Τραμπ 2.0: Τι αλλάζει στην Ευρώπη με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
«Το show του Τραμπ μόλις ξανάρχισε. Και η Ευρώπη δεν μπορεί να γυρίζει το βλέμμα από την άλλη πλευρά», γράφει το Politico αναλύοντας την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο 78χρονος μεγιστάνας πέτυχε μία μεγάλη νίκη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τον Ιανουάριο του 2025 θα γίνει και επίσημα ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η εκλογή του διαταράσσει τις -όποιες- ισορροπίες και φέρνει μεγάλες αλλαγές σε παγκόσμιο
Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προετοιμαστεί εδώ και μήνες για την πιθανή επιστροφή του Τραμπ στην Ουάσινγκτον, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν και την εξέλιξη των πραγμάτων. Για παράδειγμα ο Ρεπουμπλικάνος έχει υποσχεθεί να επιβάλλει δασμούς σε κάθε ευρωπαϊκό αγαθό που εισέρχεται στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η ΕΕ να έχει ήδη προληπτικά «κλειδώσει» κάποια αντίποινα.
Κάθε τομέας της πολιτικής της ΕΕ θα επηρεαστεί, από την τιμολόγηση των φαρμάκων μέχρι τις πράσινες τεχνολογίες και τα πρότυπα τεχνητής νοημοσύνης. Το Politico αναλύει τους 12 βασικούς τομείς που θα «ταρακουνηθούν» από την έλευση του Τραμπ στην εξουσία.
Ενέργεια
Η ενεργειακή πολιτική του Τραμπ συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: «drill. baby, drill». Ο Ρεπουμπλικανός ρκίστηκε να ενισχύσει την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και να στείλει περισσότερα ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό, εξοργίζοντας τους οικολόγους από τη μία, αλλά κάνοντας τη βιομηχανία να τρίβει τα χέρια της και να αναμένει τα μεγάλα κέρδη. Ακόμα κι αν οι αμερικανικές εξαγωγές φυσικού αερίου σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, ο Τραμπ θέλει να καταργήσει το «πάγωμα» των αδειών για νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), από την κυβέρνηση Μπάιντεν), έναν περιορισμό που δημιουργεί αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή αγορά. Άτομα από το στρατόπεδο του Τραμπ θέλουν την κατάργηση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), που διαθέτει περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια για έργα όπως η καθαρή τεχνολογία, το υδρογόνο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βέβαια το πρόγραμμα αυτό έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε βασικές πολιτείες και έχει τραβήξει επιχειρήσεις μακριά από την Ευρώπη, δίνοντας προβάδισμα στις ΗΠΑ έναντι της ΕΕ σε κλάδους όπως η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, τα εναλλακτικά καύσιμα και τα ηλεκτρικά οχήματα. Η κατάργηση θα μπορούσε να είναι θετική για τις Βρυξέλλες, αφού έχουν θέσει ως στόχο τον ανταγωνισμό με την Ουάσινγκτον.
Κλίμα
«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ σημαίνει περιβαλλοντική καταστροφή» τονίζει το Politico. Για να αποφευχθούν τα καταστροφικά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο κόσμος έχει πολύ λίγο χρόνο για να μειώσει δραματικά τις εκπομπές ρύπων. Ωστόσο, με τον Τραμπ στο τιμόνι– ο οποίος σχεδιάζει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για άλλη μια φορά και να διπλασιάσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων – ο ρυθμός της πράσινης μετάβασης προβλέπεται να επιβραδυνθεί αντί να επιταχυνθεί. Με τις ΗΠΑ να είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το ένα δέκατο της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη, οποιαδήποτε αλλαγή στην αμερικανική πολιτική για το κλίμα έχει παγκόσμιες συνέπειες. Ένας θερμότερος πλανήτης σημαίνει περισσότερες καταστροφές, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ, η οποία πρέπει να προετοιμαστεί αναλόγως για χειρότερες κλιματικές επιπτώσεις. Και ορισμένοι φοβούνται ότι η νίκη του Τραμπ μπορεί να μειώσει τη δυναμική της δράσης για το κλίμα παγκοσμίως, θέτοντας τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού ακόμη πιο ανέφικτους. Η χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα στις φτωχότερες χώρες είναι το καυτό θέμα της φετινής παγκόσμιας συνόδου κορυφής για το κλίμα που ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου και η νίκη του Τραμπ μπορεί να βυθίσει τη διάσκεψη σε αβεβαιότητα – με πολλούς να προσβλέπουν στην ΕΕ για να αναλάβει δράση και να καλύψει το κενό ηγεσίας. Ωστόσο, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ για τις πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης, οι υπερχρεωμένες αναπτυσσόμενες χώρες θα δυσκολευτούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.
Εμπόριο
Ο Τραμπ είναι ξεκάθαρος: «Πρώτα η Αμερική» και αυτή η φράση συνοψίζει την προσέγγισή του στην εμπορική πολιτική. Έχει ορκιστεί να φέρει πίσω τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και να τιμωρήσει φίλους και εχθρούς με οριζόντιους δασμούς 10 ή 20% (και έως και 60% για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα), παρά τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων για επιζήμιο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Η εμπορική πολιτική του Τραμπ επικεντρώνεται περισσότερο στη μείωση του σημαντικού εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ παρά στο άνοιγμα νέων ευκαιριών στην αγορά. Η εμπορική πολιτική θα ιδωθεί κυρίως μέσα από τον φακό της εθνικής ασφάλειας και της γεωπολιτικής. Η ΕΕ απέτυχε να αξιοποιήσει την αποκλιμάκωση με την κυβέρνηση Μπάιντεν για να επιλύσει τις παρατεταμένες εμπορικές διαφορές σχετικά με τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου, τις πράσινες επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την αναβίωση του ανώτατου δικαστηρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι ρήξεις αυτές αναμένεται να επιδεινωθούν υπό τον Τραμπ. Τα πιο μεγάλα τεστ αντοχής για τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον θα είναι η εξεύρεση λύσης για τους δασμούς αντιποίνων που έχει αναστείλει η ΕΕ κατά της Ουάσινγκτον (η εκεχειρία λήγει τον Μάρτιο του 2025), καθώς και για τη διαμάχη της για τα αεροσκάφη σχετικά με τις επιδοτήσεις της Airbus και της Boeing έως το 2026.
Κεντρική τραπεζική
Αν ο εκλεγμένος πρόεδρος υλοποιήσει έστω και τις μισές ιδέες από εκείνες που έχει προβάλει στην προεκλογική του εκστρατεία «να περιμένετε σοβαρό πόνο για την ευρωπαϊκή οικονομία». Αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι το ευρώ θα μπορούσε να πέσει έως και 10% έναντι του δολαρίου, εάν η νέα κυβέρνηση θέσει σε ισχύ το οριζόντιο σχέδιο δασμών, ενώ τα κέρδη μιας ομάδας των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περισσότερο από 5% το επόμενο έτος. Ο Τραμπ έχει ζητήσει ρητά μεγαλύτερη παρέμβαση του Λευκού Οίκου στη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ -της κεντρικής τράπεζας της Αμερικής- η οποία έχει μετατρέψει την ανεξαρτησία της από τους πολιτικούς σε σημείο αναφοράς. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στη συνεχιζόμενη κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Λιγότερο άμεσα, αλλά όχι λιγότερο επιδραστικά, είναι τα σχέδια για την απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς χαρτιά. Δεν είναι σαφές ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο του προγράμματος μαζικών απελάσεων, αλλά δεδομένης της σημασίας της εργασίας των μεταναστών, ακόμη και του είδους χωρίς χαρτιά, για πολύ βασικούς τομείς της αμερικανικής οικονομίας, θα υπάρξει αναπόφευκτη ανοδική πίεση στις τιμές. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλότερα επιτόκια και μεγάλη πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει, χαλώντας την ήδη κλονισμένη οικονομική ανάκαμψη.
Βιωσιμότητα
Δεν αποτελεί έκπληξη για τις Βρυξέλλες το γεγονός ότι ο μεγιστάνας δεν είναι οπαδός της πράσινης πολιτικής. Αν και η διοίκηση Τραμπ πιθανότατα δεν θα επηρεάσει τη θέσπιση κανόνων των Βρυξελλών σε πράσινα θέματα, η εχθρότητα του Τραμπ για την περιβαλλοντική πολιτική θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ των δύο μπλοκ στη διεθνή σκηνή και θα βλάψει τις φιλοδοξίες της ΕΕ για την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας. Υπό τον Μπάιντεν, οι προσπάθειες να δοθεί εντολή στις αμερικανικές επιχειρήσεις να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είχαν ήδη βαλτώσει, ματαιώνοντας τις ελπίδες των Βρυξελλών για τη δημιουργία παγκόσμιων προτύπων, ώστε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη να μην αισθάνονται άδικα επιβαρυμένες. Υπό τον Τραμπ, οι Βρυξέλλες μπορούν να αποχαιρετήσουν αυτό το όνειρο. Μπαίνοντας για δεύτερη φορά στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να υπαναχωρεί από τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι Η.Π.Α. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αντιτίθεται σθεναρά στην υποστηριζόμενη από τις Η.Π.Α. πρόταση για τον περιορισμό της παραγωγής πλαστικών στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά. Αυτό θα μπορούσε να συντρίψει τις ελπίδες της ΕΕ για αμερικανική υποστήριξη στον τελικό γύρο των συνομιλιών αργότερα αυτό το μήνα.
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Η νίκη του Τραμπ θα θέσει τις ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα παγκοσμίως σε εγρήγορση. Πολλοί παγκόσμιοι κανόνες που αποσκοπούν στην αποτροπή μιας νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης καταρτίζονται σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η IOSCO και η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας και όλοι τους θα μπορούσαν να απειληθούν από μια μη συνεργάσιμη Αμερική. Βραχυπρόθεσμα, η νίκη του Τραμπ μοιάζει να φέρνει κακά νέα στην παγκόσμια ανάπτυξη των κανόνων τραπεζικού κεφαλαίου, που καταρτίστηκαν μετά την κρίση του 2007-2008 για να διασφαλιστεί ότι οι δανειστές έχουν αρκετά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν οικονομικά σοκ. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αλλάξει τα σχέδιά τους και έχουν αναβάλει την εφαρμογή των παγκόσμιων κανόνων μετά από μαζική άσκηση πίεσης από τον τραπεζικό κλάδο και τώρα θα μπορούσαν κάλλιστα να καταργήσουν τους κανόνες συνολικά, προκαλώντας φόβους για χρηματοπιστωτική αστάθεια. Αλλά η Wall Street είναι πιθανό να είναι ευχαριστημένη με τις οικονομικές πολιτικές του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», οι οποίες ενισχύουν την παραγωγή και χαλαρώνουν τους κανονισμούς, ιδίως όσον αφορά τον ανταγωνισμό.
Υγεία
Κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ προσπάθησε να μειώσει τις περιορίσει τις τιμές των φαρμάκων με μικρό αντίκτυπο. Έκτοτε η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποίησε την IRA για να προωθήσει εκτεταμένους περιορισμούς στις τιμές των φαρμάκων για τα άτομα που λαμβάνουν Medicare, την ασφάλιση υγείας για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς. Δεν είναι και τόσο πιθανό να το ανατρέψει αυτό ο Τραμπ, κάτι που σημαίνει ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα εξετάζουν τις επενδυτικές τους επιλογές, καθώς και οι δύο περιοχές πιέζουν για τον περιορισμό των φαρμακευτικών κερδών. Οι υπέρμαχοι της παγκόσμιας υγείας μπορεί επίσης να φοβούνται ότι ο Τραμπ θα αποχωρήσει και πάλι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μία αποχώρηση που ο Μπάιντεν ανέτρεψε την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του το 2021. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του οργανισμού του ΟΗΕ, οπότε η αποχώρησή τους θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στα έργα παγκόσμιας υγείας. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ψηφοφόρων στην προεκλογική εκστρατεία ήταν οι αμβλώσεις. Ο Τραμπ, ο οποίος διεκδίκησε τη νίκη για την ανατροπή του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση μέσω της υπόθεσης Roe v. Wade, δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο σε μια ομοσπονδιακή απαγόρευση, αφήνοντας την εξουσία στις πολιτείες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο επιτρέπεται ή όχι η άμβλωση.
Μεταφορές
Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πλήξει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. «Θέλω οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να γίνουν αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες», δήλωνε πρόσφατα ο νέος πρόεδρος στους υποστηρικτές του, υποσχόμενος «τους χαμηλότερους φόρους, το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και το χαμηλότερο ρυθμιστικό βάρος» για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που θα επιλέξουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ και «έναν πολύ σημαντικό δασμό» για τις υπόλοιπες. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποσχέθηκαν επίσης να ακυρώσουν την εντολή του Μπάιντεν για τα ηλεκτρικά οχήματα, η οποία αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι τα μισά από τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγά που θα πωλούνται το 2030 θα είναι μηδενικών εκπομπών. Η επανεκλογή του Τραμπ θα μπορούσε επίσης να σημάνει άσχημα νέα για την Airbus και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό τομέα αεροσκαφών, με ένα πιθανό κύμα αεροδιαστημικού προστατευτισμού που θα αποσκοπεί στη διάσωση της Boeing από ταραγμένα νερά. Μένει επίσης να δούμε αν ο Τραμπ θα διατηρήσει τον σκεπτικισμό του απέναντι στις πολιτικές πράσινης τεχνολογίας ή θα συνεχίσει να επιδοτεί τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, τα οποία επωφελήθηκαν μαζικά από τις φορολογικές μειώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στο πλαίσιο του IRA. Όσον αφορά τη ναυτιλία, η οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις αρνητικές επιπτώσεις των δασμών, ο κλάδος θα παρακολουθεί στενά κάθε είδους εμπορικό πόλεμο που μπορεί να ξεκινήσει μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ.
Άμυνα
Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ για την άμυνα και την ασφάλειά της. Ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία είχε απειλήσει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και στην προεκλογική του εκστρατεία επανειλημμένα έχει πει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα σώσει τους συμμάχους που δεν επενδύουν αρκετά στον στρατό τους σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Αυτό θα μπορούσε βέβαια να είναι μια μεταμφιεσμένη ευλογία για την ΕΕ, αναγκάζοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενότερα και να λάβουν τολμηρές αποφάσεις – όπως η συμφωνία για κοινό δανεισμό για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας του μπλοκ. Η Γαλλία για παράδειγμα θα μπορούσε να αναβιώσει τις συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή πτυχή του πυρηνικού της δόγματος, ενώ οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις συνομιλίες για μια συμφωνία άμυνας και ασφάλειας. Οι περισσότερες χώρες θα μπορούσαν πιθανότατα να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες όσο το δυνατόν περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να δούμε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να προσπαθούν διμερώς να κερδίσουν την εύνοια μιας κυβέρνησης Τραμπ για να διασφαλίσουν ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για την ασφάλειά τους, συγκεκριμένα αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις αγορές όπλων αμερικανικής κατασκευής, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να δώσει κίνητρα στις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν τοπικά. Η νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και την πίεση προς το Κίεβο να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και αν οι όροι είναι πιο ευνοϊκοί για τη Μόσχα.
Τεχνολογία
Επί Μπάιντεν, η ΕΕ μιλούσε με τις ΗΠΑ για την τεχνολογία. Επί Τραμπ όμως αυτό μπορεί να αλλάξει και να σημάνει το τέλος του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ, της εξαμηνιαίας διατλαντικής πολιτικής συνάντησης που ιδρύθηκε το 2021 ως τόπος όπου οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα συζητούσαν την πολιτική τεχνολογίας και θα συντονίζονταν σε θέματα όπως οι ημιαγωγοί και τα πρότυπα τεχνητής νοημοσύνης. Η κατάρρευση ενός τέτοιου διπλωματικού παρακαμπτήριου καναλιού θα μπορούσε να έρθει τη στιγμή που η διεθνής ευθυγράμμιση για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται περισσότερο. Μια άλλη επιβάρυνση είναι η εγγύτητα του Τραμπ με τον Έλον Μασκ, τον ιδιοκτήτη της X, ο οποίος έχει γίνει μεγάλος υποστηρικτής του Τραμπ. Εάν η ΕΕ επιβάλει πρόστιμο στη X για παραβιάσεις του εγχειριδίου κανόνων του μπλοκ για τον έλεγχο του περιεχομένου, η σχέση μεταξύ του Τραμπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να επηρεαστεί πολύ γρήγορα και να αναζωπυρώσει τη γνωστή αφήγηση ότι η ΕΕ προσπαθεί μόνο να «ρίξει τις αμερικανικές εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας». Φαίνεται εξάλλου να αντιτίθεται στις αντιμονοπωλιακές προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ για τον διαχωρισμό τμημάτων της επιχείρησης της Google, λέγοντας ότι «η Κίνα φοβάται την Google». Ο Τραμπ υποστηρίζεται από τον μεγιστάνα Έλον Μασκ, ο οποίος έχει εμπλακεί σε αρκετές μάχες για την ψηφιακή ρύθμιση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε τελική ανάλυση, η νίκη του Τραμπ μπορεί να επιταχύνει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να βασίζονται λιγότερο στις ΗΠΑ ως εταίρο, προωθώντας μια στρατηγική οικονομικής ασφάλειας που δίνει έμφαση στην ευρωπαϊκή παραγωγή και σε ένα ευρύ φάσμα διεθνών προμηθευτών και αγορών.
Κυβερνοασφάλεια
Ο τομέας της κυβερνοασφάλειας δέχεται έναν σοβαρό αντίκτυπο από την νίκη Τραμπ και αυτός είναι ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να αφαιρέσει τις ισραηλινές εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού από τον κατάλογο των εταιρειών που θεωρούνται εθνικής ασφάλειας. Ορισμένες από αυτές, όπως η NSO Group, έχουν ήδη ασκήσει πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να εγκαταλείψουν τις υπό αμερικανική ηγεσία διεθνείς προσπάθειες για την πάταξη της διάδοσης και της κατάχρησης του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, γεγονός που θα είχε αντίκτυπο στις παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό του εργαλείου παρακολούθησης. Οποιαδήποτε απομάκρυνση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ υπό τον Τραμπ θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις δυνατότητες της δυτικής συμμαχίας στον κυβερνοχώρο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κίνα: Αύξηση 14,5% κατέγραψε η αξία του εμπορίου των υπηρεσιών στο εννεάμηνο
- 93 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στην Ισπανία
- Τραμπ και Νετανιάχου συζήτησαν για την "ιρανική απειλή" - Δεκάδες νεκροί σε βομβαρδισμούς στον Λίβανο
- Κέρδη στην Ασία μετά το ράλι της Wall Street
- Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Αυξημένη κερδοφορία στο εννεάμηνο με καθαρά κέρδη στα 238 εκατ. ευρώ
- Το Ποντίκι σήμερα Πέμπτη 7/11/2024
- Μια Βασίλισσα σε κρίση
- Diana Shipping aims to reduce its fleet carbon intensity by 20%
- Wall Street: Σαρωτικά κέρδη με την επιστροφή Τραμπ-«Ασταμάτητος» ο Dow
- Από τις εισφορές στις επενδύσεις: Ο δρόμος προς τη σύνταξη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Αυξημένη κερδοφορία στο εννεάμηνο με καθαρά κέρδη στα 238 εκατ. ευρώ
- Ρεκόρ έσπαγε χθες η Wall Street με την εκλογή Τραμπ
- Η Γερμανία οδεύει προς πρόωρες εκλογές και ο Σολτς ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης
- J.D. Vance: Από το περιθώριο… στη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ
- Τραμπ 2.0: Τι αλλάζει στην Ευρώπη με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
- «Είμαι η Εριέττα»: Ένα βιβλίο με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα
- Αυστραλία: Θέτει ηλικιακό όριο στα social media
- ΑΑΔΕ: 1450 ψηφιακές διακοπές εργασιών σε δύο μέρες
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Τραμπ 2.0: Τι αλλάζει στην Ευρώπη με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
- Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Αυξημένη κερδοφορία στο εννεάμηνο με καθαρά κέρδη στα 238 εκατ. ευρώ
- Ρεκόρ έσπαγε χθες η Wall Street με την εκλογή Τραμπ
- «Είμαι η Εριέττα»: Ένα βιβλίο με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα
- ΑΑΔΕ: 1450 ψηφιακές διακοπές εργασιών σε δύο μέρες
- J.D. Vance: Από το περιθώριο… στη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ
- Αυστραλία: Θέτει ηλικιακό όριο στα social media
- Η Γερμανία οδεύει προς πρόωρες εκλογές και ο Σολτς ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης
- «myΘέρμανση»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποια θα είναι τα ποσά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σύντομα διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά το νέο Nissan Interstar
- Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η λειτουργία των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ
- Η MojaEV προμηθεύει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε οδηγούς ταξί
- JTI: Τριπλή πιστοποίηση για το εργοστάσιο της Ξάνθης - ΣΕΚΑΠ
- Τιτάν: Αύξηση 14,6% στα EBITDA στα €455 εκατ. στο εννεάμηνο
- Ο Μελισσανίδης εξαγόρασε το «Έψιλον» και το μετατρέπει σε οικονομικό κανάλι
- Οφειλές στην εφορία: Τί αλλάζει στην πάγια ρύθμιση
- Καραμολέγκος: Αυξημένα έσοδα, πίεση στα κέρδη
- ΑΑΔΕ: Συνολικά 1450 ψηφιακές διακοπές εργασιών σε δύο μέρες – Μειώνονται τα εκκρεμή αιτήματα