Τράπεζες: «Πατάνε γκάζι» στις λεωφόρους της ιδιωτικοποίησης – Τα οφέλη από την αποχώρηση του ΤΧΣ

Σε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας μετατρέπεται το -ταλαιπωρημένο επί σειρά ετών- τραπεζικό σύστημα, συγκεντρώνοντας πάνω του την προσοχή ξένων και Ελλήνων επενδυτών.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν επιβαρύνονται πλέον από «πληγές» του παρελθόντος διαμορφώνουν ένα πολύ ελκυστικό μείγμα για επενδύσεις.

Είναι κοινή πεποίθηση των ειδικών ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας,

με τις θετικές προοπτικές να καθρεφτίζονται και στα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.

Μέσα σε αυτό το θετικό πλαίσιο, οι τράπεζες βαδίζουν ξανά στον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων, με το ΤΧΣ να προχωρά σε αποεπενδύσεις.

Στις 9 Οκτωβρίου η Eurobank έγινε η πρώτη συστημική τράπεζα που επέστρεψε πλήρως στον ιδιωτικό τομέα,καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποδέχθηκε την πρόταση της τράπεζας για επαναγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, που παρέμενε στον έλεγχό του.

Και μπορεί η εξέλιξη αυτή να ήταν αναμενόμενη, τα όσα ακολούθησαν όμως τις επόμενες εβδομάδες επιβεβαίωσαν την νέα εποχή που χαρακτηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Alpha Bank: Πλήρως ιδιωτική με ξένη επένδυση σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η συμφωνία της UniCredit με το ΤΧΣ, για το ποσοστό που κατείχε στην Alpha Bank (8,9781%). Κι αυτό γιατί μετά από 17 χρόνια μια ισχυρή ευρωπαϊκή τράπεζα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία γενικότερα, επενδύοντας στην Alpha Bank και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Η δεσμευτική συμφωνία προβλέπει την πώληση 211.138.299 μετοχών της ελληνικής τράπεζας, έναντι συνολικού τιμήματος €293.482.235,61. Συμπεριλαμβάνει ακόμα μια συμφωνία για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην αγορά στη Ρουμανία, μέσω της συγχώνευσης των θυγατρικών των δύο τραπεζών όπως και την εμπορική συνεργασία και στην Ελλάδα στα προϊόντα διαχείρισης Χαρτοφυλακίου μέσω της AlphaLife.

Μάλιστα η UniCredit ανέβασε το συνολικό ποσοστό της στην Alpha Bank στο 9,61% καθώς, όπως προκύπτει, προχώρησε στην αγορά 15.000.000 μετοχών που αποκτήθηκαν, μέσω του ταμπλό του Χ.Α. απευθείας από την αγορά.

Εθνική Τράπεζα: Δίνει το 22% με κατώτατη τιμή τα 5,3 ευρώ ανά μετοχή

Εκρηκτική ήταν η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην απόφαση να αυξήσει την προσφορά του στην τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε κατά 8 φορές και τα έσοδα για το Δημόσιο θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, το Ταμείο έκανε γνωστό ότι ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων μετοχών αυξάνεται από 182.943.031 σε 201.237.334, δηλαδή από το 20% στο 22%, με κατώτερη τιμή στα 5,3 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος της τιμής για το placement είχε τεθεί αρχικά στα 5 με 5,44 ευρώ και όλα δείχνουν ότι θα διαμορφωθεί στο ανώτατο εύρος τιμών.

Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για το τραπεζικό σύστημα και τι θα κάνει η Πειραιώς

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και η Τράπεζα Πειραιώς, με τις εξελίξεις να θεωρούνται θέμα χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτές, μόνο θετικά αποτελέσματα αποφέρουν για την ελληνική οικονομία.

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε τράπεζα που περνά στην εποχή της πλήρους ιδιωτικοποίησης παύει πλέον να θεωρείται συστημική. Ένας όρος που επί της ουσίας σημαίνει ότι η πιθανή κατάρρευση μιας τράπεζας, επηρεάζει άμεσα και σε άλλους, με την οικονομία της χώρας να δέχεται μεγάλο πλήγμα.

Αν ανατρέξουμε στην πρόσφατη αλλά και ταυτόχρονα τόσο μακρινή οικονομική ιστορία της χώρας μας, θα διαπιστώσουμε ότι το ΤΧΣ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 -και εισήλθε το 2011 στις τέσσερις τράπεζες μέσω της ενίσχυσης των κεφαλαίων τους- στο πλαίσιο στήριξης που παρείχαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στη χώρα μας. Λειτούργησε λοιπόν ως μία «ασπίδα προστασίας» του τραπεζικού συστήματος -και των καταθέσεων- στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συμβάλλοντας τα μέγιστα προκειμένου να μη διαταραχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να εξασφαλιστεί η επαρκής μόχλευση για την υποστήριξη της οικονομίας.

Αποτελεί λοιπόν ισχυρή απόδειξη της πλήρους εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος ότι το ΤΧΣ κρίνει πως έχει έρθει η στιγμή να αποχωρήσει, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατά 100% ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Στο 1,4 δισ. ευρώ το συνολικό κέρδος του ελληνικού κράτους

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικονομικά οφέλη από την πώληση του 22% της Εθνικής Τράπεζας και του 9% της Alpha Bank που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπολογίζονται περίπου στα 1,3 δισ. ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθούν και τα περίπου 100 εκατομμύρια από την πώληση του 1,4% που κατείχε το ΤΧΣ στην Εurobank, τα συνολικά έσοδα φτάνουν το 1,4 δισεκατομμύριο, δίνοντας μία ισχυρή «ένεση» ρευστότητας στα ταμεία του ελληνικού κράτους.

Keywords
Αναζητήσεις
trapezes-patane-gkazi-stis-leoforous-tis-idiotikopoiisis--ta-ofeli-apo-tin-apochorisi-tou-tchs.htm
Τυχαία Θέματα