Το σχέδιο της κυβέρνησης για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους – Ποιοι θα πάρουν επιπλέον 200 ευρώ

07:44 25/2/2023 - Πηγή: Emea.gr

Με το «δεξί» θα μπει το 2024 για 650.000 δημοσίους υπαλλήλους, αφού η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει αυξήσεις μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση που θα δοθεί μετά από 14 χρόνια ενώ η συνολική ενίσχυση για τους δημοσίους υπαλλήλους θα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, αφού στα 500 εκατ. που θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό θα προστεθεί το ποσό από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,

της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους και η αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι, με τα σημερινά δεδομένα, στο Δημόσιο ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για περίπου 500.000 δημοσίους υπαλλήλους με δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 202 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, εκτός της έμμεσης αύξησης μέσω της εισφοράς αλληλεγγύης έχει θεσμοθετηθεί και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, το μέτρο αυτό βρίσκει εφαρμογή σε περίπου καλύπτει 600.000 υπαλλήλους, οι οποίοι ωφελούνται αθροιστικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Οι… τυχεροί που θα πάρουν αύξηση 200 ευρώ

Τα ευχάριστα νέα για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν σταματούν εδώ. Αυτό γιατί, εκτός από τις αυξήσεις στα κατώτατα μισθολόγιά τους, έρχεται να εφαρμοστεί και ένα νέο επίδομα, που προστίθεται κάθε μήνα στις αποδοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται να δοθεί αποκλειστικά στους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ το ύψος του ποσού διαφοροποιείται και δεν θα είναι για όλους το ίδιο.

Αναλυτικότερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που πρόκειται να λάβουν επίδομα 200 ευρώ είναι αυτοί που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα λάβουν 150 ευρώ είναι αυτοί που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά υπηρετούν στον κλάδο Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων, ειδικότητα Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων.

Το επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους, στους κλάδους, στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα