμένες ή υποεξυπηρετούμενες περιοχές σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Τις προσεχείς εβδομάδες θα λειτουργεί ολοήμερες κλινικές στις πληγείσες περιοχές, παρέχοντας παράλληλα και τηλεϊατρική περίθαλψη.

• Το Neighbor to Neighbor Disaster Relief Fund του οργανισμού East Tennessee Foundation παρέχει χρηματοδότηση για έργα που επικεντρώνονται στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη στο Τενεσί και σχετίζονται με την υγεία, την ψυχική υγεία, την εκπαίδευση και τη γεωργία.

Φλόριντα

• Από το Κέντρο Διανομής στην Τάμπα της Φλόριντα, ο οργανισμός Rebuilding Together Tampa Bay συντονίζει τις προσπάθειες μετεγκατάστασης των ανθρώπων από τα καταφύγια στα σπίτια τους. Αναλυτικότερα, αναλαμβάνει τον καθαρισμό των σπιτιών, την επισκευή των στεγών και την υλοποίηση των απαραίτητων επισκευαστικών εργασιών. Ο οργανισμός εστιάζει ιδιαίτερα στην υποστήριξη ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, ατόμων με αναπηρία, βετεράνων και κατοίκων με χαμηλό εισόδημα.

• Ο οργανισμός Hispanic Federation υποστηρίζει τους τοπικούς συνεργάτες του στην προσπάθειά τους να παραδώσουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, καθώς και στέγη σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων μελών οικογενειών αιτούντων ασύλου και προσωρινών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

• Ο Οργανισμός The Smile Trust έχει ενεργοποιήσει το τοπικό του δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες οργανώσεις, για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες παρέχοντας ζεστά γεύματα, νερό, φάρμακα, πάνες, καθώς και γεννήτριες και μπαταρίες για όσους δεν έχουν ρεύμα, ενώ παράλληλα υλοποιεί δράσεις μακροπρόθεσμης ανάκαμψης.

Στο σύνολό τους, οι παραπάνω οργανισμοί αξιοποιούν τη βαθιά γνώση των τοπικών ζητημάτων και το πλήθος των υφιστάμενων συνεργασιών τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις επιτακτικές ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση προϋπαρχόντων προβλημάτων που προκάλεσαν οι τυφώνες και τις συνέπειες σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα.

Aπό την ίδρυσή του, τo ΙΣΝ προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως μεταξύ πολλών άλλων, μετά τον κυκλώνα Φρέντι στη Μαδαγασκάρη, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι το 2023, τους σεισμούς στη Συρία και την Τουρκία την ίδια χρονιά, τις πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2021 και το 2018 αντίστοιχα, την ξηρασία στην Αιθιοπία το 2016, τον σεισμό του 2010 στην Αϊτή, το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό στην Ινδονησία, τη Σρι Λάκα, την Ταϊλάνδη στα τέλη του 2004, αλλά και τον τυφώνα Μιτς στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Νικαράγουα το 1998.

Το ΙΣΝ πιστεύει ότι οι άνθρωποι έχουν τη φυσική προδιάθεση να βοηθούν ο ένας τον άλλον μετά από μια καταστροφή και ότι ο ρόλος της φιλανθρωπίας είναι να συμβάλει στον περιορισμό τυχόν δυσκολιών που μπορεί να στέκονται εμπόδιο σε πράξεις αλληλεγγύης.

Keywords
Αναζητήσεις
to-isn-sto-plevro-ton-pligenton-apo-tous-tyfones-elin-kai-milton-stis-ipa.htm
Τυχαία Θέματα